28.12.2023 Радник в сфері державних закупівель

Радник надає відповіді на «найгарячіші» питання наприкінці року

Кінець року — завжди «гарячий» період для кожного закупівельника. Під час роботи в замовника виникає чимало запитань щодо строків звітування про виконання договору, щодо можливості продовжити на 20 % дію договору про закупівлю тощо. Ми підібрали найпопулярніші питання закупівельників у грудні та в матеріалі надамо відповіді на них.

Питання 1

Підкажіть, будь ласка, який строк звітування про виконання договору про закупівлю, якщо строк виконання договору завершується 31.12.2023р.?

Відповідь

Пунктом 17 Особливостей, які були затверджені постановою Уряду № 1178 від 12.10.2022 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі — Особливості), встановлено, що договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), крім частин другої – п’ятої, сьомої – дев’ятої статті 41 Закону та цих особливостей.

Що стосується строків оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю, то відповідно до пункту 12 частини 1 статті 10 Закону замовник оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю протягом 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю або його виконання сторонами, або його розірвання.

Важливо не пропустити кінцевий строк дня звітування, адже замовник повинен прозвітувати про виконання договорів про закупівлю саме протягом 20 робочих днів.

Частиною 1 статті 253 Цивільного кодексу України передбачено правило обчислення строків у цивільно-правових відносинах, відповідно до якого перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Детальніше — у статті « Строки в публічних закупівлях за Особливостями: „з дати“, „з дня“, „робочі дні“ тощо + таблиця зі строками та доцільними прикладами».

На жаль, під час війни немає додаткових вихідних, адже відповідно до частини 6 статті 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми частини 3 статті 67 Кодексу законів про працю України, тобто у випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день не переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тож 01.01.2024 — робочий день. У січні 31 календарний день, серед них у 2024 році — 23 робочі дні (при п’ятиденному робочому тижні).

Враховуючи вихідні (суботу та неділю), останнім, 20-м, робочим днем для звітування буде 26.01.2024 включно. Тобто, якщо строк дії договору про закупівлю — 31.12.2023 та всі зобов’язання за таким договором про закупівлю виконані, то опублікувати звіт про виконання договору про закупівлю замовникам необхідно до 23 год 59 хв 26.01.2024. Так, публікація звіту про виконання о 00 год 00 хв 27.01.2024 буде порушенням.

Важливо! Пунктом 4 Особливостей передбачено, що під час оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про виконання договору про закупівлю відповідно до Закону інформація, передбачена пунктом 13 частини першої статті 42 Закону, замовником не зазначається (країна походження товару щодо кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі — у разі закупівлі товару), а в разі, якщо предмет закупівлі «локалізований», разом зі звітом публікуємо фактичну калькуляцію собівартості товару.

Нагадаємо: згідно зі статтею 16414 КУпАП неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника в розмірі 1 700 грн. За ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано цьому адміністративному стягненню, — 3 400 грн.

Питання 2

Чи можна продовжити термін дії договору, укладеного за виключенням згідно з підпунктом 5 пункту 13 Особливостей (відсутність конкуренції), на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми? 

Відповідь

Підпункт 8 пункту 19 Особливостей стосується договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) Особливостей, тобто у вас є можливість продовжити на 20 % дію договору про закупівлю, укладеного на підставі підпункту 5 пункту 13 Особливостей, та укласти додаткову угоду на 20 % суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному у 2023 році.

Але враховуючи, що обов’язковою вимогою застосування підпункту 8 пункту 19 Особливостей є продовження строку дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі, норму «20 %» ви можете застосувати, якщо на початку року будете проводити саме процедуру закупівлі.

Водночас, якщо ви не будете проводити процедуру та знову укладете «прямий» договір на підставі відсутності конкуренції, не радимо користатися підпунктом 8 пункту 19 Особливостей.

Радимо ознайомитися зі статтею «Чи зобов’язаний замовник укладати додаткові угоди на продовження строку дії договору про закупівлю на наступний, 2024 рік?».

Питання 3

Якщо відкриті торги не відбулися перший раз, коли можна повторно оголошувати торги? Чи є обов’язок чекати 10 днів на оскарження відміни відкритих торгів?

Відповідь

Якщо відкриті торги не відбулися, замовник може повторно оголосити тендер, проаналізувавши можливі причини того, чому відбулась така відміна. Можливо, очікувана вартість торгів занижена і варто її переглянути чи, наприклад, деякі умови тендерної документації слід відкорегувати.

Якщо відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції, замовник може скористатись правом на укладення прямого договору про закупівлю згідно з підпунктом 6 пункту 13 Особливостей (див. статтю « Прямий договір згідно з пунктом 13 Особливостей № 1178: що змінилося?»).

Якщо відкриті торги не відбулися: що робити далі? Відповідно до пункту 50 Особливостей замовник відміняє відкриті торги у разі:

1. відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг;

2. неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень;

3. скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг;

4. коли здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили.

У разі відміни відкритих торгів замовник протягом одного робочого дня з дати прийняття відповідного рішення зазначає в електронній системі закупівель підстави прийняття такого рішення. При цьому відкриті торги автоматично відміняються електронною системою закупівель у разі:

1. відхилення всіх тендерних пропозицій (у тому числі якщо була подана одна тендерна пропозиція, яка відхилена замовником) згідно з цими особливостями;

2. неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями.

За пунктом 59 Особливостей скарга, що стосується прийнятого замовником рішення щодо відміни відкритих торгів відповідно до пункту 50 цих особливостей, подається протягом 10 днів з дати оприлюднення замовником рішення про відміну відкритих торгів, у тому числі частково (за лотом).

Із зазначеного вбачається: законодавством встановлений строк на оскарження відміни тендеру. При цьому Особливостями не встановлено обмеження для уповноваженої особи в частині того, коли саме оголошувати нову процедуру закупівлі. Тобто УО може в той самий день оголосити нові відкриті торги, не очікуючи 10 днів на оскарження попередньої процедури.

Порада. Якщо ви відмінили торги, але у вас є потреба в оголошенні нової, схожої процедури, рекомендуємо в новій процедурі встановити строк подання пропозицій так, щоб він був тотожним або більшим, ніж строк на оскарження попередніх торгів. Таким чином ви й не втрачаєте час, і уникнете дублювання потреби (наприклад, якщо буде оскаржено відмінений тендер, зможете відмінити нові торги, наприклад з огляду на рішення АМКУ по першій процедурі тощо).

питання,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.