20.03.2021 ДП "Прозорро"

«Україна в міжнародній системі координат державних закупівель»

заключний випуск відеокурсу «Професійно про закупівлі»

У заключному матеріалі відеокурсу «Професійно про закупівлі» на тему «Україна в міжнародній системі координат державних закупівель» начальниця відділу міжнародної діяльності сфери публічних закупівель Мінекономіки Оксана Кам'янецька розказує про участь України в міжнародних угодах та ділиться інформацією про відкриті для України ринки державних закупівель ЄС.

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський парламент ратифікували Угоду про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами з іншої сторони. Метою угоди DCFTA є створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, посилення співробітництва у політичній та економічній сферах, доступ українських суб'єктів підприємницької діяльності до внутрішнього ринку ЄС, а також адаптація українського законодавства до права ЄС. Україна в межах цієї угоди має зобов'язання щодо гармонізації та адаптації вітчизняного законодавства у сфері публічних закупівель до директив ЄС, що регламентують порядок здійснення закупівель у Європейському Союзі. 

Детальний перелік заходів гармонізації законодавства у сфері закупівель європейських стандартів визначено в плані заходів з реалізації стратегії реформування публічних закупівель. Ця стратегія схвалена у 2016 році розпорядженням КМУ від 24.02.16 № 175-р «Про стратегію реформування системи публічних закупівель («дорожня карта»)».

Крім цього Україна підписала ще дві угоди про вільну торгівлю, в яких міститься питання щодо державних закупівель: Угоду про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ (Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія, Ісландія). Угода охоплює питання щодо торгівлі промисловими та сільськогосподарськими товарами. Окрім цього в угоді визначаються правила врегулювання торговельних суперечок. Від реалізації цієї угоди Україною очікуються активізація двостороннього торговельного економічного та науково-технічного співробітництва, сприяння залучення новітніх технологій та інновацій в економіку України та підвищення конкурентоспроможності українського експорту товарів і послуг на ринках держав-членів ЄАВТ. Також однією з цілей укладання угоди є досягнення на спільній основі подальшого взаємного відкриття ринку державних закупівель між Україною та країнами ЄАВТ. У розділі 6 Угоди зазначено, що сторони забезпечують взаємне та ефективне відкриття своїх ринків державних закупівель з метою максимального збільшення конкурентних можливостей для постачальників та досягнення більш ефективного витрачання бюджетних коштів.

Друга Угода — про вільну торгівлю між Україною та Канадою, яка набула чинності 1 серпня 2017 року. Угода передбачає подальше сприяння виходу на нові ринки українських підприємств, поглиблення торговельних зв'язків, подальше зміцнення двосторонніх відносин між Україною та Канадою, розширення співробітництва, забезпечення більшою прозорістю в питаннях регулювання, зниження операційних витрат для бізнесу. Також Угода надає підприємствам обох країн можливість брати участь в процедурах державних закупівель. Бізнес тепер має право на справедливий та недискримінаційний доступ до державних закупівель обох країн. 

1 січня 2021 року набула чинності ще одна важлива Угода — Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії. Угода має на меті забезпечення взаємного доступу до ринків державних закупівель на основі принципу національного режиму на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях для державних контрактів та договорів концесії у традиційних галузях економіки, а також у комунальному господарстві. Угода передбачає взаємну симетричну лібералізацію доступу до державних контрактів України та Великої Британії на засадах прозорості, недискримінації, пропорційності та рівного ставлення.

 У травні 2016 року Україна приєдналась до багатосторонньої Угоди про державні закупівлі в межах світової організації торгівлі (СОТ) Ця багатостороння угода регулює здійснення закупівель товарів та послуг державними органами сторін угоди на основі принципів відкритості, прозорості та недискримінації. Після приєднання до Угоди українські учасники отримали право брати участь у державних закупівлях з 45 країн-учасників цієї Угоди. На сьогодні це вже 48 країн, серед них — США, Японія, країни ЄС, Південна Корея, Австралія, Нова Зеландія. Загальний обсяг ринку державних закупівель, охоплений цією Угодою оцінюється в 1, 7 трильйона доларів США щорічно. Приєднання до цієї Угоди відкрило найпростіший шлях до експорту вітчизняних товарів і все, що для цього потрібно — знайти цікавий для участі тендер в певній країні, оформити і подати належним чином документи, взяти участь у тендері та виграти його. Однією з особливостей Угоди є закріплення фіксованого переліку товарів, послуг та вартісні пороги закупівель, на які поширюється дія Угоди в кожній з країн. Графіки покриття ринку державних закупівель сторін є невід'ємною частиною Угоди й містяться в додатку 1 до Угоди. Графік кожної сторони містить кілька додатків, які визначають зобов'язання зацікавленої сторони щодо наступних аспектів охоплення ринку закупівель.

Перше — замовники, на яких поширюється дія Угоди. Друге — товари, послуги та будівельні послуги, на які поширюється дія Угоди. Третє — порогові значення, вище яких державні закупівлі охоплюються Угодою. Четверте — винятки з охоплення ринку державних закупівель Угодою. Згідно з умовами доступу до ринку державних закупівель більшістю учасників Угоди СОТ про державні закупівлі українські компанії мають доступ до цих ринків на умовах:

1. Центральні урядові органи: товари — 130 000 СПЗ 

Послуги — 130 000 СПЗ, будівельні послуги — 5 000 000 СПЗ

2. Інші органи влади: товари — 200 000 СПЗ

послуги — 200 000 СПЗ, роботи — 5 000 000 СПЗ

3. Інші установи, підприємства чи організації: товари — 400 000 СПЗ, послуги — 400 000 СПЗ, роботи — 5 000 000 СПЗ. 

Всі серії відеокурсу «Професійно про закупівлі» доступні для перегляду  на YouTube каналі «Prozorro TV» https://cutt.ly/2z5Ai87

Сподіваємось, що після перегляду курсу ваші закупівлі відбуватимуться легко, професійно, прозоро та ефективно!

професійно про закупівлі, угода, закупівлі,

Коментарі

Олександра 2021-04-03 18:45:03
дуже цікаво! спасибі
Оксана Груба 2021-04-08 23:00:16
Олександро, дяка за ваш фідбек і раді, що корисно.