17.04.2024 Ірина Литвинчук

Вебінар про останні зміни до Особливостей проведення закупівель під час воєнного стану

На початку місяця запрацювали нові зміни до Постанови 1178, із роз'ясненнями до яких можна ознайомитись за посиланням. На вебінарі поговорим про них, та дамо відповіді на всі цікаві питання, які ми отримали від вас.

Спікери:

  • Валерій Шергін;
  • Наталія Шимко;
  • Ярослав Пилипенко.

Щодо нижньої межі ціни

Замовники в своїй тендерній документації не повинні встановлювати обмежень щодо нижньої межі ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі.

Виключено абзац 14 п. 47

Даний пункт було виключено для усунення колізії із п.45. Пункти 45 і 47 Особливостей відкориговані в частині застосування замовником підстав для відхилення тендерної пропозиції (відмови в участі учаснику) стосовно невиконання учасником своїх зобов’язань за раніше укладеним договором про закупівлю із цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання і застосування санкцій.

Повернення євроторгів

Замовнику повернуто право оголошувати євроторги. Порядок проведення передбачено законом про публічні закупівлі, тобто сам процес відкритих торгів з публікацією англійською мовою залишається не змінним. Проте, як зазначено у Постанові - це лише право Замовника, проводити таку процедуру закупівлі - а не обов'язок. Обґрунтування тут також потрібне. Тобто євроторги проводяться за бажанням - добровільно.

Зміни в оголошення

Постановою № 382 передбачено право замовників надавати роз’яснення та вносити зміни не лише до тендерної документації, але також і до оголошення про проведення процедури закупівлі. Зміни розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у новій редакції зазначених документації та/або оголошення додатково до їх попередньої редакції. 

Щодо строку для подання тендерних пропозицій під час закупівлі робіт та тендерної документації

Тож, відтепер розмежовано строк для подання тендерних пропозицій при закупівлі товарів і послуг та робіт. Так, згідно пункту 34 Особливостей строк, з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення, для подання тендерних пропозицій не може бути менше ніж:

7 днів для проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг;

14 днів для проведення відкритих торгів на закупівлю робіт.

Щодо придбання лікарських засобів

Закупівля лікарських засобів, які містяться в переліку згідно з додатком 1 до Особливостей, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, здійснюються закладами охорони здоров’я, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій з використанням електронного каталогу в обов'язковому порядку за умови, що такі лікарські засоби в установленому законом порядку зареєстровані в Україні.

Локалізація в 2024 році

Вже майже два роки як прийняті зміни до закону щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості.  Закон передбачає, що з кожним наступним роком ступінь локалізації збільшується на 5%, аби в 2028 році вона становила 40%. Нагадаємо, що вже цього року ступінь локалізації становить 20%.

Згідно зі змінам до Постанови 1178, якщо Замовник проводить закупівлю на роботи чи послуги, де передбачається прибання товару з переліку локалізованих, то вартістісні межі щодо застосування вимог локалізації рахуються по вартості товару, а не всієї послуги чи роботи. 


Локалізація виробництва в Україні сприятиме покриттю дефіциту бюджету, а також залученню інвестицій в український бізнес. 
Збільшуючи об`єми локального виробництва, Уряд орієнтується не лише на внутрішнє споживання, а й на диверсифікацію експорту. Тож пряме фінансування та гарантії підтримки експорту забезпечать Україні економічний розвиток у короткий строк. 

Повна версія презентації за посиланням.

Запис вебінару:

вебінар, постанова 1178, зміни,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.