30.04.2021 Ольга Данилюк

Оскарження відміни закупівлі: практика АМКУ

інформація щодо оскарження відміни закупівлі

Статтю підготувала Ольга Данилюк, юристка майданчика Zakupki.Prom

Рік тому, завдяки оновленням у ЗУ «Про публічні закупівлі», у постачальників з’явилась можливість оскарження відміни закупівлі.  За цей час учасники подали близько 300 таких скарг. При прийнятті рішення Антимонопольний комітет України (АМКУ) враховує, як пояснення скаржника, так і аргументи замовника. У цьому матеріали ми зібрали добірку рішень щодо відміни торгів, яка допоможе зрозуміти які саме пояснення від учасника та замовника здатні вплинути на рішення АМКУ.

При прийнятті рішення щодо відміни тендеру або визнання торгів такими, що не відбулися, замовник обирає відповідну підставу із переліку у ст. 32 закону. Однією з найпоширеніших підстав є так звана відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг. Особливо це актуально, якщо замовник проводить паралельно ідентичний тендер, і звісно один з них, згодом необхідно відміняти.

Саме така ситуація і відображена у скарзі на закупівлю вугілля, де учасник не погодився з рішенням про відміну. Замовник у своїх поясненнях зазначив, що його рішення не порушує прав скаржника та інших постачальників, бо всі вони беруть участь у його тендері на такий же предмет, який був оголошений пізніше. Однак, колегії АМКУ постановила, що замовник не довів правомірність відміни закупівлі і зобов’язала його скасувати це рішення.

Тепер розглянемо рішення по скарзі у закупівлі на технічний нагляд за будівництвом на об’єкті. Скаржник на підтвердження порушення своїх прав зазначав, що замовник не прийняв рішення про відміну тендеру на будівництво об’єкту, технічний нагляд за яким закуповується в межах  закупівлі. Тобто, потреба в технічному нагляді за будівництвом залишається, оскільки залишається й саме будівництво. Однак замовник мотивував своє рішення про відміну наявністю власного відділу якості, технічного контролю та нових технологій, якого достатньо для здійснення технічного нагляду власними силами. Тож АМКУ вирішив, що скаржник не довів наявність у замовника подальшої потреби і відмовила йому у задоволенні скарги.

Ще одна популярна підстава для відміни закупівлі — це неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Наприклад, по скарзі у закупівлі замовник аргументує своє рішення про відміну тим, що не зазначив у тендерній документації дату кінцевого строку подання пропозицій. А значить порушив вимоги ст. 22 ЗУ “Про Публічні закупівлі” і не може усунути це порушення. Проте таких пояснень виявилося недостатньо і АМКУ вирішив, що замовник не довів та документально не підтвердив правомірність відміни закупівлі з даних підстав. І скаргу учасника було задоволено.

А от в іншій скарзі замовнику вдалося довести правомірність відміни закупівлі з підстави неможливості усунення порушень. Допомогло те, що раніше по цій закупівлі були успішно оскаржені умови документації. Однак замовник не вніс зміни до документації, чим порушив вимоги ст. 18 Закону. Тому враховуючи, що відбулося порушення, яке неможливо усунути, а саме розкриття пропозицій учасників, — скаргу учасника було відхилено.

Також підставою для визнання торгів такими, що не відбулися, може стати скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг. Однак, в даному питанні критично важливо якими саме документами замовники підтверджуватимуть скорочення видатків.

Так, по скарзі на проведення закупівлі послуг з озеленення, замовник зазначив, що скорочення коштів відбулося внаслідок прийняття відповідного рішення на сесії сільської ради. В рамках цього рішення були внесені зміни до кошторису та плану асигнувань на 2021 рік. У якості підтвердження, замовник надав АМКУ відповідні документи: зміни до розподілу видатків селищного бюджету на 2021 рік. Цих аргументів виявилося достатньо, щоб АМКУ не задовольнив скаргу учасника. 

А ось в межах скарги по закупівлі замовнику не вдалося довести в АМКУ факт скорочення видатків. Оскільки надані документи не містять інформації безпосередньо про предмет закупівлі. Тому замовнику довелося скасувати своє рішення про відміну. 

Тож, як бачимо, інструмент оскарження відміни торгів запрацював, однак завжди варто пам’ятати, що якими б аргументованими не були слова скаржника, при прийнятті рішення АМКУ враховує і пояснення замовника. Тому перед поданням подібної скарги варто уважно проаналізувати практику АМКУ. 

оскарження, амку, скарга, відміна закупівлі,

Коментарі

Олег 2021-08-10 11:21:03
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, як саме можна подати учаснику скаргу до АМКУ про "необгрунтовану" відміну закупівлі? Обовязково в електронному вигляді чи можна письмовим зверненням. Суть в тому що в особистому кабінеті не має потрібної кнопки для оскарження (як зазвичай). Торги відмінені, а пропозиція "на розгляді", тому система не дає змоги оскаржити рішення щодо відміни. Як бути?
Вікторія 2021-04-29 15:16:22
По першому випадку хоч і скасували рішення щодо відміни закупівлі, але аукціону не було
Ольга 2021-04-29 16:33:34
Вікторія, доброго дня.Акцент у матеріалі був виключно на висвітленні практики АМКУ з питань оскарження відміни.Результат самої закупівлі не брався до уваги, проте, це гарна ідея для майбутніх публікацій!
Олена 2021-04-28 09:46:11
Ви, мабуть, помилились в абзацах 6 і 7 щодо відхилення та задоволення скарг?
Ольга 2021-04-28 11:06:15
Олена, доброго дня,дякую за ваш коментар!Ви абсолютно праві, виправимо цей момент у матеріалі