04.10.2022 Ірина Литвинчук

Роз`яснення щодо Закону №2526 п 3-8

як Замовнику звітуватися по новому Закону №2526

Давайте спробуємо ще раз розібрати оновлення закону про публічні закупівлі у реальному житті.

Нещодавно набув чинності  Закон №2526, який зобов’язує Замовників звітувати в електронній системі про всі договори від 50 тис. грн, укладені без використання Prozorro. На це їм дається 10 днів з дня підписання договору. 

Ми зіткнулись із тим, що після внесення даних змін до Закону, у Замовників виникли додаткові питання. Головне питання пов`язане з тим, як же діяти тим Замовникам, в яких є інформація належить до інформації з обмеженим доступом.

Головне питання на яке повинен відповісти собі такий Замовник: чим він керується в умовах воєнного стану при укладанні договору? Законом про публічні закупівлі, чи Постановою 169?

Для оборонних Замовників

Якщо Замовник керується Постановою 169 тобто здійснює закупівлі для потреб оборони, та він є Замовником у сфері оборони - в такому разі для нього нічого не змінилось. Тобто він продовжує заключати прямі договори, не оприлюднюючи їх поки дію воєнного стану не буде скасовано чи завершено, після чого в нього є 70 днів на публікацію заключених договорів. Адже відповідно по Постанови 169 вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом під час дії воєнного стану. Після завершення воєнного стану всі можливості для Замовників сфери оборони відновляться та вся інформація про закупівлі таких Замовників буде відображатись в системі як і раніше. А якщо замовник, який є замовником в сфері оборони та наразі його особистий кабінет заблоковано, здійснює звичайні закупівлі, тобто не оборонні закупівлі, та хоче звітуватись - має звернутись із офіційним запитом до ДП "Прозорро" для їх розблокування.

Для звичайних Замовників що керується Постановою

Або якщо Замовник керується Постановою 169, то за результатами здійснення закупівлі в електронній системі закупівель за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, Замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Для звичайних Замовників що керується Законом

Якщо ж це поточні потреби та Замовник керується Законом - він повинен діяти відповідно до всіх оновлень, що даний Закон набув. Тобто в даному випадку він має звітуватись відповідно до Закону №2526. Водночас Закон передбачає можливість приховувати чутливу інформацію про свої організації та контрагентів. Про це ми писали в своїм  статті


Тож перш за все, виясніть для себе - керуєтесь Ви Законом чи Постановою. І тоді звітування стане простішим.


Постанова 169, Закон України про публічні закупівлі, зміни до закону, закон, звіт про укладений договір,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.