07.08.2023 Тетяна Руденко

Робота уповноваженої особи під час відпустки

Як уповноваженій особі піти у відпустку, без аби яких порушень відповідно до проведення закупівель
Статтю було опубліковано на Facebook
Традиційно в сезон відпусток у уповноваженої особи виникає питання щодо роботи в електронній системі закупівель під час відпустки.
​Давайте розберемось.
​Пункт 35 частини першої статті 1 Закону України « Про публічні закупівлі» установлює поняття «уповноважена особа» (особи) - службова (посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).
​Як вбачається з аналізу наведеної норми, уповноважена особа є працівником замовника, отже, на неї поширюється дія трудового законодавства України.
​Право на відпустку усіх працівників – це гарантія встановлена державою.
​Умови, тривалість і порядок надання працівникам відпусток визначають Кодекс законів про працю України та Закон України «Про відпустки».
​Таким чином, якщо уповноважена особа працюватиме під час своєї відпустки, відбуватиметься порушення трудового законодавства України.
​Щоб цього не сталося:
  • ​Замовнику варто заздалегідь передбачати у своєму розпорядчому рішенні, яким визначається уповноважена особа та в положенні про уповноважену особу, схеми заміщення для виконання функцій уповноваженої особи та покладення обов’язків на іншу уповноважену особу у разі відсутності з таких причин, як тимчасова непрацездатність, відпустка або відрядження.
​Тим більше, частиною третьою статті 11 Закону, Замовнику надається право призначити декілька уповноважених осіб. У такому разі, уповноважена особа, яка буде заміняти, для роботи в електронній системі закупівель повинна мати свій особистий кваліфікований електронний підпис посадової особи.
​Проте, якщо умов щодо взаємозамінності уповноваженої особи в розпорядчих документах замовника не передбачено, можна скористатися можливістю відкликання працівника з щорічної відпустки, відповідно до трудового законодавства.
​Слід зазначити, що таке відкликання може відбутись: за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог частини першої цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством.
​У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки, а також здійснюють перерахунок відпускних.
Вдалих закупівель!
уповноважена особа,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.