12.07.2022 Лілія Кулик

Особливості укладення договору по Постанові №169

Чи публікувати додаткові угоди та звіт при виконання, чи вимагати ліцензію та Наказ про призначення при укладенні договору. В статті відповіді на ці та інші питання

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Чи розповсюджується стаття 41 Закону “Про публічні закупівлі” на договори, що укладені за результатами закупівель по 169 Постанові

Ні. В Постанові №169 чітко зазначено, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України. Тобто, такі договори не є договорами про закупівлю в розумінні Закону, навіть якщо договір укладений за результатами спрощеної закупівлі чи запиту ціни пропозицій , що проведені по Постанові №169. А так як це не є договорами про закупівлю в розумінні Закону, то і стаття 41 Закону на такі договори не розповсюджується.

Чи публікувати додаткові угоди до договорів, що укладені за результатами закупівель по Постанові №169

Ні, такої вимоги в законодавстві немає, крім єдиного виду закупівлі по Постанові - звіт про договір про закупівлю на суму, що дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, де є вимога публікувати додаткові угоди

Тож зверніть увагу, що під час здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель, якщо вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Якщо ж проводите по Постанові №169 спрощену закупівлю, закупівлю через електронний каталог, закупівлю через запит ціни пропозицій, то можете не публікувати додаткові угоди.

Чи потрібно застосовувати підстави для внесення змін до договору, що передбачені статтею 41 Закону при укладенні договорів по Постанові №169

Ні. Немає вимоги в законодавстві зазначати в договорах, що укладені по Постанові №169 підстави для внесення змін до договору, що наведені в статті 41 Закону. Адже всі договори, що укладені по Постанові №169 не є договорами в розумінні Закону.

Про цьому ніхто не обмежує Замовників в виборі підстав для внесення до договору. Замовник може використати в своєму договорі всі підстави з Закону, може використати якісь підстави з Закону, а інші додати свої або взагалі можна взяти свої підстави для внесення змін до договору. 

Тобто в договорах по Постанові №169 немає вимоги ставити обмеження по підняттю ціни за одиницю товару лише на 10% раз на 90 днів тощо. 

При цьому враховуйте, що при проведенні закупівель по Постанові №169 потрібно дотримуватись таких принципів публічних закупівель, як максимальна економія, ефективність, запобігання корупційним діям і зловживанням.

Чи вимагати копію ліцензії та документ, що підтверджує право підпису при укладенні договорів, що укладаються за результатами закупівель по Постанові №169

Так як договори по Постанові №169 не є договорами про закупівлю в розумінні Закону, то на них вся стаття 41 Закону не розповсюджується. При цьому якщо Замовник бажає, то він може перед укладенням договору попросити документи на підтвердження права підпису договору. Але замовник не зобов’язаний це робити. Тож можна вчиняти виходячи з власних потреб.

Чи публікувати звіт про виконання договору до договорів по Постанові №169

Ні, такої вимоги теж в законодавстві немає.  При цьому При цьому технічно можливість публікувати і додаткові угоди і звіт про виконання є. 

договір,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.