23.10.2020 Максим Коломієць

Оскарження закупівель: як діяти Замовнику

Які дії може вчинити Замовник під час оскарження, як виконати рішення АМКУ та коли закупівля продовжиться після виконання рішення АМКУ

Максим Коломієць, фахівець відділу розвитку державних закупівель майданчика Zakupki.Prom.ua

Щоб закупівля прошла успішно замовнику потрібно дотримуватись принципів здійснення публічних закупівель, не допускати дискримінації учасників та якісно прописувати тендерну документацію. Якщо все зроблено чітко та відповідно до ЗУ “Про публічні закупівлі”, то підстав для занепокоєння немає. Але доволі часто трапляються ситуації, коли учасники вважають, що замовник порушує їхні права. Захистити свої права можна подавши скаргу в Антимонопольний комітет України (АМКУ). Оплатити її потрібно через систему Prozorro. Та нагадаю, що подавати скарги можна лише в закупівлях на суму від 200 тис. грн.  Після успішного зарахування коштів, скарга потрапляє на розгляд до АМКУ, який вирішує чи задовольняти її. В цей час система Prozorro автоматично блокує закупівлю, до якої було подано скаргу та присвоює їй статус “Призупинено”. Замовнику залишається лише чекати рішення АМКУ.  Що ж можуть оскаржити учасники закупівель та як реагувати замовнику?

Скарга на умови тендерної документації

Якщо учасник помітив у тендерній документації дискримінацію – він може подати скаргу під час періоду прийому пропозицій. Але не пізніше ніж за 4 дні до кінцевої дати подання пропозицій. В випадку, коли АМКУ задовольнив скаргу, замовник вносить зміни до тендерної документації. Якщо до завершення прийому пропозицій залишилося менше 7 днів, то за потреби, замовник може продовжити цей період. Після виконання рішення АМКУ, замовник має звітувати про це в системі, інакше технічно закупівля залишиться заблокованою;

Скарга на неправомірну дискваліфікацію або на рішення про визначення переможця

У разі, коли на етапі кваліфікації, учасник не згоден зі своєю дискваліфікацією або визначенням іншого учасника переможцем, він протягом 10 днів може оскаржити відповідне рішення. Якщо АМКУ задовольнив скаргу, замовнику необхідно спочатку “скинути кваліфікацію” учасників (для повернення раніше відхиленого учасника або декількох на початковий етап розгляду), або за необхідності, повернути на кваліфікацію переможця. Лише після цього – повідомити про виконання в орган оскарження. Якщо зробити навпаки, то у замовника не буде технічної можливості виконати рішення АМКУ.

Скарга на рішення замовника скасувати закупівлю

Відповідно до нової редакції закону в учасників є змога оскаржити скасування закупівлі. Зробити це можливо на будь-якому етапі закупівлі протягом 10 днів з моменту, як замовник оприлюднив рішення. У такому випадку, коли АМКУ задовольнив скаргу, замовнику через систему необхідно повідомити про виконання рішення органу оскарження. Після чого з'явиться можливість відмінити скасування закупівлі.    

Давайте розглянемо ситуацію: відбулись відкриті торги. На етапі кваліфікації, з певних причин, замовник відхилив тендерні пропозиції 5 учасників, а 6-го визнав переможцем. Учасник №3 подав скаргу до АМКУ, вважаючи що його дискваліфікували неправомірно. Антимонопольний комітет України задовольнив скаргу та закликав замовника скасувати рішення про визначення переможцем учасника №6 та рішення про відхилення тендерної пропозиції учасника №3. Згідно закону замовник має виконати рішення АМКУ протягом 30 днів з дня його прийняття. Для цього, необхідно відкрити закупівлю, яка оскаржується та перейти до блоку “Кваліфікація учасників”. Далі – натиснути на кнопку “Скинути кваліфікацію” і система поверне всіх учасників на початковий етап розгляду пропозицій. Потім замовник через систему має повідомити АМКУ про виконання рішення органу оскарження. Для цього потрібно перейти до розділу “Скарги” та натиснути на кнопку “Надіслати відповідь АМКУ”, після чого статус закупівлі “Призупинено” зникне протягом доби. Далі замовник має провести повторну кваліфікацію, у тому числі тих учасників, кого рішення АМКУ не стосується. Зробити це можливо, використовуючи старі протоколи, якими вже було проведено кваліфікацію учасників.

замовник, Кваліфікація і оскарження, оскарження,

Коментарі

Олена Низовець 2021-04-14 15:21:29
Доброго дня. Чи може замовник на повторній кваліфікації відхилити учасника за іншими підставами, які він не врахував під час попередньої кваліфікації?