29.02.2024 Радник в сфері державних закупівель

Відповіді від Радника на цікаві питання за лютий 2024

Фахівці групи компаній «Радник» підібрали найактуальніші питання закупівельників у лютому 2024 року. У цьому матеріалі пропонуємо ознайомитися з відповідями. 

Чи потрібно уповноваженій особі замовника при наданні відповіді на звернення учасника щодо тендерної документації оформлювати протокол?

Відповідь

Передусім звернемося до норм Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості). Так, пунктом 54 Особливостей, зокрема, передбачено, що фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру. Усі звернення за роз’ясненнями та звернення щодо усунення порушення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дати їх оприлюднення надати роз’яснення на звернення шляхом оприлюднення його в електронній системі закупівель.

Тобто потенційні учасники можуть звертатися за роз’ясненням стосовно умов тендерної документації, при цьому Закон України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) та Особливості не обмежують змісту й переліку звернень учасників щодо роз’яснень. При цьому замовник зобов’язаний підготувати роз’яснення на будь-яке звернення, яке надійшло через електронну систему закупівель. Якщо звернення надходить стосовно умов тендерної документації, замовник повинен протягом трьох днів з дати їх оприлюднення надати роз’яснення на звернення шляхом оприлюднення його в електронній системі закупівель.

Пунктом 3 частини 1 статті 10 Закону передбачено, що замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про зміни до тендерної документації та роз’яснення до неї (у разі наявності) у машинозчитувальному форматі — протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення або надання роз’яснень.

Отже, у Законі чітко зазначено, що роз’яснення до документації розміщують протягом одного дня з дня прийняття рішення про надання роз’яснень. При цьому останнім абзацом частини 10 статті 11 Закону передбачено, що рішення уповноваженої особи оформлюються протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою.

Виходячи з викладеного, радимо уповноваженій особі замовника в разі надання роз’яснення на звернення щодо тендерної документації складати протокол.

Радимо скористатися зразком протоколу, розробленим фахівцями групи компаній «Радник»: Протокол надання роз’яснення на звернення (запитання).

Чи може уповноважена особа замовника працювати на декількох майданчиках одночасно? 

Відповідь

Дійсно, щоб здійснювати закупівельні функції, УО має мати кабінет на одному з акредитованих електронних майданчиків. Відповідно до підпункту 1 частини 1 статті 1 Закону:

    -авторизований електронний майданчик — авторизована Уповноваженим органом інформаційно-телекомунікаційна система, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю згідно із Законом України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», є частиною електронної системи закупівель та онлайн-сервісом, що забезпечує реєстрацію осіб, автоматичне розміщення, отримання і передання інформації та документів під час проведення закупівель, користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до якого здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

При цьому уповноважена особа на власний розсуд вирішує, яким саме майданчиком вона буде користуватись під час здійснення закупівель. 

Звертаємо вашу увагу, що законодавством як учасникам, так і замовникам не заборонено реєструватися на декількох майданчиках. При цьому реєстрація на декількох майданчиках може стати у пригоді, адже в разі технічного збою на одному майданчику учасник/замовник може скористатися іншим.

Також різні майданчики мають різний інтерфейс, пропонують різні пошукові інструменти та формують різноманітні звіти, за допомогою яких можна дослідити велику кількість інформації, наприклад перемоги учасника, відміну відкритих торгів, відхилення учасників тощо.

Для максимальної ефективності в роботі краще зареєструватися на декількох майданчиках, оцінивши переваги, вибрати для себе найзручніший основним, а інші майданчики мати про запас та використовувати додатково, наприклад для отримання потрібної інформації у зручному форматі.

Постанова № 617 від 24.05.2022 дозволяла підписувати тендерні пропозиції КЕП або УЕП, але була скасована 26.01.2024. Підкажіть, будь ласка, зараз пропозиція постачальника може бути підписана УЕП?

Відповідь

Пропозиція учасника повинна бути підписана УЕП або КЕП відповідно до вимог тендерної документації, які були встановлені замовником.

На момент надання відповіді постановою Кабміну від 26.01.2024 № 88 були скасовані постанови Уряду від 17.03.2022 № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» та від 24.05.2022 № 617 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2022 р. № 300».

Водночас Кабмін постановою № 1298 від 12.12.2023 «Про затвердження вимог до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг, та вимог до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів» (далі — Постанова № 1298) затвердив вимоги до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг. Ця постанова набрала чинності з 31.12.2023.

У зв’язку з набуттям чинності Постановою № 1298 з 31.12.2023 замість кваліфікованого електронного підпису можна використовувати удосконалений підпис, якщо законом не вимагається інше, при цьому замовники та учасники торгів можуть після 31.12.2023 продовжувати й надалі використовувати кваліфіковані електронні підписи. Це також підтверджує Мінцифри у своєму роз’ясненні, з яким ви можете ознайомитися у матеріалі «Мінцифри про використання КЕП та Постанову № 1298».

Тому, зважаючи на норми Постанови № 1298, радимо замовникам у тендерній документації зазначати про можливість підписання учасником УЕП або КЕП.

При цьому уповноваженій особі замовника варто використовувати саме КЕП, адже Держаудитслужба вважає, що уповноважена особа повинна використовувати виключно КЕП, який повинен бути виданий на фізичну особу, яка працює в юридичній особі. 

питання,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.