07.10.2020 Ніна Абаімова

Практика АМКУ — про відхилення АНЦ

кейси про оскарження учасниками відхилення обгрунтування АНЦ

Автоматичне визначення аномально низької ціни і необхідність її обгрунтування лякає багатьох учасників. Та не забувайте, що відхилене обгрунтування можна оскаржувати. І що корисно знати: в більшості випадків Антимонопольний комітет стає на бік скаржника. До вашої уваги — кейси щодо оскарження учасниками відхилення обгрунтування АНЦ.

Тендер №1  https://bit.ly/3ntBK9B

При очікуваній вартості в понад 1 млн гривень учасник запропонував застрахувати дві тисячі медпрацівників за 398 тисяч гривень. Обґрунтував це ефективним співробітництвом із постачальником,  низькими витратами на ведення справи і автоматизацією бізнес процесів. Але замовник все одно відхилив таку пропозицію за неналежність обгрунтування. Мовляв, хотілося б бачити доведену платоспроможність страхувальника

Рішення АМКУ: якщо маєте конкретні вимоги до формування ціни і обґрунтування аномально низької ціни, прописуйте їх в тендерній документації. Учасника повернули на кваліфікацію.

Тендер №2 https://bit.ly/2I2SxQp

У тендері на конструкційні матеріали учасник обґрунтував АНЦ тим, що його ціна відповідає середньоринковій, тоді як інші учасники завищили свої пропозиції. Крім того він має знижки від виробника, зменшує норму прибутку заради здорової конкуренції, і виконує аналогічні контракти, що допоможе зекономити внаслідок масштабування.

І знову АМКУ визначив відхилення за неналежністю обгрунтування як безпідставне. Адже тендерна документація не містила конкретних вимог щодо порядку підтвердження обгрунтування АНЦ.

 Тендер №3 https://bit.ly/33ATnMB

Тут закуповували послуги із розробки проектів землеустрою.

Приватний підприємець обгрунтував свою ціну досвідом, налаштованим процесом та своїм місцем перебування — йому не потрібно витрачатись на поїздки на об’єкти або оплачувати відрядження працівникам. Крім того, як платник єдиного податку 5% він може пропонувати меншу ціну, ніж інші учасники даної закупівлі, які є платниками ПДВ у розмірі 20%. Але замовник все одно відхилив пропозицію за неналежне обгрунтування.

Оскільки тд не містила вимог до порядку формування обгрунтування, АМКУ ухвалив скасувати рішення про відхилення і учасник повернувся на кваліфікацію. 

Після скасування замовником рішення про відхилення пропозиції учасника система повернула закупівлю з стану розгляду і знову визначила цінову пропозицію аномально низькою, надавши 1 робочий день для надання обгрунтування. І в цьому випадку учасник не встигнув надати обгрунтування і тому надалі його пропозицію було відхилено. 

Тому  всім учасникам варто бути уважними, щоб не втрапити у подібну ситуацію, коли ви оскаржуєте своє відхилення за АНЦ. А учаснику, тендерна пропозиція якого є наступною після учасника з найбільш економічно вигідною ціною, слід також не забувати, що і його ціна може бути визначена системою як АНЦ у разі відхилення його попередника.

Тож не варто боятись подавати тендерну пропозицію із АНЦ - при наявності належного  обгрунтування Ви зможете оскаржити її відхилення.

*Кейси були озвучені на бізнес-сніданку щодо аномально низької ціни, повний його запис дивіться за покликанням.

аномально низька ціна, амку, обгрунтування, відхилення,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.