05.09.2024 Радник в сфері державних закупівель

Питання-відповідь від Радника за серпень 2024 року

Портал «Радник» пропонує вашій увазі відповідь на нагальне питання щодо норм локалізації, яке виникло у наших користувачів. 

Замовник аналізує можливість придбання автобуса вартістю більш ніж 200 тис. грн. Чи можна не застосовувати норми локалізації, якщо країна — виробник предмета закупівлі — Німеччина? 

Відповідь

Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), визначають, що положення пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону не застосовуються замовниками у разі здійснення замовником закупівлі товарів, робіт чи послуг, якщо країною походження таких товарів (зокрема, якщо набуття замовником у власність таких товарів передбачається за результатом виконання робіт чи надання послуг) є країна, яка є стороною Угоди про державні закупівлі, укладеної 15.04.1994 в м. Марракеші, із змінами, внесеними Протоколом про внесення змін до Угоди про державні закупівлі, вчиненим 30.03.2012 в м. Женеві, з якою Україна уклала інші міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що містять положення про державні закупівлі, у тому числі угоди про вільну торгівлю, або країна, яка є учасником Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі».

Тобто незалежно від монетарного покриття таких угод, у разі придбання замовником товарів з переліку (або у складі робіт і послуг), передбаченого Законом, вартістю понад 200 тис. грн, якщо країною походження такого товару є країна, яка є стороною такої угоди, вимога про ступінь локалізації на такий товар, походження якого підтверджується сертифікатом про походження товару, не розповсюджується.

Виходячи з того, що Федеративна Республіка Німеччина та Україна є сторонами Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, вимоги щодо локалізації до товару, країною-виробником якого є Німеччина, не застосовуються.

За нагоди ознайомтеся зі статтею « Що змінилось у частині локалізації з 09.07.2024? Говоримо про порогові межі міжнародних угод і сертифікат походження».

При цьому частиною 4 статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) передбачено, що технічні специфікації не повинні містити посилання на конкретні марку чи виробника або на конкретний процес, що характеризує продукт чи послугу певного суб’єкта господарювання, чи на торгові марки, патенти, типи або конкретне місце походження чи спосіб виробництва. У разі, якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим та містити вираз «або еквівалент».

Тобто під час оголошення процедури закупівлі замовник не може знати, товар якої країни-виробника запропонує учасник.

Тому рекомендуємо при закупівлі локалізованих товарів встановлювати вимоги щодо локалізації. При цьому рекомендуємо замовнику зазначити в тендерній документації, що, якщо учасник запропонує товар країни-виробника, яка виступає стороною наведених вище міжнародних угод, у такому випадку учасник надає сертифікат про походження товару та лист-пояснення щодо цього.

Наприклад, формулювання може бути таким:

 «У разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6–1 розділу X „Прикінцеві та перехідні положення“ Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, учасником надається гарантійний лист, яким учасник гарантує, що ступінь локалізації такого товару (визначеного підпунктом 2 пункту 6-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону) дорівнює чи перевищує ступінь локалізації на відповідний рік згідно з підпунктом 1 пункту 6-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону, а також містить інформацію про включення такого товару до Переліку (зазначити ID, назву виробника товару, назву товару, марку / модель товару). Вимога щодо надання гарантійного листа не застосовується до закупівель товарів, у разі здійснення замовником закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товару, визначеного пунктом 6–1 розділу X „Прикінцеві та перехідні положення“ Закону, вартість якого у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, якщо країною походження таких товарів є країна, яка є стороною Угоди про державні закупівлі, укладеної 15 квітня 1994 р. в м. Марракеші, із змінами, внесеними Протоколом про внесення змін до Угоди про державні закупівлі, вчиненим 30 березня 2012 р. в м. Женеві, з якою Україна уклала інші міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, що містять положення про державні закупівлі, у тому числі угоди про вільну торгівлю, або країна, яка є учасником Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України „Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі“, що підтверджується сертифікатом про походження товару (надається у складі тендерної пропозиції), та про що надається лист-пояснення».

Пропонуємо скористатися документами на порталі Радник:

питання, відповіді,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.