02.06.2023 Ірина Литвинчук

Розбір бізнес-сніданку на тему повернення аукціонів в систему Prozorro

18 травня відбувся наш вебінар, де ми розказували все щодо того, що конкурентність знову повертається в систему. Запис вебінару можна знайти тут

Та сьогодні, спробуємо детально надати всю інформацію виклавши її в статті.

Опціональність аукціону

Перше, на що хочемо звернути увагу: повернення аукціонів до системи, не зобов`язує замовників проводити дані закупівлі з аукціонами, а лише закликає. Адже саме аукціони пожвавлюватимуть конкуренцію та допомагатимуть отримувати найкращі пропозиції на торгах. За обґрунтованим рішенням замовника,  відкриті торги можуть проводитися без застосування електронного аукціону. Постанова не визначає чітких вимог до обґрунтування, причин коли  замовник може не призначати аукціон. Таке рішення приймає замовник  самостійно, в залежності від обставин в яких він передує, або  потенційних ризиків, які він передає, як вірогідні.

Про те, як це реалізовано в системі технічно, ми писали нещодавно в статті.

Закупівля з аукціоном

Якщо Замовник оголосив свою закупівлю з проведенням аукціону - все відбувається в системі, як і було раніше.

А саме:

  • цінова пропозиція учасника подана до кінцевого строку подання пропозиції не є остаточною;

  • у разі, якщо подано більше 1 пропозиції ЕСЗ призначає аукціон, який проводиться на пониження у 3 раунди.

Закупівля без аукціону

Перебіг подій для учасника у такому випадку буде наступним:

  • цінова пропозиція учасника подана до кінцевого строку подання  пропозиції є остаточною;

  • у  разі, якщо подано більше 1 пропозиції, переможцем визначається, той учасник чия цінова пропозиція подана до кінцевого строку подання пропозицій є найбільш економічно вигідною.

Підсумуємо:


Нові повноваження ДАСУ

У п.23 Постанові 1178, йдеться про те, що Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи здійснюють моніторинг процедур закупівель, а також закупівель, за якими в електронній системі закупівель(далі - ЕСЗ) оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без застосування ЕСЗ, у порядку, встановленому статтею 8 Закону України “Про публічні закупівлі”.

Дані автоматичних ризик індикаторів застосовуються з урахуванням цих особливостей.

Що саме стане підставою для моніторингу чи предметом для розгляду ДАСУ - достовірно сказати не можна. Однак їх мета: розуміння того, настільки кошти які витрачаються поза електронною системою, поза конкурентні закупівлі - витрачаються ефективно та правильно. Та чи дійсно в Замовника є обґрунтування (підстава) купувати поза системою.

Постанова не містить обмежень щодо того, на які суми по звітам будуть проводитися моніторинги. Тобто фактично ДАСУ може прийти з перевіркою і на суму 49 тис. грн.

Також, Постанова не містить обмежень щодо того, в який період часу було оприлюднено договір. Це значить, що і через 2 місяці після публікації - перевірка може відбутись. 

Сам функціонал перевірки залишається незмінним в системі, тобто той, що застосовується для відкритих торгів з особливостями. Залишається можливість запитувати певні документи та інформацію, можливість вимагати пояснення тощо, ну і звичайно можливість дивитись та оцінювати наявну інформацію подану в системі.


Інші зміни:

  • До інших змін, що зазнала Постанова 1178, є те, що вона має нову опцію: використання ЕСЗ за донорські кошти. Закон про Публічні Закупівлі в Статті 6 визначає, що можуть не проводитися процедури закупівлі національні якщо закупівля проводиться за кошти міжнародних фінансових установ і якщо така фінансова установа загалом має свої правила проведення закупівель. Майже всі фінансові установи, які наразі надають донорські кошти для проведення закупівель в Україні, такі правила мають. Та багато з них, розділяють ці закупівлі в залежності від їх вартості. Певна частина зазначається як можливість закупівлі за національним законодавством, однак, також встановлюють свої особливі правила і вимоги. Та ці закупівлі, що проводяться за правилами і процедурами, що передбачені банком.

    Можливість використання електронної системи законодавства в національних закупівлять трохи видозмінена, через те, що банк дає свої рекомендації та вимоги, для даних продецур.

    Аби надати нашим замовникам витрачати кошти через ЕСЗ з урахуванням вимог банків, і була додана дана умова. Тобто фактично, Ви користуєтесь регулювання проведення відкритих торгів з особливостями та застосовуєте їх з урахуванням тих правил та обмежень, які встановив банку для цих закупівель. 

  • Ще одна зміна, стосується неможливості участі у закупівлі і укладанні контрактів - суб`єктів, які мають зв`язки з РФ та/або РБ. Сама позиція залишається сталою: такі суб`єкти не можуть приймати участь у торгах. Однак є випадки, коли корпоративні права, які належать бенефіціарам або учасникам з РФ або РБ вони, в передбаченому законодавством України порядку, передаються на управління армії. 

    Тож підстав для відхилення в даному випадку немає, коли замовник бачить у відкритому реєстрі інформацію, що суб`єкт, який подається до нього на участь у процедурі має бенефіціарного власника, що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків активів, та є рішення про передачу таких корпоративних прав в управління Національному агенству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

    Відповідно Замовник може поставити вимогу, що у випадку, якщо є підстави для не застосування даного пункту для відхилення - Учасник має надати відповідні підтверджуючі документи (рішення суду, тощо).

    Нагадаємо, що зараз даний судовий реєстр є відкритим, тому за потреби, дану інформацію можна віднайти. Однак доцільніше, все-таки, аби учасник надавав таку інформацію самостійно. 

Запис вебінару знаходиться тут.
аукціон, постанова 1178, бізнес-сніданок,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.