01.06.2023 Тетяна Руденко

Укладаємо прямий договір після відміни відкритих торгів внаслідок неподання жодної тендерної пропозиції

Як правильно укласти договір після відміни відкритих торгів
Стаття була опублікова у  Facebook

Підпунктом 6 пункту 13 Особливостей передбачено, що замовник може укласти прямий договір після того, як було відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями, у тому числі за лотом. Як замовнику правильно укласти договір, з урахуванням останніх змін до Особливостей.
Чи має замовник взагалі таке право враховуючи останні зміни?
Замовник має право укласти прямий договір, якщо відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції.
Разом з тим, замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також зазначає підстави для здійснення закупівлі.
Останні ви можете вказати в протоколі та оприлюднити разом з документами по укладеному договору.
Підпунктом 6 визначено, що при цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений в тендерній документації.
Отже, незмінними зберігаються
  • предмет закупівлі;
  • його технічні, якісні та кількісні характеристики, тобто крім вимог до технічних показників якості;
  • незмінною залишається також кількість (що виражена в тоннах, кілограмах, літрах, штуках, упаковках, а також кількості наданих послуг). Упереджуючи можливе запитання щодо того, що з часом, витраченим на укладення договору, потреба зменшилася – то обсяги можна відкоригувати в процесі виконання договору, якщо така потреба виникне.
Договір має бути укладено відповідно до проекту договору, що входив до складу тендерної документації відмінених торгів.
Вимоги до суб’єкта з яким має бути укладено договір про закупівлю також залишаються незмінними – якщо учасник вимагав надати аналогічний договір, вимагав наявність працівників певних спеціальностей, того чи іншого обладнання, наявність ліцензії, дозволу тощо, то замовник має пересвідчитися, що обраний постачальник відповідає встановленим раніше вимогам та зберегти підтвердження на майбутнє на випадок можливих перевірок. Особливостями не регламентується, яким чином замовник має пересвідчитися у відповідності постачальника встановленим у тендерній документації вимогам та у якому вигляді зберігати отриману інформацію, але підтвердження правомірності своїх дій у замовника повинно бути.
Стосовно доброчесності постачальника. Згідно останніх змін, для укладення прямого договору на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей, підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у закупівлі відповідно до пункту 47 Особливостей, не вимагається.
Сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість відкритих торгів, що були відмінені. Але у разі, якщо в тендерній документації було зазначено прийнятний відсоток перевищення ціни тендерної пропозиції учасника над очікуваною вартістю закупівлі, то сума договору може перевищувати очікувану вартість закупівлі з урахувань зазначеного прийнятного відсотка.
Не забувайте у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація в договорі про закупівлю може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги). Звіт про виконання договору про закупівлю замовником не оприлюднюється (така норма Особливостей).
Але памʼятаємо про останні зміни в частині моніторингу прямих договорів та на упередження моніторингу - закриваємо виконаний договір звітом.
договір, звіт про укладений договір,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.