17.09.2021 ДП "Прозорро"

5 популярних запитань про зелені публічні закупівлі та відповіді на них

запитання та відповіді щодо ЗПЗ

Правда, правда і ще раз правда про зелені публічні закупівлі!

Чи правда, що законодавство України уможливлює здійснення зелених публічних закупівель?

Так. ЗПЗ — це не нова ідея для країни. Проекти з просування ЗПЗ активно працюють в Україні з 2015 року. Нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі» 19 вересня 2020 року №114-IX (з поправками) стала важливою віхою для України, встановивши чітку правову основу для замовників використовувати публічні закупівлі для досягнення стратегічних екологічних та соціальних цілей, визначених державною політикою. Згідно з Законом, замовник може оголошувати закупівлю, де окрім фактора ціни будуть ще й інші фактори — нецінові критерії оцінки. Нецінові критерії — це додаткова вигода, яка не є ключовим параметром, але може вплинути на вибір переможця. 

Понад 75 країн, включаючи майже всі країни ЄС та ОЕСР, прийняли системи ЗПЗ.

Понад 75 000 компаній у всьому світі беруть участь у побудові більш стійких ланцюгів поставок. 

З 2015 року проекти з просування ЗПЗ активно працюють в Україні. 

Чи правда, що зелені товари та послуги коштують дорожче?

Ні! ЗПЗ — це передусім розумний спосіб забезпечити облік вигод та заощаджень протягом усього життєвого циклу закупівель. Хоча на момент закупівлі вартість зелених товарів і послуг може бути дорожчою за «неекологічні» аналоги, але закуповуючи товари та послуги поліпшеної якості (які потребують менших витрат на експлуатацію, технічне обслуговування, матеріали та є енергоефективними) — досягається значна економія витрат. 2009 рік 

Будапешт встановив на мосту Свободи 800 ламп, з них — 70% становлять LED-лампи. 

Економія електроенергії оцінюється в 40 000 євро на рік 1999 рік Відень започаткував програму EcoBuy Vienna і включив зелені критерії у процес публічних закупівель.  Заощадження від програми EcoBuy Vienna складають 17 млн євро на рік 1999 рік  Регенсбург запровадив програму Eco School та купує зелені товари і послуги для міських шкіл. Місто заощадило 10 млн євро завдяки скороченню споживання енергії та втрат води

Чи правда, що зелені товари та послуги мають нижчу якість?

Ні! Навпаки, зазвичай «зелений» означає «якісніший». Оскільки більшість зелених товарів і послуг є інноваційними, енергоефективними, вироблені з застосуванням кращих технологій та матеріалів, а також мають подовжений термін експлуатації — варто відкинути будь-які сумніви.

Факт 1.

Папір з переробленої сировини і звичайний папір мають однакові якісні характеристики. Виробництво переробленого паперу вимагає від 28% до 70% менше енерговитрат. Перероблений папір виробляє менше забруднюючих викидів у повітря та воду. 

Факт 2.

LED-лампи краще освітлюють та є потужнішими за традиційні лампи розжарювання. І при цьому використовують на 75 % менше енергії, ніж звичайні лампи розжарювання.

Чи правда, що процес здійснення зелених закупівель є більш складним?

Ні! Процедура здійснення зелених закупівель не набагато відрізняється від звичайного закупівельного процесу. Діючий Закон «Про публічні закупівлі» вже зараз дозволяє замовникам застосовувати крім ціни критерій вартості життєвого циклу. Існує й методика визначення вартості життєвого циклу, схвалена Мінекономіки. Законодавство також дозволяє замовникам включати екологічні критерії до технічних специфікацій.                         

ЗПЗ полягають не лише у включенні екологічних критеріїв до тендерів, ЗПЗ можна практикувати різними способами:

- шляхом загального переосмислення потреб та вдосконалення управління запасами

Замість того, щоб купувати принтери на кожен робочий стіл, можна купити один енергоефективний принтер на цілий поверх і зменшувати потреби у друці

- за допомогою функціональних специфікацій або специфікацій на основі продуктивності

 Можна придбати систему опалення будинку, яка підтримує температуру +23 ℃, не вказуючи жодної конкретної технології для досягнення цього. Постачальник може запропонувати рішення

- придбавши послугу замість товару 

Замість того, щоб купувати нові офісні машини, можна придбати послугу перевезення або послугу спільного використання автомобілів, яка може використовуватись на вимогу. 

- використовуючи лише декілька критеріїв

Замовникам не обов'язково включати одразу всі можливі екологічні критерії у тендер. Для початку достатньо вказати лише один-два екологічних критерії. 

Чи правда, що ринку зелених товарів і послуг в Україні не існує?

Ні. Ринок зелених товарів і послуг в Україні існує і стрімко розвивається. Найбільше розвиваються технології з енергозбереження, поводження з відходами та водоочищення. Держава може вже сьогодні стимулювати бізнес виробляти більш екологічно за допомогою інструменту зелених публічних закупівель. З огляду на те, що нетарифні бар'єри у торгівлі із ЄС будуть екологічними (або ж кліматичними), а інвестиції дедалі сильніше прив' язуватимуться до принципів відповідності кліматичним цілям ЄС та екологічної сталості, альтернатив зеленому бізнесу нема. Найкращі зелені закупівлі — це закупівлі, що ведуться за допомогою «діалогу на ринку», і не відстають від зелених інновацій, що характеризуються швидким розвитком. Завдяки ефективному залученню ринку, замовники можуть застосовувати тендерні процедури та методи, які «просуватимуть» зелені ринки вперед, залучаючи конкурентні ринки, що забезпечить належне співвідношення ціни та якості. 81% споживачів у всьому світі, зокрема українці впевнені, що компанії повинні сприяти покращенню навколишнього середовища. Українці дедалі частіше роблять свідомий вибір на користь екології та обирають зелені продукти і послуги, наприклад: 

У 2018 році 43% мешканців України зменшили споживання енергії 

36% сортували більшу частину сміття для утилізації 

29% почали користуватись екологічно чистішим транспортом та відмовились від купівлі одноразових пластикових виробів 

23% зменшили побутове споживання води 

Розвивається ринок електромобілів. У 2018 році українці купили вдвічі більше електромобілів, ніж у росіян. І в шість разів більше, ніж у поляків. Збільшується споживання органічних продуктів: розмір внутрішнього ринку органічних продуктів (без урахування імпорту) оцінювався у 6, 7 тис.т і 590 млн грн у 2018 році.                                                                                                                                                      

зелені публічні закупівлі,

Коментарі

Олежик 2021-09-20 14:22:35
Це цікава інформація