12.05.2021 Оксентія Груба

«Нецінові критерії»

випуск відеокурсу «Професійно про закупівлі»

У продовження відеокурсу «Професійно про закупівлі» проєктний менеджер команди підтримки реформ Мінекономіки Олексій Бахтінов розповів про нецінові критерії. В яких випадках доцільно використовувати нецінові критерії та що має вказати замовник при оголошенні такої процедури, що таке приведена ціна пропозиції та як вираховує система Prozorro, як варто обґрунтовувати використання того чи іншого нецінового критерію, як вам може допомогти конструктор нецінових критеріїв — про це у відео.

Під час проведення закупівель визначальним критерієм, за яким оцінюють пропозиції є ціна. Крім звичайних закупівель, в яких переможець обирається лише за ціною ви можете оголосити закупівлю, в якій беруться до уваги й інші фактори. Для таких закупівель визначаються додаткові нецінові критерії оцінки пропозиції, які мають суттєве значення. Критерії, які можна застосовувати: умови оплати, строк виконання, гарантійне обслуговування, експлуатаційні витрати. Звісно, це невичерпний перелік, кількість таких критеріїв є необмеженою. Крім того, такі критерії мають різний рівень важливості для замовника, що також варто врахувати. Кожен критерій має числове значення, яке визначає його вплив на кінцевий результат визначення переможця. Які саме нецінові критерії використати замовники вибирають самостійно. Також замовник самостійно визначає важливість кожного критерію для себе та призначає його вагу. Але варто пам'ятати, що сукупно питома вага усіх нецінових критеріїв, які ви обрали не може бути вищою за 30% від загальної вартості закупівель. Єдиним виключенням є закупівля за процедурою конкурентного діалогу. Слід зазначити, нецінові критерії — не головний параметр, за яким обирається переможець, це лише додаткова вигода, яка допомагає придбати саме те, що необхідно вашій організації. 

Під час застосування нецінових критеріїв необхідно обов'язково вказати такі параметри: назву показника, яка має бути сформульовано однозначно і зрозумілою постачальнику мовою, підказку, в якій може бути ваш коментар щодо нецінового показника з більш детальним роз'ясненням, список можливих варіантів та їх вага. В якості прикладу можна розглянути розробку та впровадження системи централізованого відеоспостереження.

Одне з важливих питань — забезпечення гарантійного обслуговування. Цілком зрозуміло, чим довшим є гарантійний період, тим краще для вас. Адже турботи щодо ремонту обладнання, яке вийшло з ладу покладаються на постачальника на увесь гарантійний період. У зазначеній ситуації можливим є визначення терміну гарантійного обслуговування в якості нецінового критерію оцінки. При цьому за постачальниками залишається право обрати одне зі значень цього критерію. Під час створення пропозиції постачальник має вказати не лише ціну, а й обрати один з трьох варіантів гарантійного обслуговування, виходячи з власних можливостей. Система сама перерахує ціну пропозиції кожного постачальника з урахуванням обраного варіанту значення нецінового критерію в гарантійний період та виведе приведену ціну. 

Що таке приведена ціна?

Приведена ціна — ціна, зазначена постачальником у тендерній пропозиції та перерахована з урахуванням показників інших критеріїв оцінки за математичною формулою, визначеною замовником у тендерній документації. Інформацію про застосування нецінових критеріїв та їхню питому вагу ви маєте зазначити не тільки при заповненні форми оголошення про проведення процедури закупівлі, а й в самій тендерній документації. 

Приведена ціна = ціна пропозиції/ коефіцієнт корекції (КК)

КК = 1 +(F1+F2+...+Fn)/ PV

У наведеній формулі показник КК — безпосередньо коефіцієнт корекції 

F1 - Fn — значення кожного нецінового критерію, який обрав постачальник 

PV - вага критерію «Ціна»

Хвилюватись щодо необхідності обчислення коефіцієнту корекції за формулою — не варто. Фактично він розраховується системою автоматично без вашого втручання. Ви бачите вже скореговану, приведену ціну, яка розрахована на основі обчисленого коефіцієнта корекції та відображена для перегляду. Щоб краще розуміти, як саме розраховується ціна пропозиції з урахуванням нецінових критеріїв — ознайомтесь з практикою, де можна наочно оцінити, наскільки привабливою залишиться пропозиція постачальника або виконавця з урахуванням визначених вами критеріїв. 

Ми можемо побачити нецінові критерії, які встановлені замовником та їхні межі.

Термін надання послуг — має вагу 10 %. 

При цьому менше 30 днів — 10% 

від 30 до 60 днів — 5 %

Більше 60 днів — 0% 

Гарантійний період має вагу 10%, де більше 18 місяців — 10%

від 6 до 18 місяців — 5%

менше 6 місяців — 0 %

Ціна — вага 80% 

Наприклад, виконавець подає пропозицію на суму 10 000 грн, в якій зазначає умови: 

Термін надання послуг — 25 днів, що еквівалентно значенню 10% за цим критерієм 

Гарантійний період — 6 місяців, що еквівалентно значенню 5% за цим критерієм.

Після того, як ми побачили пропозицію постачальника — ми можемо розрахувати коефіцієнт корекції:

КК = 1 + (0.1 + 0.05)/0.8 = 1.19

Постачальник пропонує надати послуги за 25 днів, що відповідно до умов закупівлі дозволяє обрати вагу першого нецінового критерію у розмірі 10%. При цьому гарантію він надає на 6 місяців. Тобто вага другого нецінового критерію — 5%.Сукупна вага двох критеріїв склала 15% або 0, 15. Далі для обчислення ми виконуємо операцію ділення загальної ваги нецінових критеріїв на вагу ціни, тобто на 80% або ж 0, 8, отримаємо частку, яка склала 0.19, сумуючи отриману частку із одиницею — отримаємо коефіцієнт корекції — 1.19. Тепер розрахувати приведену ціну — просто. Ми ділимо ціну пропозиції постачальника на коефіцієнт корекції: 10 000 грн/ 1.19 = 8 403 грн. Варто нагадати, договір з переможцем підписується не на приведену ціну. Для визначення ціни договору здійснюється зворотня до приведення арифметична дія. Приведена ціна множиться на коефіцієнт корекції. Якщо в ході аукціону цей постачальник знизить приведену ціну до 7 тисяч гривень — за умови його перемоги в аукціоні і успішної кваліфікації замовником — договір з цим постачальником буде підписаний на суму 8 330 гривень, яку ми отримаємо множенням 7 000 гривень на 1, 19. Нагадуємо, всі показники система розраховує автоматично. Вам необхідно лише правильно заповнити форму про оголошення закупівлі та прописати нецінові критерії в тендерній документації, решту зробить електронна система. 

Зверніть увагу, що використання нецінових критеріїв має здійснюватись обгрунтовано. Мусить бути означена потреба у їхньому використанні, щоб надавати об'єктивну додаткову перевагу під час оцінювання їх замовником. У нашому прикладі важливість терміну надання послуги може бути обгрунтована, наприклад, необхідністю якнайшвидшого її надання для забезпечення безперервного виробничого циклу підприємства. Термін гарантійного обслуговування може бути обгрунтований, наприклад, можливістю економії коштів підприємства або організації впродовж його дії. Для зручності замовників під час використання нецінових критеріїв створено конструктор нецінових критеріїв. Він стане у пригоді і досвідченим користувачам, і новачкам та допоможе розібратись та обрати перелік необхідних саме вам нецінових критеріїв. 

Отже, використання нецінових критеріїв дозволяє замовнику більш якісно здійснити закупівлю та придбати товар або послугу чи роботи, які максимально відповідають його потребам. Це вдалий інструмент у випадку наявності додаткових вагомих факторів, які можуть бути враховані під час проведення закупівель та з урахуванням яких перемогти може пропозиція з не найбільш дешевою ціною.

нецінові критерії, гарантійне обслуговування, подання пропозиції,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.