14.07.2021 ДП "Прозорро"

Оскарження відміни закупівлі

актуальна інформація щодо оскарження відміни закупівлі

Оскарження відміни тендера — норма, що діє з 19 квітня 2020 року. Завдяки можливості оскарження відміни тендера у постачальників тепер є шанс повернути процедуру закупівлі, яка була відмінена замовником. Така скарга має бути подана протягом 10 днів з дня відміни Замовником процедури закупівлі, тобто протягом 10 днів з дня, коли суб’єкт оскарження дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав. Після закінчення вищевказаних термінів система автоматично блокує можливість подати скаргу. 

Також про відміну тендера можете прочитати у статті Оскарження відміни закупівлі: практика АМКУ.

А зараз зверніть увагу на статистичні дані, як працює цей механізм.

Скільки відсотків скарг на відміну задовольняє АМКУ?

За період з 19 квітня 2020 року по 28 лютого 2020 року 191 скаржник подав 260 скарг на відміну закупівлі у 282 лотах . На інфографіці показано, чим завершилися такі закупівлі. Якщо учасники подали декілька скарг на відміну в межах одного лота, ми враховували результат лише останньої. Щодо 26 скарг Колегія АМКУ все ще не ухвалила рішення станом на 19 березня 2021 року. Відповідно, ці лоти мали активний статус. У всіх випадках, коли скаргу не задоволено або відхилено, замовник усе ж таки остаточно скасував закупівлю.

Статуси скарг на відміну

Тож ми бачимо, що відсоток задоволених скарг на відміну — майже 81%, тобто шанси успішно оскаржити відміну дуже великі. Перегляньте на картинці, що відбувається з закупівлями після успішного оскарження відміни закупівлі.

Ймовірність успішного оскарження відміни становить 90%. Прогнозована ймовірність того, що постачальником успішно завершеного лота стане саме скаржник — 93%. Прогнозована ймовірність успішного виконання такого договору — 91%.

Найбільш «ризиковим» для учасника є етап після успішного оскарження відміни, адже в більше, ніж половині випадків за досліджуваний період замовники все одно повторно скасували закупівлю. Остаточна частка таких закупівель може становити 57 % від усіх лотів із задоволеними скаргами на відміну. 

Повторне скасування закупівлі могло бути як правомірним, так і ні. Тому не можна сказати, у скількох випадках замовники зробили це законно.

Водночас, якщо лот з оскарженням відміни успішно завершився, скаржник майже гарантовано ставав постачальником й отримував оплату. Щонайменше третина скасованих лотів може успішно завершитися, незважаючи на те, що початково замовники обгрунтували необхідність їх скасувати.

Пропонуємо переглянути випадки незадоволення скарг на відміну закупівлі. 

Випадки, коли Колегія АМКУ не задовольнила скарги на відміну закупівлі:

З 19 квітня 2020 року по 28 лютого 2021 року представники бізнесу подали 260 скарг на відміну закупівлі. 20 з них (8%) за результатами розгляду не були задоволені.

 Ще чотири скарги на відміну були відхилені, оскільки не відповідали вимогам Закону. Ще в одному випадку система визначила скаргою на відміну скаргу, подану на умови тендерної документації вже після скасування закупівлі.

У 15 випадках з 20 замовники скасовували закупівлю або через скорочення видатків, або через відсутність подальшої потреби в закупівлі. У більшості з них замовники надали Колегії АМКУ документи, що підтверджують причину скасування закупівлі: довідку про зміну до кошторису на 2020 рік, довідку про зміни до плану асигнувань, Додаток № 2 до висновків райдержадміністрації по змінах до кошторисів та розписів асигнувань головних розпорядників коштів тощо.

Однією з проблем в оскарженні відміни, на нашу думку, є те, що замовник може мати правомірну підставу для скасування закупівлі, проте не надати відповідні пояснення та документи учасникам закупівлі. Учасники натомість сприймають таку ситуацію як порушення, подають скаргу, сплачують за неї кошти та витрачають як власний час на оскарження, так і час замовника. При цьому в частині випадків замовники дійсно мали документи, які підтверджують правомірність скасування закупівлі. Якби вони відразу опублікували їх разом з повідомленням про скасування закупівлі, це могло б зекономити час і гроші, а також зменшити навантаження на Колегію АМКУ. 

Можуть трапитися різні ситуації, коли закупівля скасована правомірно. Проте важливо опублікувати в Prozorro відповідне обґрунтування. Це зробить рішення замовника більш прозорим і зрозумілим і, ймовірно, зменшить кількість скарг на відміну. 

Отож, потенційні проблеми зі скаргами на відміну: 

  • у разі визнання рішення про відміну тендеру неправомірним, окремі замовники повторно скасовують закупівлю; 
  • трапляються випадки, коли після рішення Колегії АМКУ повернутися до розгляду пропозиції учасника замовники залишають лот активним й не оцінюють пропозиції; 
  • окремі замовники можуть не виконати рішення Колегії АМКУ про внесення змін до тендерної документації і перейти на етап аукціону зі «старою» версією документації. Потім невиконання рішення Колегії АМКУ може використовуватися як законний привід для скасування закупівлі (оскільки закупівля має порушення).

Бажаємо вам знати про можливості оскарження і вдало ними користуватись!

відміна закупівлі, оскарження, скарга, оскарження відміни закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.