15.11.2023 Антон Мукомела

Лакофарбові матеріали - яку вимогу встановити до екологічних характеристик?

Лакофарбові матеріали – це композиції, здатні забезпечити формування покриттів, що володіють комплексом таких необхідних властивостей, як адгезія, водостійкість, механічна міцність, захист металу, декоративні ефекти.

Асортимент лакофарбових матеріалів достатньо великий, різноманітний, постійно росте і оновлюється. На зміну органорозчинним матеріалам приходять екологічно безпечні матеріали, що не містять розчинника, збільшується доля лаків і фарб на основі синтетичних плівко утворюючих речовин. Умови одержання і якість покриття, в багатьох випадках, залежать від хімічної природи і властивостей вихідних матеріалів. Чим більший їх асортимент, тим більше можливостей у споживачів для видозмінювання властивостей покриття. Якість покриття, однак, в багатьох випадках залежить від вибраної технології їх одержання. Кінцевою метою лакофарбової технології є одержання органічного покритя, що виконують захисну, декоративну, захисно-декоративну або спеціальні функції. Таке покриття одержують із лакофарбового матеріалу, плівково розподіленого на поверхні пофарбованого виробу.

В залежності від складу лакофарбового покриття можуть виконувати роль бар’єра, пасиватора або протектора. Тому їх захисна дія обумовлена двома основними факторами: механічною ізоляцією поверхні, що захищається, від навколишнього середовища і хімічною або електрохімічною взаємодією покриття з поверхнею, що захищається.

Всі лакофарбові матеріали діляться на такі групи:

– основа (фарба, лак, шпаклівка, ґрунтовка);

– проміжні продукти (розчинники, розріджувачі, смоли, оліфа, сушарки - прискорювачі висихання фарб);

– інші допоміжні та допоміжні матеріали (антисептики, затверджувачі, мастики, ремувери, наповнювачі).

Крім того, лакофарбові матеріали також класифікуються за іншими характеристиками:

– за порядком нанесення матеріалу на основу: покриття (основа), проміжний продукт, ґрунтовка, просочення;

– за блиском: глибокий матовий, матовий, напівматовий, напівглянцевий, глянсовий, високий глянець;

– за способом сушіння: холодна сушка та гаряча сушка;

– за умовами роботи: лаковані матеріали для зовнішніх робіт (погодостійкі), легкі матеріали для внутрішніх робіт (обмежена атмосферостійкість), легкі матеріали для захисту продукції, водонепроникні легкі матеріали, термостійкі, масло- та бензиностійкі, електроізоляційні тощо;

– спосіб нанесення лакованих матеріалів на поверхню: валик, пензлик, розпилювач, електрофорез.

Всі ці характеристики продукції замовник може застосовувати при визначені технічних

специфікацій.

Компонентами лакофарбових матеріалів служать як вихідні сировинні продукти, які поступають на заводи у готовому вигляді, так і напівпродукти або напівфабрикати, які виготовляються на самих лакофарбових заводах. До останніх відносяться напівфабрикатні розчини поліконденсаційних смол і лаки на їх основі, переважна більшість неорганічних пігментів і мікронізованих наповнювачів, сикативи, оліфи, полівінілацетатна емульсія, деякі розчинники і інші напівпродукти, а також багатотоннажні мономери – формалін, фталевий ангідрид, пентаерітрит і ін.

Склад лакофарбових матеріалів однакового функціонального призначення може мати суттєві відмінності щодо впливу на довкілля і здоров’я людини.

Екологічна характеристика продукції – це та, що пов’язана з впливом на довкілля та здоров’я людини на одній або декількох стадіях життєвого циклу. 

Відповідно до статті 23 Закону України «Про публічні закупівлі» замовник може при формуванні технічних специфікації встановлювати вимог до екологічних характеристик, за умови, що такі вимоги є достатньо точними, щоб предмет закупівлі однозначно розумівся замовником і учасниками.

У Законі зазначено, що такі вимоги можуть містити посилання на стандартні характеристики, технічні регламенти та умови, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов’язані з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними, європейськими стандартами, іншими спільними технічними європейськими нормами, іншими технічними еталонними системами, визнаними європейськими органами зі стандартизації або національними стандартами, нормами та правилами. До кожного посилання повинен додаватися вираз "або еквівалент".

У разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам.

Маркування, протоколи випробувань та сертифікати повинні бути видані органами з оцінки відповідності, компетентність яких підтверджена шляхом акредитації або іншим способом, визначеним законодавством.

Враховуючи принципи та методи застосування екологічного маркування І типу а також вимоги екологічних критеріїв для мийних засобів та засобів для чищення на відповідність яким здійснюється оцінювання продукції рекомендована вимога може застосовуватись при закупівлі продукції відповідно до ДК 021:2015 44000000-0 Конструкції та конструкційні матеріали;

Допоміжна будівельна продукція (крім електроапаратури):


У технічних специфікаціях замовник може становити таку вимогу до екологічних характеристик лакофарбових матеріалів:

Лакофарбові матеріали [або назва підкатегорії] повинні відповідати вимогам екологічних критеріїв для лакофарбових матеріалів згідно з ДСТУ ISO 14024:2018 Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу I. Принципи та процедури (ISO 14024:2018, IDT).

Підтвердження відповідності:

1. Копія сертифікату про підтвердження відповідності встановленим екологічним критеріям для лакофарбових матеріалів.

2. Копія атестату акредитації органу з оцінки відповідності який видав сертифікат.

Встановлюйте вимогу у відкритих електронних полях тендерної документації ЕКОЛОГІЧНІ ВИМОГИ при проведенні відкритих торгів у системі Prozorro:

Відео інструкція: 

Визначаємо екологічні вимоги до предмету закупівлі в Prozorro

Такі поля відкриті на усіх закупівельних майданчиках з травня 2023 року.

Формулювання вимоги щодо екологічних характеристик з посиланням на стандарти екологічного маркування І типу:

Приклад закупівлі фарби воднодисперсійної філією “Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд” АТ “УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ”.

Відповідно до вимоги встановленої в технічних специфікаціях тендерної документації: Лакофарбові матеріали повинні відповідати вимогам екологічних критеріїв що встановлені на визначену категорію згідно з чиною редакцією ДСТУ ISO 14024 (ISO 14024, IDT).

Замовник встановив що підтвердження відповідності встановленим вимогам має бути засвідчено:

  • Копією сертифікату відповідності продукції що надається встановленим екологічним критеріям на визначену категорію продукції згідно з ДСТУ ISO 14024 (ISO 14024, IDT);
  • Копією атестату акредитації органу з оцінки відповідності який видав сертифікат.

Приклад закупівлі ремонтно-будівельних робіт. Виконавчий комітет Апостолівської міської ради, керуючись статтю 23 Закону України «Про публічні закупівлі» при замовленні реконструкції частини центрального парку по вул. Центральній у м. Апостоловому Дніпропетровської області під майданчик для скейтборду застосовує вимогу до екологічних характеристик будівельних і лакофарбових матеріалів з посиланням на стандарти екологічного маркування.

Відповідно до вимоги встановленої в тендерній документації учасник повинен надати інформацію про застосування екологічно сертифікованих будівельних і лакофарбових матеріалів з посиланням на діючі сертифікати відповідності встановленим екологічним критеріям програми екологічного маркування І типу згідно з ДСТУ ISO 14024 (або еквівалент цього стандарту).

Вимога замовника пройшла процедуру оскарження одним з учасником конкурентних торгів, якій вимагав видалити вищезазначені вимоги щодо екологічних характеристик предмету закупівлі. Вимога учасника біла відхилена.

Аналіз ринку:

Доступність лакофарбових матеріалів які відповідають зазначеній вимогі за середньо ринковою цінною і достатній рівень конкуренції екологічно сертифікованої продукції цієї категорії на українському ринку доведена за результатами дослідження за методологією Програми ООН з навколишнього середовища: Аналітичний звіт щодо визначення пріоритетів сталих публічних закупівель та аналізу готовності ринку в Україні. Цей звіт був підготовлений в рамках проекту «Європейський Союз для довкілля» (EU4Environment), що фінансується Європейським Союзом та реалізується ОЕСР, ЄЕК ООН, ЮНЕП, ЮНІДО та Світовим банком.

Як перевірити наявність і термін дії  сертифікатів відповідності лакофарбових матеріалів?

Сертифікат відповідності

Наявність сертифіката відповідності та знаку екологічного маркування у поєднанні з номером екологічного сертифіката на етикетці, пакуванні в рекламних матеріалах є доказами того, що засіб пройшов компетентне оцінювання і підтвердив відповідність встановленим екологічним критеріям згідно з ДСТУ ISO 14024:2018.

В сертифікаті відповідності[№ …. від ….. ]зазначається схема сертифікації згідно ДСТУ ISO 14024:2018 (або еквівалентні ISO 14024:2018, EN ISO 14024:2018) та екологічні критерії що встановлені для продукції визначеної категорії на відповідність яким проходила оцінка екологічних характеристик предмету закупівлі. Продукти які відповідають екологічним критеріям зазначаються у сертифікаті або у додатку до нього.

Атестат акредитації органу якій видав сертифікат

Про компетентність органу якій видав сертифікат свідчить атестат державної акредитації виданий згідно з Законом України «Про акредитацію органів оцінки відповідності». В  атестаті акредитації  або додатку до нього зазначається галузь акредитації  органу за визначеними категоріями продукції.

Логотип органу національної акредитації розміщується на сертифікаті якій виданий акредитованим органом, під логотипом зазначається номер атестату акредитації згідно національного реєстру.


Нижче наведені знаки екологічного маркування  згідно з ISO 14024:2018, органів які мають акредитацію та міжнародне визнання. Цими знаками можуть бути позначені лакофарбові матеріали що надаються на ринку України. В реєстрі виданих сертифікатів на сайті органів можна перевірити чинність наданого сертифікату у якості підтвердного документу про відповідність. 


           Україна             ЄС-Єврокомісія        Скандинавські країни    Німеччина

Обґрунтування доцільності застосування вимогі

Виробники засобів у пошуку найкращого балансу ефективності та ринкової ціни продукції використовують широкий спектр хімічних речовин, які в свою чергу, мають свої унікальні властивості, включаючи небезпечні. Деякі речовини-складники засобів можуть мати виключні властивості і незважаючи на небезпечність, є необхідними, але наражання споживача на такі небезпеки, як токсичність, канцерогенність, мутагенність, здатність руйнувати репродуктивну або імунну систему. Це може становити значні ризики та впливи на стан здоров’я громадян і довкілля.

Державне регулювання надання на ринку лакофарбових матеріалів

Регулювання виробництва, імпорту та надання на ринку лакофарбових матеріалів регулюється:

Технічним регламентом щодо обмеження викидів летких органічних сполук унаслідок використання органічних розчинників (ЛОС) у лакофарбових матеріалах для будівель та ремонту колісних транспортних засобів;

Технічним регламентом обмеження використання свинцю у лакофарбових матеріалах і сировинних компонентах.

Ці акти права визначають мінімальні загальнообов’язкові вимоги, що обмежують вимоги хімічних речовин як небезпечного фактору. 

Закон України «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією», прийнятий 01.12.2023 р. і вводиться в дію з 01.06.2024 р. Наразі розроблені та опубліковані проекти технічних регламентів які після прийняття стануть основою для  реалізації законодавства у сфері хімічної безпеки. Отже, на даний час  законодавство не забезпечує у повній мірі  безпеку споживачів хімічної продукції, зокрема мийних засобів та засобів для чищення, як одного з її видів.

Екологічні критерії та маркування згідно з ДСТУ ISO 14024:2018

ДСТУ ISO 14024:2018 Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу I. Принципи та процедури (ISO 14024:2018, IDT) є національним стандартом який встановлює принципи та процедури, застосовні для розроблення програм екологічного маркування, зокрема: вибір категорій продукції, встановлення екологічних критеріїв, а також для оцінювання та демонстрування відповідності.

Відповідно до положень цього стандарту, екологічні критерії є нормативним документом, що встановлюють вимоги до екологічних характеристик продукції визначеної категорії.  На кожну категорію продукції розробляються і затверджуються окремі екологічні критерії. Щодо лакофарбових матеріалів це стандарт СОУ ОЕМ 08.002.016.019:2020 Лакофарбові матеріали. Екологічні критерії оцінювання життєвого циклу.

Екологічні критерії встановлюють вимоги до продукції та її життєвого циклу, що можуть гарантувати, що продукт не становить значної небезпеки для здоров’я людини та довкілля, а всі інші небезпеки є визначеними, що під час виробництва продукції враховувалися екологічні цілі, такі як енергоефективність та зменшення виробництва відходів, що продукція є достатньо ефективною за призначенням, а її упаковка або тара не створює надлишкову кількість побутових відходів.

Доведена відповідність СОУ ОЕМ 08.002.016.019 дозволяє виробникам вносити у маркування сертифікаційний знак, який інформує обізнаного споживача про порівняну безпечність продукту та про те, що під час виробництва та внаслідок використання продукту несприятливого впливу на довкілля не здійснюється.

Вимоги СОУ ОЕМ  08.002.016.019:2020:

1) гармонізовані з екологічними критеріями що встановлені:

2) адаптовані до вимог актів права ЄС у сфері хімічної безпеки, зокрема:

  • Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1272/2008 від 16 грудня 2008 року про класифікацію, маркування та пакування речовин та сумішей (CLP);
  • Регламенту Європейського парламенту та Ради (ЄС) № 1907/2006 від 18 грудня 2006 року щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження хімічних речовин (REACH) та інші.

Переваги лакофарбових матеріалів відповідність СОУ ОЕМ  08.002.016.019:2020 яких доведена шляхом сертифікації:

  • Класифікація та суттєве обмеження вмісту небезпечних хімічних  речовини;
  • Знижений вміст летких органічних сполук  (ЛОС) - ~ у 2-3 рази у порівнянні з вимогами Технічного регламенту;
  • Економічних розхід, висока якість та надійність покриття.

Стислий огляд вимоги СОУ ОЕМ  08.002.016.019:2020:

Хімічні речовини та їх суміші, як і готовий продукт оцінюються за 28 класами небезпек для здоров’я людини і довкілля, кожен з яких  розподілений по категоріям (від 2 до 4) по рівню небезпек згідно з GHS проти 1-4 гласів небезпеки за яким оцінюється продукція в Україні за застарілими нормативами.

GHS –  узгоджена на глобальному рівні система класифікації та маркування хімічних речовин ООН (англ. – Globally Harmonized System for the Classification and Labeling of Chemicals). 

GHS була схвалена ООН і вперше опублікована в 2003 році. GHS постійно переглядається і доповнюється. Станом на 2023 рік GHS  офіційно застосовується у 72 країнах світу в нормативно-правових актах у сфері охорони праці, захисту довкілля, секторальної регламентації якості і безпеки хімічної продукції тощо. В Україні на державному рівні – ні.

Об'єктом класифікації, маркування, паспортизації відповідно до норм GHS є тільки хімічні речовини, суміші хімічних речовин, і деякі вироби (вибухові або з навмисним викидом).

У ЄС система  GHS впроваджена Регламентом Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1272/2008 від 16 грудня 2008 року про класифікацію, маркування та пакування речовин та сумішей (СLP).

Всі складники продукту повинні надходити зі сталих джерел. Експертна комісія розглядає склад продукції (рецептури) і всі складники.

Хімічні речовини, застосування яких обмежується або заборонене з посиланням на класи та категорії небезпек згідно з GHS:

Показник вмісту речовин, застосування яких обмежується, обчислюється по об’єму розрахунковим методом, із врахуванням усіх складників, необхідних для підготовки лакофарбових матеріалів до використання, у тому числі розчинників, пігментів тощо.

Вміст білого пігменту (білий неорганічний пігмент з коефіцієнтом заломлення  > 1,8) у інтер’єрних фарбах для стель та стін, які є стійкими до мокрого стирання за класами 1 та 2 відповідно до ДСТУ EN 13300:2012, не повинен перевищувати:

а) 40 г/м2 сухого покриття – для класу 1 стійкості до мокрого стирання;

б) 36 г/м2 сухого покриття – для класу 2 стійкості до мокрого стирання;

Вміст білого пігменту (білий неорганічний пігмент з коефіцієнтом заломлення  > 1,8) у всіх інших фарбах, включаючи вапняні та силікатні фарби, ґрунтовки, антикорозійні та фасадні фарби, не повинен перевищувати:

а) 36 г/м2 сухого покриття – для інтер’єрних фарб та ґрунтовок;

б) 38 г/м2 сухого покриття – для фасадних фарб та ґрунтовок.

Показники максимально допустимого вмісту летких та напівлегких сполук 


Важкі метали. Екологічні лакофарбові матеріали не містять  сполук кадмію, свинцю, хрому VI, ртуті, миш'яку, селену, сурми. 

Сумарний вміст плівкових та внутрішньотарних консервантів обмежується відповідно до лімітів сумарної концентрації консервантів що визначаються СОУ ОЕМ 08.002.12.019 в залежності від типу консерванту та лакофарбового матеріалу в межах від 0,71% до 0,06%.

Заборонено вміст фталатів, вільного формальдегіду алкілфенол етоксилату (Alkylphenolethoxylates, APEOs), перфторованих ПАР.

Вміст залишкових вільних мономерів, включаючи акрилову кислоту допустимий у межах до 0,05 %.

Концентрація сполук ізотіазолінону регламентована на рівні від 0,0015% до 0,02 (в залежності від реакційної суміші).

Експлуатаційні характеристики для різних видів лакофарбових матеріалів  оцінюються за 12 показниками що визначають найвищу якість і надійність. Наприклад, фарби для внутрішніх робіт повинні відповідати стійкості до вологого стирання за класами 1 та 2 відповідно до ДСТУ EN 13300:2012 та ДСТУ ISO 11998:2019.  Виключенням є фарби для стін і стель для внутрішніх робіт із вмістом білого пігменту (білий неорганічний пігмент з коефіцієнтом заломлення  > 1,8), що не перевищує 25 г/м2 сухого покриття за умови досягнення коефіцієнту контрастності 98% відповідно до ДСТУ ISO 6504-1 та ДСТУ ISO 6504-3.

Для виготовляння спожиткової тари заборонено застосовувати полівінілхлорид, полістирол,  полікарбонат або інший галогенований матеріал. Вимоги до маркування – інформація про матеріал, інструкція для користувача тощо.

Система маршрутів транспортування готової продукції повинна забезпечувати зменшення обсягів витрат палива, викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та парникових газів від транспортних засобів. 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту EU4Environment – Антоном Мукомелою, завідувачем Сектору REACH ДП  «Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації у хімічній промисловості» (ДП «Черкаський НДІТЕХІМ»).

вимоги, тендерна документація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.