10.04.2020 ДП "Прозорро"

Спрощені закупівлі

Етапи проведення спрощених закупівель

Що таке спрощені закупівлі

Спрощені закупівлі - придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 Закону*, шляхом проведення "спрощеної процедури закупівлі" через систему Prozorro.

* для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 Закону, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень;
для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт - 5 мільйонів гривень.

Проведення спрощених закупівель регулюється Законом України "Про публічні закупівлі".

Для того, щоб Ви мали уявлення, які етапи проходить спрощена закупівля, пропонуємо розглянути загальну схему.

Етапи допорогових закупівель

А тепер розглянемо на практиці.

Оголошення закупівлі

Для проведення спрощеної закупівлі необхідно:

  • Увійти до особистого кабінету на Майданчику, з якого Ви вирішили оголошувати торги.
  • Створити закупівлю, заповнивши всі обов'язкові поля в формі. Прикріпити всі необхідні документи (проект договору, технічні вимоги до товару, кваліфікаційні вимоги до Постачальників тощо*).
    * Звертаємо Вашу увагу та не, що під час проведення спрощених закупівель створення тендерної документації, застосування кваліфікаційних та інших вимог до Постачальників є необов'язковим. Крім цього, немає чітких вимог до тендерної документації, і Замовник сам вирішує, прикріпляти ці документи до оголошення чи ні.
  • Опублікувати закупівлю.

    В полі "Очікувана вартість закупівлі" - зазначається сума, яка передбачена річним планом Замовника на дану закупівлю. Постачальник не зможе запропонувати ціну, яка перевищує бюджет, зазначений в оголошенні.
    В полі "Розмір мінімального кроку пониження ціни" - зазначається мінімальна сума, на яку Постачальник може понизити вартість своєї пропозиції в ході одного раунду аукціону. Крок розраховується у межах 0,5-3% від бюджету закупівлі у грошовому або відсотковому виразі.

    Після цього тендеру присвоюється унікальний номер ID вигляду UA-2020-00-00-000000, який відображається на сторінці тендеру і за яким його можуть знайти Постачальники. Вже через 30 хвилин після створення оголошення воно повинно з'явитись на сайті prozorro.gov.ua та на всіх Майданчиках ProZorro.

    Якщо Ви хочете запросити постачальника в торги, відправте йому ID тендеру. Завдяки цьому унікальному номеру він знайде саме Ваш тендер і зможе взяти в ньому участь. Окрім цього, Майданчики можуть надавати додатковий безкоштовний сервіс - запрошення постачальника в торги: щоб ним скористатися, необхідно просто звернутися до Майданчика, на якому Ви розміщуєте оголошення.

    Якщо у Вас виникло запитання з приводу оголошення або Ви не впевнені у коректності термінів періодів закупівлі, якщо Вам не вдається щось опублікувати або ж Ви не знаєте, як заповнити те чи інше поле і т. п., не зволікайте - дзвоніть до служби підтримки Майданчика, через який Ви оголосили закупівлю, спеціалісти проконсультують і допоможуть.

    Етапи проведення спрощених закупівель

    Загальний процес проведення спрощеної електронної закупівлі можна розділити на 5 етапів. Далі розглянемо всі ці етапи та Ваші дії під час кожного з них.

    Період уточнень

    Період Уточнень триває мінімум 3 робочих дні. Даний мінімальний термін “зашитий” в Систему, тобто поставити термін періоду менше (наприклад, 1-2 дні) неможливо.

    Протягом періоду уточнень Ви можете, за необхідності, змінювати умови закупівлі, додавати/змінювати документи.

    В той же час Постачальники мають можливість через Систему звертатися до Вас із питаннями та/або вимогами. Запитання, вимоги та Ваші відповіді на них оприлюднюються в Cистемі, і їх може бачити кожен, хто відкриє Вашу закупівлю. Замовник протягом одного робочого дня з дня оприлюднення питання/вимоги зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі.

    У разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

    Всі відповіді на питання надаються через Майданчик, який Ви обрали для розміщення оголошення. Ви не будете бачити назву компанії, яка ставила питання, лише зміст звернення.

    Період подання пропозицій

    Тривалість етапу подання пропозицій учасниками визначається встановленими замовником кінцевим строком подання пропозицій та тривалістю періоду уточнення інформації про закупівлю.

    При цьому загальна тривалість етапів уточнення інформації про закупівлю та етапу подання пропозицій учасниками не повинен бути менше 6-ти робочих днів.

    Також про спрощену закупівлю ви можете прочитати в роз'ясненні Уповноваженого органу Щодо спрощених закупівель

    В даний період Ви вже не можете вносити зміни до оголошення, а Постачальники - ставити запитання.

    На цьому етапі Постачальники подають пропозиції, які залишаються конфіденційними. До початку аукціону Ви не бачите кількість поданих пропозицій. Проте, якщо по закінченню періоду подання пропозицій Система призначає дату та час аукціону, то для участі у Вашій процедурі закупівлі подано мінімум 2 пропозиції. Майданчики проінформують Вас та Постачальників про дату та час початку аукціону.

      Якщо на етапі подання пропозицій не було подано жодної пропозиції, то закупівля автоматично відміняється системою.
      Якщо на етапі подання пропозицій було подано лише 1 пропозицію, то закупівля автоматично переходить на етап кваліфікації, а Ви її оцінюєте.

      Аукціон

      Після завершення періоду подання пропозицій система планує дату та час аукціону. Він може бути призначений лише на робочий день та на робочий час. Дата та час аукціону відображатиметься в оголошенні про проведення закупівлі. Понижувальний аукціон (редукціон) відбувається за єдиним критерієм - ціна/приведена ціна* та складається з 3 раундів. На початку аукціону Ви можете бачити лише кількість Постачальників, які називатимуться "Учасник 1", "Учасник 2" і т. д., як показано на малюнку.

      Аукціон в допороговій закупівлі

      * Приведена ціна - це ціна, зазначена Постачальником у своїй пропозиції та перерахована з урахуванням показників інших критеріїв оцінки за математичною формулою, що визначена Замовником в умовах закупівлі. Приведена ціна = Ціна пропозиції / Коефіцієнт корекції (КК). Детальніше про це Ви можете прочитати в статті Нецінові критерії оцінки.

      Протягом аукціону Постачальники можуть зменшувати вартість своєї цінової пропозиції у кожному раунді не менше, ніж на крок, який був вказаний в оголошенні (відносно своєї попередньої ставки) або ж залишати вартість своєї пропозиції незмінною. По завершенню аукціону всі дані про Постачальників, без виключення, оприлюднюються в Системі.

      У Вашому особистому кабінеті відображатиметься посилання на аукціон. Ви можете перейти за посиланням та прослідкувати за перебігом аукціону як спостерігач. Детально про аукціон Ви можете прочитати за посиланням.

      Кваліфікація постачальників і визначення переможця

      На цьому етапі Ви проводите активні дії, а саме: послідовно перевіряєте отримані пропозиції, починаючи з найменшої запропонованої ціни до найвищої. Якщо пропозиція Постачальника з найменшою ціною відповідає Вашим вимогам, така пропозиція оголошується переможцем. Якщо не відповідає - Ви дискваліфікуєте таку пропозицію і оцінюєте наступну.

      Якщо на етапі кваліфікації декілька пропозицій в черзі (від найнижчої ціни до найвищої), Ви не можете брати до розгляду пропозицію другого за ціною Постачальника в торгах, доки не приймете рішення по першому Постачальнику. Спочатку відхиляєте пропозицію першого Постачальника, потім розглядаєте другого. Якщо ж пропозиція першого в черзі Постачальника Вам підходить, інші пропозиції Ви вже не розглядаєте.

      Укладання договору

      Ви можете укласти договір Замовник не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю.

      Сума в договорі не може перевищувати ціну пропозиції Переможця торгів, яку він запропонував в останньому раунді аукціону.

      Після прикріплення договору процедура вважається завершеною.

      Слід пам'ятати, що Ви, як Замовник, можете відмінити процедуру у будь-який момент до її завершення, але при цьому обов’язково повинні зазначити причини відміни закупівлі.

      При підготовці матеріалів для ресурсу Infobox ми вкладаємо свій час, сили та частинку душі, тож ми будемо дуже вдячні Вам, якщо Ви оціните нашу роботу, старання і креатив та залишите ТУТ відгук.

      допорогові закупівлі, процедури, договір, очікувана вартість, аукціон, процедура,

      Коментарі

      Олена 2021-12-14 11:43:36
      В спрощеній закупівлі була одна пропозиція. Аукціону не було. Очікувана вартість закупівлі була без ПДВ. Учасник помилково в електронній формі зазначив ціну своєї пропозиції із врахуванням ПДВ. Тобто реальна ціна пропозиції менша на розмір ПДВ. Чи може Замовник укласти договір з Учасником, за реальною ціною? З повагою.
      Наталя 2021-11-15 10:09:45
      Доброго дня. Підкажіть будь-ласка, чи можна після спрощеної процедури укладати прямий договір з цим же підрядником на залишені кошти після спрощеної процедури на той самий предмет закупівлі? під час аукциону була скинута сума від очікуваної вартості і цей залишок хочемо витратити на ту саму послугу з тим же підрядником, сума до 50 000.00 грн
      Ліля 2021-11-15 11:20:39
      Наталя, так, можна. По суті це зекономлені кошти і ви можете їх витратити на закупівлю в будь-якого учасника.
      Таня 2021-11-18 21:19:50
      А на попередню спрощену закупівлю потрібно спочатку про звітувати, А потім укладати прямий договір?
      Діана 2021-08-17 10:59:10
      Доброго дня! У спрощеній закупівлі було два учасника. Перший визнаний переможцем, другий - не розглядався. Після визначення переможця другий учасник подає вимогу щодо неправомірності визначення переможця. Чи можна відмінити спрощену закупівлю через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель чи потрібно відхилити першого учасника і перейти до розгляду другого? І який термін для надання відповіді на вимогу?
      Ліля 2021-11-15 11:22:43
      Діана, Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь. А відмінити закупівлю ви можете до підписання договору
      Анастасия 2021-07-27 20:34:31
      Подскажите пожалуйста сколько вимог может подать один из участников аукциона на победителя в тендере?
      Ліля 2021-07-28 16:33:57
      Анастасия, обмеження немає
      Марія 2021-02-26 19:13:08
      Доброго дня .підкажіть будь ласка передбачено 300 тис грн на закупівлю комп техніки,це ноутбуки,багатофункційний пристрій(пиинтер,сканер) компютери,накопичувачі інформації,чи можна провести закупівлю відкриті торги за загальною назвою закупівлі і не ділити на лоти ?
      Ліля 2021-05-24 11:44:33
      Марія, можна, поділ на лоти це ваше право, а не обов'язок
      Грабова Наталія Андріївна 2021-02-25 13:17:02
      Доброго дня. Чи може учасник спрощеної закупівлі, який є переможцем за результатами аукціону надати Замовнику цінову пропозиції та лист-згоду на обробку даних в паперовому вигляді, якщо вони відсутні в його пропозиції в системі, на етапі кваліфікації переможця?
      Ліля 2021-05-24 11:47:25
      Грабова Наталія Андріївна, ні, відповідно дои частини 8 статті 14 Закону пропозтиції мають бути подані до закінчення строку подання пропозицій
      Юля 2021-02-25 10:25:08
      Купили блок туалетного паперу для установи- відзвітуйте і оприлюдніть! І бажано з фото-фіксацією його використання :)))) Все повинно бути прозоро!
      Тетяна 2021-02-24 17:13:12
      ЧОМУ ТАКИЙ НИЗЬКИЙ ВАРТІСНИЙ ПОРІГ ДЛЯ СПРОЩЕНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ? ДО ПРИКЛАДУ, ДЛЯ ЦІЛЕЙ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ ПОРІГ СУТТЄВОСТІ СТАНОВИТЬ-400 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ. НЕВЖЕ 50-100 ТИС.ЦЕ ТАКА ЗНАЧНА СУМА ЩОБ УСКЛАДНЮВАТИ ЗАКУПІВЛЮ ДЛЯ НЕЇ?
      Ліля 2021-05-24 11:49:18
      Тетяна, якщо подивитись на те, що в країні більше 20 000 замовників, які закуповують сотні, а хтось і тисячі предметів закупівлі, то це виходить значна сума
      Людмила 2021-01-05 11:37:40
      Доброго дня! проведена спрощена закупівля , є один учасник, визнаний переможцем, але у пропозиції переможця перепутані ціни, тобто товар 1- ціна 56,00, товар 2- ціна 72,00, а має бути наоборот, товар1- 72,00, товар 2-56,00. Які наші дії? Дякую.
      Татьяна 2020-11-27 11:22:26
      Доброго дня! Двічі було проведено спрощену закупівлю, Учасник був один, якого також двічі було дискваліфіковано Учасника через відсутність певних довідок, які вимагалися Оголошенням про проведення спрощеної закупівлі. Чи можемо ми укласти прямий договір, чи необхідно втретє провести ту саму спрощену закупівлю?
      Людмила 2020-12-18 10:16:57
      Татьяна, 7. Придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі: 1) якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. При цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю;
      Елена 2020-08-11 10:03:17
      Добрий день! Який період оскарження у спрощеній закупівлі після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір? Через скільки днів можна укладати договір? На майданчику Zakupki.Prom.ua після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір період оскарження два робочих дня. Разом з тим частиною 15 статті 14 «Спрощені закупівлі» встановлено, що замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю. Згідно з частиною 5 статті 33 Закону України «Про публічні закупівлі» з метою забезпечення права на оскарження рішень замовника договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Стаття 33 має посилання на процедуру закупівлі/спрощену закупівлю. Через такі різночитання прошу Вашого роз’яснення по цьому питанню. Дякую.
      Ліля 2020-08-11 12:55:28
      Елена, Замовник може одразу укласти договір. При цьому, в системі на даний момент має бути виправлена неможливість підвантажити договір протягом 2 днів з дня визначення переможця
      Олена 2020-07-10 17:57:42
      Будь ласка допоможіть. Що робити, якщо сума договору на 1 копійку менше аукціоної (за рахунок ПДВ). Спрощена закупівля.
      Герман 2020-09-14 14:54:50
      Олена, ничего меньше можно больше н льзя
      Андрій 2020-07-02 15:02:28
      "Період подання пропозицій триває мінімум 5 робочих днів" Звідки ви це взяли? В Законі написано, що "строк для подання пропозицій не може бути менше ніж п’ять робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель", а це зовсім інше.
      Ліля 2020-08-11 12:57:37
      Андрій, згідно з роз'ясненням УО При цьому загальна тривалість етапів уточнення інформації про закупівлю та етапу подання пропозицій учасниками не повинен бути менше 6-ти робочих днів. У зв'язку з цим стаття оновлена
      Андрій 2020-08-17 10:06:56
      Дякую, що вам знадобилося лише трохи більше місяця, щоб виправити помилку. Але фраза " тривалість етапів уточнення інформації про закупівлю та етапу подання пропозицій учасниками не повинен бути менше 6-ти робочих днів" також не зовсім коректна. Тому що сумарна тривалість цих двох етапів може бути меншою, якщо Замовник залишає інтервал між датою завершення уточнень та датою початку прийома пропозицій
      Валентина
      Будь ласка, допоможіть розібратись з розрахунком строків подання пропозицій в спрощеної закупівлі. В законі ст. 10 рахунок ведеться від дня оголошення, а майданчик zakupki.prom.ua рахує від дня закінчення періоду уточнень. Як що подавати оголошення сьогодні, майданчик наполягає, що строк подання пропозицій повинен бути 08.05.2020, а це 15 календарних днів, як у відкритих торгах!
      Ліля
      Валентина, добрий день. В спрощеній закупівлі період уточнень складає 3 робочих днів, а період подання пропозицій 5 робочих днів. Мабуть, тому майданчик не дозволяє поставити ранішу дату
      Валентина
      Ліля, але я читаю закон: ст. 10 та ст. 14, в яких визначено, що перебіг строку ведеться від дати оприлюднення оголошення.
      Валентина
      Ліля, дякую за відповідь. Бачу в законі є невідповідності між різними положеннями. Розумію, що їх можливо виправити лише на законотворчому рівні. Надіюсь отримати від МЕРТ роз'яснення. Та надіюсь, що найближчим часом ці невідповідності будуть виправлені. Успіхів.
      Ліля
      Валентина, я звернулась до майданчика, це питання може бути саме на стороні майданчика. А з приводу Закону - так. там потрібно підправити цей момент в Законі і найближчими днями має вийти лист МЕРТ по спрощених закупівлях, сподіваюсь, там буде точніше
      Ліля
      Валентина, ваше питання сьогодні вирішать.
      Валентина
      Ліля, дякую.
      Екатерина
      Ліля, Добрий день! Таке питання: Хто має планувати спрощені закупівлі? Якщо в організації є ТК по закупівлям, ТК по допороговим закупівлям, і УО по проведенню спрощених закупівель. ТК на засіданні планує провести спрощену закупівлю і внести в річний план, або ж це УО?
      Олена
      Валентина, підкажіть а якими формами оголошення та річного плану для спрощеної закупівлі ви користувалися?
      Валентина
      Ліля, дякую. На теперішній час так. Але нечіткість визначення строків, тим більше зазначення різних строків в різних частинах закону, викликає нерозуміння. Та потребує таки виправлення. Розумію, з часом )
      Валентина
      Олена, за основу оголошення про проведення спрощеної закупівлі я взяла своє оголошення на допорогі. Але потрібно уважно перевіряти на відповідність ч.3 ст 14 (наприклад, вказати категорію замовника відповідно до ч 4 ст.2). Те ж з планом. За основу, на мій погляд, можна брати форму плану, затверджену наказом МЕРТ № 490, перевіряти по ст. 4 нової редакції закону та додавати інформацію, якої не достає.
      Ольга
      Чи передбачено штраф для замовника,якщо він у спрощеній закупівлі не надасть відповідь на питання учасника щодо умов документації?
      Наталья
      Добрий день! Учасником процедури закупівлі було надано питання по процедурі закупівлі 07.05.2020 в 12-52. Сьогодні 08.05.2020 0 10-30 ми не змогли надати йому відповідь оскільки системою технічно не передбачено надання відповідей після закінчення періоду уточнень, про що ми дізнались від оператора площадки в телефонному режимі, без надання ним посилання на нормативну базу. Згідно ч.7 статті 14 Закону України «Про публічні закупівлі» від 19.09.2019р. №114-IX (зі змінами та доповненнями) чітко встановлено строк для надання відповіді - протягом одного робочого дня з дня отримання питання. Також статтею 253 ЦКУ чітко визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок. Враховуючи викладене, ми орієнтуючись на вимоги чинного законодавства, вважаємо, що технічна вимога системи суперечить нормам Закону України «Про публічні закупівлі» від 19.09.2019р. №114-IX (зі змінами та доповненнями) та просимо надати роз’яснення з цього питання?
      Ігор
      Наталья, Я б порекомендував, на майбутнє, виділяти додатковий час для надання відповідей. (Адже, теоретично, вам можуть задати питання за 10 хвилин до кінця періоду уточнень). Формально, такий час не є періодом уточнень, а значить не можна буде задавати питання, тільки давати відповідь.
      Наталья
      Ігор, а яким чином я можу виділити час якщо системою не передбачено прикріплення відповіді після закінчення періоду уточнення?
      Ігор
      Наталья, не знаю як на всіх майданчиках, однак на ДЗО, в місці де зазначаємо період уточнень та подання пропозицій( між ними) є випадаючий список з можливістю встановлення додаткового часу на відповіді.
      nattar@i.ua
      Ігор, на закупки. пром. юа такого нет
      Кирило
      Так раніше, період уточнень був 1 день для бюджету до 50 тис грн.
      Malika
      Як правильно вказати інформацію про закупівлю, якщо плануємо купити 2 предмета по одному коду на загальну суму?
      Яна
      Підкажіть будь ласка, термін укладання договру по спрощеній процедурі закупівель від 10 до 20 днів, чи можливо укласти договір після 3 днів (дні на оскарження ).
      Тетяна
      Доброго дня! Замовник оголосив відкриті торги по предмету закупівлі за кодом ДК 2015 39150000-8 “Меблі та приспособи різні” на суму 280 тис. грн. Зараз Замовником заплановано закупівлю стільців за кодом 39110000-6 “Сидіння, стільці та супутні вироби і частини до них” на суму 50 тис. грн. Чи можна оголосити спрощену закупівлю? Або ж необхідно за даним кодом також проводити відкриті торги, Так як це товари однієї групи? Заздалегідь дуже вдячна за відповідь!!!!
      олександра 2020-06-10 17:26:50
      Тетяна, якщо рівно 50 тис ,то це спрощена процедура..навіщо відкриті торги?
      Ніна
      Доброго дня! На етапі кваліфікації при підтвердженні учасника просить додати рішення відповідальної особи. Що під цим рішенням розуміється?
      Леся
      скажіть будь ласка, який період оскарження у спрощеній процедурі? протягом якого терміну замовник не зможе укласти договір з переможцем торгів після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір? Зазделегідь вдячна!
      Ігор
      Леся, по Закону етапу оскаржень немає( ч.2 с. 14 Закону), а по факту 2 дні, як було раніше у допорогових( електронна система закупівель так працює). Однак у зв'язку із неточностями у Законі, дехто вважає, що перші 10 днів після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір, укладати договір не можна. І я скажу, що тут є логіка, адже оскарженням може відбуватись не тільки АМКУ, але й у суді, що й зазначено у ч. 20 ст 14 ( Рішення та дії замовника можуть бути оскаржені учасником спрощеної закупівлі у судовому порядку.) а ч. 5 ст. 33 говорить, що «З метою забезпечення права на оскарження рішень замовника договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю». Тобто, всі слова, що зазначені у цій частині застосовуються до спрощеної закупівлі.
      георгий
      Скажіть будь ласка які мають бути технічні вимоги, або де можна подивитися приклад, та примірна тендерна документація при підготовці проведення спрощенної закупівлі
      Ігор
      георгий, все що напишете і будуть умови визначені в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі. Я орієнтуюсь на такі статті Закону «Про публічні закупівлі»: 1) ст. 14 (опис спрощених закупівель) можна скопіювати багато інформації звідси. Наприклад підстави відхилення; що відбувається з пропозицією учасника коли він подає після закінчення строку подання пропозиції; скільки він може подати пропозицій; який строк розгляду пропозицій і тд. Тобто, те що на Вашу думку може бути необхідне для розуміння учасників алгоритму Ваших і його дій. 2) ст. 41 (вимоги до договору про закупівлю) проект договору із зазначення порядку змін і за якими підставами; ( відповідно до ГК у договорі купівлі-продажу є 3 істотних умови: предмет договору, ціна договору, строк дії) аналогічно у спрощених стало, як було у відкритих торгах. Можна взяти договір з відкритих торгів та актуалізувати статті по новому Закону. 3) ч. 3 ст. 12 ( обов’язковість накладення КЕП на пропозицію учасника); 5) ч. 5 ст. 22 (не вимагати від учасників засвідчувати документи (матеріали та інформацію), що подаються у складі пропозиції, печаткою та підписом уповноваженої особи, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані у формі електронного документа) хоча це й стосується тендерної документації, однак вимога цілком доречна; 6) Відхиляти пропозиції учасників, якщо ті підпадають під підстави по ст. 17, які можна перевірити у відкритих реєстрах ( спрощених не стосується, однак якщо у Вас буде переможець закупівлі, до якого застосовано санкції відповідно до ЗУ «Про Санкції» і без наявності підстави по відхиленню його пропозиції. Пропозицію такого учасника не можна буде відхилити, однак і визнати переможцем також. Тому, в такому випадку, тільки відміна закупівлі. Чи наприклад, якщо учасник здійснював антиконкурентні узгоджені дії, АМКУ також забороняє укладати з такими учасниками договори. Наприклад, зазначити в умовах, що ВИ будете відхиляти пропозиції учасників, якщо ті підпадають під підстави, що зазначені у п. 2,3,4,8,11 частини першої ст. 17. При цьому, обов’язково потрібно зазначити, що відхиляти будете відповідно до п. 1 ч. 13 ст. 14 Закону (пропозиція учасника не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі;), що повинно бути зазначено в умовах спрощеної закупівлі. 7) Також зазначити такий текст: у випадку, якщо документи, які вимагаються згідно даного Оголошення, не передбачені законодавством для окремих Учасників спрощеної закупівлі, в такому випадку останні мають надати у складі пропозиції лист-пояснення із зазначенням документів, що не можуть бути надані у складі пропозиції, та із посиланнями на норми чинного законодавства, що звільняють учасника від складення/отримання таких документів. 8) Перелік формальних помилок, за якими ви не будете відхиляти пропозицію учасника. Крім того, я користуюсь такою моделлю для побудови умов закупівлі (яка раніше застосовувалась у допорогових закупівлях). Ділю всю інформацію про закупівлю на окремі складові. Наприклад, кожна закупівля складається з трьох складових, які завантажуються в електронну систему закупівель окремими файлами: 1) Технічні вимоги до предмета закупівлі; 2) Проект договору; 3) Вимоги до пропозиції учасника. Перший пункт, можна умовно, поділити на 2 складові: змінна інформація та постійна. Технічні вимоги до предмету закупівлі та узагальнена інформація про предмет закупівлі, яка не змінюється в залежності від зміни предмета закупівлі. Це дозволить чітко відчувати структуру документу і швидко готувати нові закупівлі. Другий пункт повинен містити інформацію передбачену ст. 41 Закону. Тобто старий договір по відкритим торгав актуалізований під нові вимоги Закону. Третій пункт, потрібно також, поділити на 2 складових: змінна та постійна інформація. Вимоги до учасника (перелік необхідних документів для надання), які змінюються в залежності від зміни технічних вимог до предмету закупівлі та загальна інформація про закупівлю, яка не змінюється в залежності від предмету закупівлі. У змінній частині повинно міститься вимоги, щодо надання таких документів та інформації, якими учасник міг би підтвердити( на вашу думку) відповідність свої пропозиції технічним вимогам до предмета закупівлі. Тобто, якщо ви закуповуєте металопластикові вікна, то вам необхідно в технічних вимогах до предмета закупівлі, зазначити перелік базових характеристик, при цьому у вимогах до пропозиції учасника запросити в учасника 2 документа з метою підтвердження відповідності його пропозиції, зазначеним вимогам. Перший Документ це таблиця відповідності пропозиції учасника базовим характеристикам, де учасник вказує складові частини віконного блоку з зазначенням конкретних найменувань ( виробників складових частин). Другий документ це Протокол випробувань, щоб перевірити, чи виробник перевіряв, зазначену конфігурацію, на відповідність віконного блоку показникам з енергозбереження. При цьому, в договорі потрібно передбачити, що учасник разом із товаром повинен надати паспорт віконного блоку, щоб перевірити чи учасник дійсно поставив Вам той товар, з яким приходив на закупівлю.
      Оксана
      георгий, на майданчику закупкі пром юа можна пройти безкоштовний курс "спрощена закупівля від а до я". після того як ви здаєте тест отримуєте шаблони