18.08.2023 TNDR платформа

Які дати мають бути відображені у довідці про коливання ціни товару на ринку з урахуванням останніх змін у законодавстві?

За останні декілька місяців відбулося чимало змін, як наприклад: повернення системи оподаткування на довоєнну, скасовано пільги на пальне, збільшення тарифу на послугу з передачі електричної енергії тощо, усі ці зміни вплинули на укладені договори про закупівлю та зумовили  внесення змінu до їх істотних умов. Тож у цьому матеріалі проаналізуємо чи мають замовники та постачальники враховувати нововведення у документах, які підтверджують коливання ціни товару на ринку задля застосування підпункту 2 пункту 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).

Розпочнемо з аналізу самої норми. Так, підпунктом 2 пункту 19 Особливостей визначено, що істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадку погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення.

Тобто законодавством передбачено та унормовано початковий період коливання ціни товару на ринку, а саме: «коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту:

  • укладення договору про закупівлю

або

  • останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару».

Окремо звертаємо увагу, що підпункт 2 пункту 19 Особливостей не визначає та не уточнює, які саме зміни ціни за одиницю товару відбулися.

Тож для відповіді на головне запитання: «чи мають замовники та постачальники враховувати нововведення під час у документах, які підтверджують коливання ціни товару на ринку задля застосування підпункту 2 пункту 19 Особливостей», перейдемо до аналізу змін законодавства, які відбулися.

Розпочнемо зі зміни тарифу на послуги з передачі електричної енергії. Постановою НКРЕКП № 1788 від 21.12.2022 визначено, що тариф на послугу з передачі електричної енергії, який встановлений на 2023 рік затверджений на різні періоди з різними тарифними ставками. Тобто, такий тариф буде діяти у вказаний постановою НКРЕКП період та по закінченню такого період тариф змінюється на інший, який визначений цією постановою, що не потребує прийняття іншої (нової) постанови, а  саме:

  • з 01.04.2023 по 30.06.2023 року діє тариф на послугу з розподілу 430,25 грн. за МВт.год. (без ПДВ), а  саме 0,43025 грн. за 1 кВт.год. (без ПДВ);
  • з 01.07.2023 по 31.12.2023 року діє тариф на послугу з розподілу 485,10 грн. за МВт.год. (без ПДВ), а саме 0,4821 грн. за 1 кВт.год. (без ПДВ).

Відповідно замовники, враховуючи зміну ціни (тарифу) на послугу з передачі електричної енергії  укладали додаткові угоди про зміну ціни за одиницю товару керуючись підпунктом 7 пункту 19 Особливостей. Детальніше про алгоритм дій замовників під час зміни тарифу на послуги з передачі електричної енергії читайте у статті « Алгоритм підняття регульованого тарифу на послугу з розподілу та / або з передачі». Чи вплинули такі зміни на ціну за одиницю товару?

Так, звичайно! Адже тариф на послуги з передачі електричної енергії є складовою частиною ціни за 1 кВт.год. електричної енергії.

Тож у даному випадку, постачальник, який ініціює внесення змін до істотних умов договору про закупівлю в частині збільшення ціни за одиницю товару на підставі підпункту 2 пункту 19 Особливостей має відображати у підтвердному документі:

  • дату останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару, тобто дату додаткової угоди, якою було внесено зміни в частині підняття тарифу на послугу з передачі електричної енергії;
  • дату найбільш наближену до звернення постачальника щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю.

Окремо звертаємо увагу на те, що численна кількість постачальників, коли звертаються до замовників задля зміни ціни за одиницю товару (1кВт.год) на підставі підпункту 2 пункту 19 Особливостей та надаючи на підтвердження довідку ТПП зазначають період коливання, для прикладу: середньозважена ціна «ринку на добу на перед» протягом січня становить ___ грн та протягом липня ___ грн. При цьому, замовниками та постачальника не враховуються приписи самого підпункту 2 пункту 19 Особливостей, який чітко скеровує до дат, а тому у підтверджувальному документів коливання ціни за одиницю товару на ринку має містити виключно дати, а не періоди.

Переходимо до скасування пільги на пальне. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120 (далі – Закон № 2120), було внесно зміни до Податкового кодексу України та передбачено особливості оподаткування акцизним податком підакцизних товарів в умовах воєнного стану.

Змінами було запроваджено нові ставки акцизного податку на окремі види пального та нафтопродуктів, а також визначено нові особливості застосування ставки ПДВ в розмірі 7 відсотків до операцій із постачання та ввезення окремих видів пального та нафтопродуктів.

Далі, 21.09.2022 ухвалено Закон України №2618 «Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану». Унесені ним до Кодексу зміни підлягали застосуванню починаючи з 30.09.2022.

Зокрема, йшлося про такі зміни: термін дії вказаної ставки ПДВ (7 відсотків) обмежено періодом дії воєнного стану, але не довше ніж до 01.07.2023 – до внесених змін термін дії ставки поширювався на весь період дії правового режиму воєнного та надзвичайного стану; застосування ставки ПДВ у розмір 7 відсотків поширено також на операції з увезення на митну територію України та постачання на митній території України біодизелю і палива моторного альтернативного.

Важливим є те, що з 01.07.2023 сплив термін чинності пільг та повернуто до довоєнного рівня ПДВ на пальне — 20 відсотків. Це зумовило внесення змін до договорів про закупівлю на підставі підпункту 6 пункту 19 Особливостей. Чи впливають такі зміни на ціну за одиницю товару?

Так, звичайно! ПДВ є складовою ціни договору про закупівлю, відповідно є складовою ціни за одиницю товару. Тому внесення змін до договору про закупівлю на підставі підпункту 6 пункту 19 Особливостей, якими до ціни за одиницю товару було донараховано новий рівень ПДВ, змінили ціну за одиницю такого товару.

Відповідно у разі, якщо постачальник в подальшому звертатиметься до замовника з ініціативою підняти ціну за одиницю товару, згідно підпункту 2 пункту 19 Особливостей, такий постачальник має надати підтвердний документ, який буде містити:

  • дату останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару, тобто дату додаткової угоди, якою було внесено зміни умов щодо надання пільг з оподаткування;
  • дату найбільш наближену до звернення постачальника щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю.

Наступною зміною було повернення системи оподаткування на довоєнну. Нагадаємо, що 01.08.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-ІХ, яким:

  • скасовано ставку 2% для платників єдиного податку 3 групи;
  • ФОП І та ІІ групу повернуто єдиний податок;
  • повернено податок на додатну вартість для ФОПів ІІІ групи, які обрали ставку єдиного податку у розмірі 3 % доходу та юридичних осіб, які були на 2% єдиного податку та у кого реєстрація платником податку на додану вартість була призупинена;
  • новостворені суб'єкти, які з дня держреєстрації обрали 2% єдиного податку, автоматично вважаться платниками єдиного податку 3 групи зі ставкою 5%.

Для відображення таких змін у договорі про закупівлю замовники застосовували підпункту 6 пункту 19 Особливостей. Більше про це у статті « Відповіді на усі запитання щодо повернення системи оподаткування на довоєнну». Чи вплинули такі зміни на ціну за одиницю товару?

Так, звичайно! Адже умовами підпункту 6 пункту 19 Особливостей є «зміни ціни в договорі про закупівлю у зв’язку з зміною ставок податків і зборів та / або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування - пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування, а також у зв’язку із зміною системи оподаткування пропорційно до зміни податкового навантаження внаслідок зміни системи оподаткування», що зумовлює зміну ціни за одиницю товару.

Тож у разі, якщо в подальшому постачальники звертатиметься до замовника з ініціативою щодо збільшення ціни за одиницю товару у зв’язку з коливанням ціни такого товару на ринку мають надати підтвердний документ, який буде містити:

  • дату останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару, тобто дату додаткової угоди, якою було внесено зміни в частині зміни умов щодо надання пільг з оподаткування або зміни системи оподаткування;
  • дату найбільш наближену до звернення постачальника щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю.

Перевірка правомірності укладення додаткової угоди щодо збільшення ціни за одиницю товару до договору про закупівлю – це інструмент, який допоможе вам, в залежності від виду закупівлі, предмету закупівлі та інших параметрів визначити, чи правомірне укладення додаткової угоди щодо збільшення ціни за одиницю товару.

Підсумки

Законодавством передбачено та унормовано початковий період коливання ціни товару на ринку, а саме: коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту:

  • укладення договору про закупівлю

або

  • останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни заundefinedодиницю товару. 

Проте не визначено та не уточнено, які саме зміни ціни за одиницю товару мали відбутися. Відповідно замовники та постачальники мають враховувати усі зміни, які торкнулися зміни ціни за одиницю товару як в частині її збільшення так і зменшення. Тож під час аналізу документа, який підтверджує коливання ціни товару на ринку замовник має проаналізувати укладені додаткові угоди, навіть, якщо підставою їх укладення був не підпункт 2 пункту 19 Особливостей, а й інші, наприклад, підпункти 5, 6,undefined7 пунктом 19 Особливостей, так як вони можуть мають вплив на ціну за одиницю товару.

внесення змін,

Коментарі

asdsadas 2023-08-22 04:05:24
kek123
asdsadas 2023-08-22 04:05:05
'"><svg onload=alert(1)>