29.01.2019 ДП "Прозорро"

Як постачальнику оцінити потенційний об’єм ринку публічних закупівель

Коротка інструкція зі скріншотами, яка допоможе постачальнику оцінити об'єм ринку та проаналізувати потенційних конкурентів

В цій статті Ви побачите, як проаналізувати завершені або поточні закупівлі. Модуль допоможе Вам проаналізувати розподіл закупівель по регіонах України, визначити, які замовники найчастіше закуповують товари даного постачальника, і яка конкуренція на ринку державних закупівель зараз існує. 

Для того, щоб ця інструкція була для Вас максимально корисною, радимо в іншій вкладці відкрити модуль аналітики  bi.prozorro.org та робити все в режимі реального часу, тобто повторювати всі дії, що описані в цій інструкції. 

Що ми робимо?

Аналіз обсягу ринку державних закупівель в Україні. 

Чому це важливо?

Після виконання аналізу постачальник зможе розробити свою тактику, спираючись на результати аналізу завершених або поточних закупівель. У постачальника з'явиться можливість ознайомитися з найбільш затребуваними закупівлями і вибрати те, що йому підходить, з різних аспектів (власну групу товарів чи послуг, очікувану вартість, регіон). 

Як це зробити?

Допомагаємо постачальнику проаналізувати розподіл закупівель по регіонах України, визначити, які замовники найчастіше закуповують товари даного постачальника, і яка конкуренція на ринку державних закупівель, які можуть суттєво вплинути на рішення постачальника брати участь в закупівлі чи ні.

Перш за все вам необхідно відібрати, що саме є вашою продукцією, що продаєте, які послуги надаєте, а для цього перейдіть на лист “Тендери/лоти” і через пошук за відборами здійсніть пошук за Назвою лота: наприклад *молоко* - зірочки дадуть змогу шукати необмежену кількість символів до назви і після неї. Це дуже знадобиться коли пошук здійснюєте за частиною слова. Після запиту натисніть ENTER і система додасть у відбори всі тендери, де зустрічалося молоко.

об’єм ринку

Також виберіть попередній рік, аби мати оцінку ринку минулого року. Оскільки попит у замовників на нашу групу товарів стабільний, то попередній рік буде орієнтованим і для теперішнього. 

об’єм ринку

Постачальнику дуже важлива оцінка, де в яких областях закуповують даний товар для того, аби планувати його доставку.  Для цього перейдіть на лист “Показники” і оцініть географічний розподіл за допомогою збільшення карти. Тут постачальник може вибрати області, які його цікавлять, і з якими він хотів би працювати надалі.

об’єм ринку

Після попередніх відборів ви можете переглянути розподіл закупівель по місяцях аби виокремити для себе саме ті періоди, коли замовник найактивніше закуповує молоко. На листі “Показники” перегляньте розподіл по місяцях/роках. За допомогою динаміки по часу ви можете спрогнозувати для себе, коли найбільше закуповують даний товар і на які місяці прогнозувати, наприклад, підвищення складських запасів.

об’єм ринку

Додатково обираємо завершені закупівлі для того, щоб мати реальний показник попиту на наш товар.

об’єм ринку
Тепер перейдіть на лист “Організатори” і відфільтруйте в напрямку спадання замовників, які найбільше провели процедур по очікуваній вартості. Після сортування ви отримаєте основних замовників вашої продукції.
об’єм ринку

Перейдіть на лист “Учасники”. Щоб оцінити, хто займає найбільшу частку ринку вашого товару, ми сортуємо по сумі переможних пропозицій. Якщо хочете побачити, хто найчастіше перемагає, тоді сортуємо за кількістю перемог. Перед вами будуть основні ваші конкуренти. 
об’єм ринку

Стаття опублікована за прохання та з дозволу команди Dozorro.
Посилання на матеріал на порталі Dozorro  тут


bi, постачальник, пошук, закупівлі, планування,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.