10.04.2020 Дарина Гайова

10 фактів про подання тендерних пропозицій в Прозорро

Оновлення пропозиції, ПДВ-статус пропозиції та як формується черга в електронному аукціоні

Знання цих фактів допоможе вам краще підготуватися до участі у державних закупівлях, уникнути помилок та непорозумінь під час подання пропозиції, участі в аукціоні на пониження та перевірки вашої пропозиції замовником.

1. Старі файли при оновленні пропозиції не зникають

Замовник має право змінювати тендерну документацію у закупівлі. Учасники можуть змінювати свої пропозиції. Проте коли вносяться зміни, попередні версії документів не видаляються. Вони перестають бути актуальними, але залишаються доступними для перегляду.

Якщо ви бажаєте, щоб тендерна пропозиція виглядала бездоганно, її можна відкликати та завантажити нову. Вам не доведеться платити двічі, адже під час відкликання пропозиції сплачені кошти повернуться вам на баланс.

Всі зміни до тендерної пропозиції рекомендуємо здійснювати не пізніше. ніж за годину до завершення строку подання тендерних пропозицій.

2. Постачальник має змогу вносити правки в тендерну пропозицію впродовж 24 годин.

Зі вступом у дію нового Закону у Постачальника з'являється можливість внести зміни в тендерну пропозицію впродовж 24 годин.

Кінцеві дату та час подання тендерних пропозицій встановлює замовник, тому важливо слідкувати за календарем закупівлі, щоб встигнути завантажити всю необхідну документацію вчасно.

3. Автоматичне підтвердження пропозиції допоможе уникнути клопоту


Якщо замовник зробив будь-які зміни у закупівлі, всі пропозиції, які раніше були подані в цей тендер, стають неактивними. Щоб запобігти цьому, увімкінть опцію “Автоматично підтверджувати мою пропозицію після зміни будь-яких умов закупівлі” на сторінці подання пропозиції до закупівлі.

Із увімкнутим автоматичним підтвердженням ви отримаєте повідомлення про зміни у документації та зможете відкорегувати пропозицію, якщо це буде необхідно.

4. Електронний підпис після заміни файлів “витирається”

Якщо ви щось змінюєте у тендерній пропозиції, на яку раніше накладали електронний підпис  – перевірте підпис після внесення змін. При довантаженні нових файлів або заміні старих, попередній підпис може стати неактуальним. Якщо таке сталось, слід накласти його повторно.

І пам’ятайте: Постачальники не зобов’язані підписувати свої пропозиції за допомогою електронного підпису. Проте мають право це робити – якщо, наприклад, такий підпис вимагає конкретний замовник.

5. ПДВ-статус вашої пропозиції відображається так само, як його вказав замовник

Якщо бюджет закупівлі вказаний зі статусом “з ПДВ”, то ваша пропозиція також буде відображатись у системі зі статусом “з ПДВ” (навіть, якщо ви фактично під час подання пропозиції вказали ціну без ПДВ).

6. Файли, які ви завантажуєте до системи, обмежені у розмірі

Розмір кожного файлу, доданого до тендерної пропозиції не повинен перевищувати 49 МБ. Для зменшення розміру файлів можна використовувати архівування. Також тендерну пропозицію великих розмірів можна завантажувати частинами – тобто, декількома файлами – якщо, звісно, це не суперечить вимогам тендерної документації замовника.

7.Конфіденційними на прекваліфікації залишаються лише 2 типи файлів

Якщо ви берете участь у закупівлі, що відбувається за процедурою “Відкриті торги з публікацією англійською мовою”, зверніть увагу на типи файлів, коли подаєте тендерну пропозиції. У цій процедурі перед електронним аукціоном є етап прекваліфікації, під час якого деякі файли пропозицій стають доступними замовнику.

На етапі прекваліфікації залишаються недоступними для перегляду лише файли з позначкою “Цінова пропозиція” або “Кошторис”.

8. Як формується черга в електронному аукціоні

В електронному аукціоні постачальники роблять ставки по черзі один за одним. Учасник з найбільшою ціною в раунді робитиме ставку першим, а з найнижчою – останнім.

Проте, якщо в раунді є два учасники з однаковою стартовою пропозицією, то останнім ставку робить той, хто першим подав пропозицію у завантажив її до системи раніше.

Перевага під час аукціону – у того, хто робить ставку останнім, адже він бачить, як саме знизили свої ставки інші учасники, та таким чином “контролює” ситуацію.

9. “Довідки переможця” варто готувати заздалегідь

“Довідки переможця” у публічних закупівлях краще готувати заздалегідь, не чекаючи рішення замовника.

Чому так? Бо згідно із “Законом про публічні закупівлі” (№922, ст.17), у переможця є лише 5 календарних днів на завантаження обов’язкового пакету довідок після публікації рішення замовника. А порядок надання деяких з них допускає значно довший період формування.

Так, наприклад, довідка МВС про притягнення службової/посадової особи до кримінальної відповідальності формується понад 5 календарних днів.

10. Ваші дані будуть відкритими

Система ProZorro – публічна. Якщо ви берете участь у закупівлях, інформація, яку ви вкажете, також залишиться публічною після розкриття пропозицій. Це стосується, зокрема, контактної інформації та паспортних даних. Якщо ви переживаєте за свої персональні дані – докладно про це є у статті  “Як постачальнику захистити свої персональні дані”.

пропозиція, ЕЦП,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.