02.09.2020 Тарас Товстопят

Спрощення доступу малих і середніх підприємств до держзакупівель: у Prozorro з'явився факторинг

Інформація про факторинг для малого та середнього бізнесу

За чотири роки роботи електронних держзакупівель Prozorro стали зрозумілими напрямки, які потребують удосконалення. Бізнес прагне простішого доступу до тендерів, особливо малий. Участь у них відкриває для малих і середніх підприємців (МСП) комерційні перспективи. Проте в нинішніх умовах вони часто так і залишаються потенційними. Ринок держзакупівель — це великі можливості для розвитку та розширення бізнесу. Так, У 2017 році обсяг завершених публічних закупівель становив 538 млрд грн, тоді як у 2018 році це вже  675 млрд грн, а за 2019 рік —  635 млрд грн.                              Джерело: публічний модуль аналітики BI https://bi.prozorro.org/

Чому МСП відмовляються брати участь в тендерах?

Prozorro провели опитування, щоб визначити причини відмови від участі в закупівлях малого та середнього бізнесу. Результати виявилися  передбачуваними: 60% респондентів відмовлялися від участі в тендерах через тривалі строки оплати, а саме поставку товару з відстрочкою платежу в 60+ днів, а іноді 180 днів та більше. Водночас 90% респондентів скористалися б сервісом дешевого фінансування у системі публічних закупівель Prozorro.

(Джерело: опитування, проведене Prozorro)

Фінансовий продукт, який найчастіше обирає малий та середній бізнес, що вирішує спробувати сили у державному тендері — це  кредит та овердрафт. Вадою кредиту є вимога застави, овердрафту — необхідність мати довгу історію взаємовідносин з обслуговувальним банком. Для МСП ці обмеження часто є критичними — відповідно, вони не можуть користуватися цими фінансовими інструментами. 

Про факторинг і його дію

 Знизити перепони до участі у тендерах для МСП дозволить додаткове просте і доступне фінансування. Днями Прозорро за ініціативи Мінекономіки та колег з Офісу підтримки реформ та Офісу підтримки малого і середнього підприємництва Міністерства запустили пілотний проект, який дозволяє підприємцям отримати доступ до фінансування через новий інструмент — факторинг. 

Торговий факторинг виступає альтернативою  кредиту та овердрафту і є зручним інструментом управління дебіторською заборгованістю. 

Діє механізм факторингу так: клієнт (МСБ), який поставив товар і ще не отримав оплату за нього, може передати право вимоги платежу за договором поставки фактору (банку).  Фактор розраховується з клієнтом одразу після передачі права вимоги та очікує погашення заборгованості від організатора тендеру (дебітора). Така угода вигідна як постачальнику, так і замовнику, а також банку. 


Технічне рішення

Команда волонтерів-розробників створила онлайн-платформу «Факторинг Хаб», яка дозволяє полегшити отримання фінансової послуги постачальнику і є абсолютно безкоштовною для бізнесу. Підприємцю достатньо зареєструватися, вказати за яким тендером він бажає отримати фінансування, ще до участі в тендері та подачі пропозиції, та сформувати заявку. Заявка розсилається банкам та фінансовим компаніям, які приєднались до пілоту та зареєструвалися на платформі. У відповідь постачальник отримує пропозиції від потенційних факторів та приймає найвигіднішу, залишаючи за собою право відхилити усі запропоновані умови.  Доступ до платформи безкоштовний для всіх учасників пілоту. 

Скільки коштує факторинг?

На момент написання статті (серпень 2020р.), за інформацією платформи, середня вартість послуги складає близько 1.6% за 35 днів та 3% за 65 днів, або в перерахунку 17% річних. Тобто ви отримаєте в зазначеному тендері від фактора ~97% від поставки одразу після прийняття товару замовником, не чекаючи 2 місяці. Варто зазначити, що з розширенням кількості факторів, що доєднались до пілоту, з економічною стабілізацією та подоланням викликів, з якими зіткнулась Україна в 2020 році, відсоткова ставка буде знижуватись.

Приклад розрахунку умов факторингу на 30 днів

 

Ефективна ставка, річна

17.00%

(станом на серпень 2020р)

Відстрочка по контракту, днів

30

Період очікування, днів

5

додатково 5 днів очікування

Сума поставки, грн

14,000,000

Відсоткова ставка банку на період фінансування

1.63%

Сума, яку постачальник отримує на руки, грн

13,771,781

або 98,37% поставки


З часу заснування електронної системи Prozorro вона постійно вдосконалюється. Сьогодні ми працюємо над полегшенням доступу дрібних підприємців та середнього бізнесу до держзакупівель. Більш доступне фінансування — один із інструментів полегшення цього доступу.

Статтю підготував старший проєктний менеджер Команди Підтримки Реформ RST при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Менеджер проєкту «Факторинг у публічних закупівлях» Тарас Товстопят.

факторинг, постачальник,

Коментарі

Славко 2020-09-28 00:39:21
дуже цікаво