09.05.2022 Лілія Кулик

Зміни в Наказ №10 ДП "Прозорро". Спрощені замість допорогових

Тепер при закупівлі товарів, робіт та послуг на суму до 50 тис. грн потрібно використовувати спрощену закупівлю, а не допорогову

Наказом № 13 від 10.05.2022 року ДП “Прозорро” внесло зміни в  інструкцію про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в частині 3 статті 3 Закону України “Про публічні закупівлі”, що затверджена наказом ДП “ПРОЗОРРО” від 19.03.2019 №10 із змінами та доповненнями (далі - Інструкція).

Відповідно до пункту 13 постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 166 “Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків” умови використання електронної системи закупівель для здійснення закупівлі на суми до 50 тис. грн з метою здійснення відбору постачальника товару (товарів), надавача послуг (послуги) та виконавця робіт визначаються адміністратором.

Відповідно до змін в Наказ № 10 ДП”Прозооро”, як адміністратор електронної системи закупівель визначило, що Замовники у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, а також не замовники в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі" при закупівлях на будь-які суми можуть використовувати електронну систему закупівель шляхом здійснення спрощених закупівель, або проводячи закупівлі через електронний каталог, у порядку визначеному законодавством.

Що стосується практики. Тепер в системі не буде допорогової закупівлі, залишиться тільки спрощена. При цьому спрощену Замовники зможуть проводити і в разі проведення закупівлі до 50 тис грн і в разі закупівель від 50 тис грн до порогів, що визначені в Законі.

Як працюватиме спрощена закупівля для не Замовників в розумінні Закону

Для не замовників в розумінні Закону деякі вимоги залишаться  опціональними. А саме, Не замовникам не обов’язково накладати електронний підпис на при проведенні спрощеної закупівлі (на оголошення, прийняте рішення тощо). А також не замовники не зобов’язані робити зв’язку план-тендер.

Чи зміниться щось в роботі замовників

По суті нічого не зміниться, адже допорогова закупівля була такою ж як і спрощена. Єдина відмінність була - наявність в допороговій періоду - 2 дні після визначення переможця в які замовники не могли оприлюднити договір про закупівлю До речі, саме на це нас часто скаржились замовники, що проводили допорогові закупівлі, тож тепер такого не буде. 

Як буде проводитись спрощена закупівля до 50 тисяч гривень

Так само як і спрощена закупівля після 50 тисяч гривень. Механізм проведення спрощеної закупівлі описаний в статті 14 Закону України “Про публічні закупівлі”, там описані строки проведення та інші особливості проведення.

спрощені закупівлі, допорогові закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.