18.06.2024 Діана Лагодна

Розгляд тендерних пропозицій вищих за очікувану вартість закупівлі (практичні аспекти)

Діана Лагодна, фахівчиня відділу розвитку державних закупівель майданчика Zakupivli.Pro

У даному матеріалі поговоримо про те, чи може бути пропозиція учасника більшою за очікувану вартість предмету закупівлі, як застосовувати цю норму у відкритих торгах з особливостями та на що звернути увагу замовнику при проведенні такої закупівлі.

Відповідно до п.28 Особливостей (постанова КМУ № 1178) замовник у тендерній документації обов’язково зазначає інформацію про прийняття чи неприйняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів з особливостями.

Беручи до уваги аналіз корупційних ризиків у публічних закупівлях, який проводило Національне агентство з питань запобігання корупції, цей механізм можуть використовувати державні та комунальні підприємства. Застосування такого механізму бюджетними установами суперечить Бюджетному кодексу України.

Отже, замовник повинен одразу визначити, чи може він застосовувати до себе дану законодавчу норму і зазначити в тендерній документації чи будуть розглядатися вищі цінові пропозиції чи ні.

Якщо замовник визначив, що в даній закупівлі приймаються до розгляду вищі пропозиції учасників, то в тендерній документації повинен бути чітко зазначений прийнятний відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції учасника. 

Якщо ж замовником не зазначено, що до розгляду приймаються вищі цінові пропозиції (прийнятний відсоток), а учасник у своїй пропозиції запропонував суму більшу, ніж очікувана вартість предмету закупівлі, таку пропозицію необхідно відхилити ( абзац четвертий пп.2 п.44). Та ж сама ситуація, якщо відсоток перевищення пропозиції учасника більший, ніж визначено замовником в тендерній документації.

Щоб відкриті торги з особливостями пройшли вдало, замовнику варто виконати наступні кроки:

  1. визначити, чи може замовник використати цю норму без порушення норм бюджетного законодавства; якщо так,

  2. прописати в тендерній документації, чи приймаються до розгляду цінові пропозиції, що перевищують очікувану вартість; якщо так,

  3. вказати відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції;

  4. при перевірці пропозиції учасника визначити, чи відповідає відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції зазначеному в тендерній документації;

  5. прийняти рішення щодо підтвердження/відхилення пропозиції учасника.

У зв’язку з тим, що постанова не містить чітких норм щодо розрахунку відсотку перевищення ціни тендерної пропозиції та не передбачає підтвердження такої пропозиції учасником документально, замовнику зі свого боку варто чітко аргументувати для себе (та за потреби для перевіряючих) включення даної норми до тендерної документації. Потрібно пам’ятати, що відповідно до ст.5 Закону України “Про публічні закупівлі” замовник повинен дотримуватися принципу максимальної економії та ефективності проведення закупівель.

Зверніть увагу, що замовник також повинен правильно спланувати таку закупівлю та визначити власні фінансові можливості у разі, якщо пропозиція учасника перевищуватиме очікувану вартість предмету закупівлі (продумати виділення додаткових коштів або перерозподіл зекономлених коштів тощо). 

Бажаємо вдалих закупівель.

очікувана вартість,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.