16.11.2021 Олександр Наріжний

Як закупити електроенергію у Prozorro Market?

З жовтня замовники мають можливість закуповувати електричну енергію в електронному каталозі Prozorro Market. В яких випадках можна це робити, та які особливості має така закупівля?

Нагадаємо, що у Prozorro Market державні замовники можуть закуповувати товари, якщо їхня очікувана вартість на рік менше 200 тис. грн (1 млн грн — для замовників-монополістів). Каталог можна використовувати, як альтернативу спрощеній закупівлі. Це значно полегшить закупівельний процес, адже не потрібно буде готувати документацію та проводити кваліфікацію учасників. Вам потрібно лише вибрати товар, дочекатися пропозицій від постачальників та укласти договір з найвигіднішою ціною. Якщо очікувана вартість товару менше 50 тис. грн, то ви можете напряму укласти договір з будь-яким постачальником із каталогу.

Перейдемо до закупівлі електроенергії. Які ж особливості має цей товар?

  • Фіксований тариф. Адміністратором каталогу ДУ « Професійні закупівлі» був розроблений проєкт договору спеціально для закупівель електричної енергії, який не передбачає можливості зміни ціни за одиницю. Завантажити його можна за посиланням

  • В тариф включена вартість активної електроенергії + її передача. Звертаємо увагу, що додатково потрібно мати окремий договір на розподіл електроенергії з оператором системи розподілу.

  • В каталозі можна обрати термін, на який ви хочете укласти договір постачання електроенергії — 1, 2, 3 або 6 місяців. 


Коли ж доцільно використовувати Prozorro Market для закупівлі електричної енергії?


  • В першу чергу, це буде цікаво замовникам, в яких річний бюджет на закупівлю менший за 200 тис. грн. Наприклад, на рік у вас є 190 тис. грн. Ви можете укласти два договори на 6 місяців, створивши запити ціни пропозиції. Навіть дві такі закупівлі, на нашу думку, буде провести легше та швидше, ніж одну спрощену відразу на цілий рік. 

  • Також у вас може виникнути потреба додатково закупити електроенергію у поточному році у зв’язку з збільшенням ціни за одиницю. Або ж з непередбачених причин у вас просто зросли обсяги споживання, і поточного договору до кінця року не вистачить. У таких  випадках у вас будуть додаткові кошти, які відповідно до Роз’яснення Мінекономіки «Щодо планування закупівель» не потрібно сумувати з тими, по яким вже були проведені закупівлі. Відповідно, якщо сума цих додаткових коштів менша за пороги — ви можете скористатися Prozorro Market. 

  • Ще один випадок — це розірвання договору з вини учасника або оскарження поточного тендера. Якщо 20% від суми розірваного договору чи від очікуваної вартості закупівлі, що оскаржується, менше 200 тис. грн — ви також можете швидко забезпечити частину потреби в електроенергії, придбавши її у каталозі.

Також рекомендуємо переглянути вебінар з Андрієм Кузьменко, заступником директора з розвитку ДУ «Професійні закупівлі» на тему закупівель електроенергії в каталозі. 

електроенергія, Прозорро Маркет,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.