01.12.2023 Радник в сфері державних закупівель

Відповіді від «Радника» на актуальні питання за листопад-2023

Фахівці порталу «Радник у сфері публічних закупівель» вивчають нормативно-правову базу, яка регулює публічні закупівлі, аналізують практичні ситуації, що стосуються як замовників, так і учасників. Сьогодні пропонуємо вам актуальні питання-відповіді за листопад-2023 щодо проведення запиту пропозицій постачальників.

Питання 1.

Замовник оголосив закупівлю через ЗПП на 200 тис. грн. Але закупівля не відбулася. Чи може замовник повторно оголосити ЗПП на цю саму кількість товару, але при цьому збільшивши очікувану вартість?  

Відповідь.

Згідно з пунктом 12 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), у разі, коли закупівля товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, з використанням електронного каталогу не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, або шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 75, ст. 2407) (далі — Порядок № 822), з урахуванням цих особливостей.

Особливості не містять заборони щодо збільшення очікуваної вартості закупівлі при повторному оголошенні запиту. Тож ви маєте можливість збільшити очікувану вартість, окрім випадку, якщо здійснювалась закупівля медичних засобів чи медичних виробів відповідно до пункту 11-1 Особливостей. У такому разі збільшувати ціну заборонено, адже відповідно до абзацу 2 пункту 11-1 Особливостей, якщо закупівля через каталоги не відбулася, замовник може провести відкриті торги, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або повторно використати каталоги.

Також рекомендуємо ознайомитись зі статтею « Основні проблемні питання щодо застосування електронного каталогу (Prozorro Market) з 01.09.2023».

За нагоди скористайтеся протоколом про закупівлю через Prozorro Market від 100 тис. грн.

Питання 2.

Якщо закупівля через Прозорро Маркет до 200 тисяч гривень, чи можна зазначати конкретну марку, наприклад папір офісний ТМ «Маестро», якщо вона вказана в каталозі? Чи це заборонено з 02.11.2023?

Відповідь.

Нагадаємо, що закупівлі в електронному каталозі в першу чергу регулюються Особливостями та Порядком № 822.

Порядком № 822 встановлено:


У контексті поставленого питання зрозуміло, що замовник вже проаналізував наявний в каталозі товар та виявив конкретну марку, яка йому підходить. Утім, радимо замовникам відмовитися від практики встановлення конкретної торговельної марки в назві предмета закупівлі, натомість встановити загальну назву предмета закупівлі відповідно до вимог законодавства.

Вважаємо, що такі дії унеможливлять допущення замовником помилки в запиті в частині невідповідності інформації.

Тож, повторимось позицію редакції:

Перед оголошенням запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі радимо детально проаналізувати необхідні замовнику товари, їх специфікації та встановити, чи є технічна можливість налаштувати технічні параметри на потрібний замовнику товар та які саме торговельні марки пропонуються в таких налаштуваннях (можливості так званих динамічних профілів), а вже потім формувати назву предмета закупівлі та братися до оприлюднення відповідної інформації в електронній системі закупівель.

Більше інформації щодо каталогу знайдете в електронній книзі « Прозорро Маркет з прикладами документів».

Прозорро Маркет,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.