29.12.2023 Ірина Литвинчук

Розбираємо кейс по забезпеченню виконання умов договору

Про види забезпечення виконання умов договору

Нещодавно ми зіткнулись із кейсом, що пов'язаний із забезпеченням виконання умов договору. В даній статті хочемо не лише розібрати даний кейс, а також дати пораду Замовникам, щодо правильності визначення вимог по забезпеченню договору.

Що таке забезпечення виконання договору

Отже, відповідно до пункту 9, частини 1, Статті 1 Закону про публічні закупівлі, забезпечення виконання договору про закупівлю - це надання забезпечення виконання зобов’язань учасником перед замовником за договором про закупівлю.

Які є види забезпечення

Замовники можуть не обмежуватись лише гарантією у якості забезпечення. Оскільки, відповідно до Статті 546 ЦКУ виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Кейс із яким звернувся замовник

У тендерній документації було виявлено помилку щодо забезпечення виконання договору про закупівлю, а саме: окрім відсотків забезпечення була зазначена грошова сума цих відсотків, розрахована виходячи із початкової очікуваної вартості предмета закупівлі.

Що каже Закон

В статті 27 Закону більш детально описано, як саме замовник повинен вимагати дане забезпечення. 
Для початку нагадаємо, що замовник має право вимагати від учасника в своїй ТД забезпечення виконання договору, а також може відхиляти учасника, що не надав даного забезпечення, якщо таке вимагається згідно з умовами прописаними у ТД відповідно до пункту 47 Постанови 1178.

Та слід зауважити, що відповідно до ч.3 Статті 27:
3. Розмір забезпечення виконання договору про закупівлю не може перевищувати 5 відсотків вартості договору про закупівлю.
Це означає, що грошовий еквівалент не може бути вказаний, оскільки очікувана вартість предмета закупівлі не є статичною, і може змінитися за результатами аукціону. 

Тобто кейс із яким звернувся користувач - таки був з помилкою.

Що ми радимо

Єдиний правильний вихід із даної ситуації - внесення змін до тендерної документації. Відповідно до третього абзацу пункту 54 Постанови 1178:
у разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів, таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.
Також, технічно в системі Замовник також матиме можливість внести зміни у саме оголошення.

Отже, Замовники, при публікації вашого оголошення: ретельно перевіряйте свою тендерну документацію, аби не отримувати вимоги або скарг, що можуть вплинути на хід проведення процедури .


поради, забезпечення, тендерне забезпечення,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.