19.06.2024 Ірина Литвинчук

Відповідаємо на топові питання по Прозорро.Маркету за травень

Відповіді на травневі запитання по Prozorro Market

Сьогодні відповідаємо актуальні на питання по Прозорро.Маркету що отримали в травні.

Чи може замовник прописувати свої характеристики товару в маркеті

Оголошуючи ЗЦП замовник визначає перелік характеристик товару із існуючих характеристик, які створило ЦЗО. Якщо замовник оголошує ЗЦП на очікувану вартість, що менша 500 тис грн (відповідно до Постанови 1178) він може визначати перелік характеристик товару із тих, що створив ЦЗО.

Покажемо на прикладі одного з майданчиків, які характеристики Ви можете обрати оголошуючи ЗЦП на закупівлю вентилятора. Проте слід зауважити, не в кожній категорії може бути можливість звузити її, оскільки конкуренція по певним категоріям товарів на ринку невелика: і ЦЗО в таких випадках не дозволяє звужувати профілі для усунення маніпуляцій та для неможливості замовника підлаштуватись під конкретного постачальника.

Отже, якщо ви хочете купити вентилятори де очікувана вартість буде менша 500тис. грн, то можна обрати конкретні характеристики або параметри товару, такі як: кількість лопатей, гарантія, максимальна потужність, діаметр тощо.

Нагадаємо якщо Ви купуєте понад 500 тис, то можна обрати тільки профілі, які сформувало ЦЗО. Тобто звуження профілів товару можливі лише для запиту ціни пропозицій, де очікувана вартість закупівлі є меншою 500 тис. грн. 

Відповідно до абзацу 3 п. 12  Постанови 1178:
Запит пропозицій постачальників щодо предмета закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 500 тис. гривень, здійснюється відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором електронного каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

Відповідаючи на питання, додаткові характеристики, що не зазначені ЦЗО не можна прописувати у договорі або іншим способом. 
Відповідно до Постанови 822 п.66:
Умови договору не можуть відрізнятися від умов, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проекті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників, та/або пропозиції переможця відбору, крім випадку зменшення ціни договору без зміни обсягу.

Які терміни укладання договору в Запиті ціни пропозицій

На це в замовника є 5 днів після  визначення системою переможця. Про що йдеться в пункті 66 Постанови 822:
Замовник укладає договір з переможцем відбору не пізніше ніж через п’ять календарних днів з дня визначення електронною системою закупівель постачальника переможцем відбору. У разі обґрунтованої потреби строк для укладення договору може бути продовжений до 10 календарних днів.

Як скасувати Запит ціни пропозицій 

Випадки в який Замовник може відмінити запит пропозицій постачальників до укладення договору наступні:
1) відсутність подальшої потреби в закупівлі;
2) скорочення обсягу видатків на здійснення закупівлі;
3) якщо здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили.
У разі відміни запиту пропозицій постачальників замовник обов’язково зазначає причину такої відміни. У разі відміни запиту пропозицій постачальників замовник оприлюднює таке рішення в електронній системі закупівель протягом одного робочого дня з дня його прийняття.
Розглянем покроковий механізм скасування ЗЦП на прикладі одного з акредитованих майданчиків. 
Крок перший, авторизуватись на майданчику, зайти в запит ціни який необхідно скасувати. Знайти кнопку “скасувати закупівлю”.
Крок другий, вказати причину та опис скасування ЗЦП та продовжити скасування:
Скасування лота має такий вигляд:
Крок третій, накласти підпис:
Після накладання електронного підпису ваш запит ціни пропозицій буде скасовано.
Вдалих закупівель через Prozorro Market!
Прозорро Маркет, prozorro market,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.