15.07.2021 ДП "Прозорро"

Хто може бути представником для участі у закупівлях у бюджетній організації. Кейс

До Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки надійшло звернення щодо представництва для участі у закупівлях у бюджетній організації. 

Харківський національний медичний університет є бюджетною організацією та юридичною особою, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади і у закупівлях виступав у ролі замовника. Зараз в університеті є можливість виконати послуги з медичних оглядів, брати участь у закупівлях та виступати у ролі учасника. Які нормативні акти є для цього? Хто є представником для участі у закупівлях: тендерний комітет чи уповноважена особа? У примірному положенні про тендерний комітет та уповноважену особу немає функцій  учасника закупівель.

Зверніть увагу на відповідь Уповноваженого органу: 

Згідно з пунктом 37 частини першої статті 1 Закону учасник процедури закупівлі/спрощеної закупівлі (далі − учасник) − фізична особа, фізична особа - підприємець чи юридична особа — резидент або нерезидент, зокрема об’єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію/пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

При цьому відповідно до пункту 6 частини першої статті 1 Закону договір про закупівлю — господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару..

Водночас статтею 5 Закону встановлено, що учасники (резиденти та нерезиденти) всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель/спрощених закупівлях на рівних умовах. 

Отже, учасниками процедури закупівлі можуть бути суб’єкти визначені у пункті 37 частини першої статті 1 Закону незалежно від форм власності та організаційно-правових форм.

При цьому Закон не встановлює вимог щодо того, хто може бути представником для участі в закупівлях. 

Рішення щодо того, хто буде виконувати функції представника для участі в закупівлях у бюджетній організації визначається розпорядчими рішеннями керівництва організації та посадовими інструкціями працівників.

мінекономіки, договір про закупівлю, департамент сфери публічних закупівель, бюджетна організація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.