11.10.2022 Медіаресурс професійних закупівель

Строки на оприлюднення звіту за результатами закупівлі за Постановою № 169 та Законом України «Про публічні закупівлі»

що та у які терміни треба оприлюднювати у системі

В цьому матеріалі ми розберемося з вами зі строками, відведеними нам на оприлюднення звіту про договір про закупівлю укладеного без використання електронної системи закупівель.

Перше з чого варто почати, так це те, що сьогодні у замовника є два нормативні документи, якими замовник може керуватися при здійсненні публічних закупівель. Перший – Закон України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), а другий – Постанова Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі – Постанова № 169).

 І в Постанові, і в Законі, наведено підстави, коли замовник має змогу здійснити закупівлю без використання електронної системи закупівель, шляхом укладення так званих «прямих» договорів. При цьому, і Постанова № 169, і Закон встановлюють обов’язок замовника щодо звітування за такими закупівлями. Однак, враховуючи той факт, що за останній час в Постанову № 169 та Закон вносилися зміни, замовники дедалі частіш зіштовхуються з питанням щодо строку звітування за укладеними договорами. Тому, аби допомогти вам не допустити порушень, ми підготували для вас таблиці, де розповімо, в яких випадках, та в які строки необхідно звітувати за результатами здійснення тих чи інших закупівель.

Важливо! Перш ніж перейти до детального аналізу кожного окремого строку для звітування, варто звернути вашу увагу, що закони не мають зворотної дії в часі, а отже і звітувати за результатами укладення таких договорів замовнику необхідно у порядку, що діяв на момент здійснення таких закупівель.

Як звітувати за договорами укладеними за Постановою № 169
до 28.06.2022 року включно

 

Порядок оприлюднення інформації за договорами, вартість яких  є меншою ніж 50 тис. грн., не змінювався з самого моменту прийняття Постанови № 169. Так, абзацом 2 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 встановлено, що в разі здійснення закупівель вартість яких  є меншою ніж 50 тис. грн., без використання електронної системи закупівель, замовник не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Що стосується закупівель, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн., то відповідно до підпункту 3 пункту 1 Постанови № 169 за результатами здійснення таких закупівель, в електронній системі закупівель замовник / державний замовник мав оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану вu Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.

Це означає, що за результатами закупівель, вартість яких становить або перевищує 50 тисяч гривень, та які замовник здійснив без використання електронної системи закупівель, в електронній системі закупівель замовник / державний замовник має оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.


Як звітувати за договорами укладеними за Постановою № 169 з 29.06.2022 по 09.09.2022 року включно

 

Відповідно до абзацу 1 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 замовники, визначені частиною дев’ятою статті 3 Закону/державні замовники у сфері оборони здійснюютьпублічні/оборонні закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі».

Відповідно ж до абзацу 3 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 Замовники (крім тих, що визначені в абзацах першому та другому цього підпункту) здійснюють публічні закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом. Придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу у випадку наявності виключних підстав, передбачених пунктом 1 Постанови.

Простими словами, в редакції Постанови № 169 від 29.06.2022 визначено два типи замовників, умовно яких можна розділити на «звичайних» та «спеціальних». До 50 тисяч гривень, і перші, і другі можуть здійснювати публічні закупівлі з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використання електронних каталогів. Однак це лише право замовника, а не його обов’язок. У разі здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Що стосується закупівель, вартість яких становить, або перевищує 50 тисяч гривень, то спеціальні замовники визначені абзацами 1 та 2 підпункту 1 пункту 1 Постанови № 169 здійснюють публічні/оборонні закупівлі без застосування процедур закупівель/спрощених закупівель, тобто шляхом укладення «прямих» договорів. Натомість, всі інші замовники – здійснюють закупівлі, вартість яких становить, або перевищує 50 тисяч гривень, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом. А право на «прямі» договори, укладені без використання електронної системи закупівель, надається лише з виключних підстав, передбачених в підпункті 1 пункту 1 Постанови № 169.

При цьому в підпункті 3 пункту 1 Постанови № 169 зазначено, що під час здійснення закупівель, передбачених підпунктом 1 Постанови № 169, без використання електронної системи закупівель за результатами їх здійснення в електронній системі закупівель за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. гривень, замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Вимога щодо оприлюднення не застосовується до договорів, які містять інформацію з обмеженим доступом.


Як звітувати за договорами укладеними за Постановою № 169 з 10.09.2022 року

 

Більшість з вас вже знає, що 10.09.2022 року набрав чинності Закон України «Про внесенняundefinedзмін до Закону України та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526, яким, зокрема, доповнено розділ Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону пунктом 3-8 наступного змісту:

«Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та / або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та / або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та / або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг)».

Це означає, що починаючи з 10.09.2022 року, здійснюючи закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Як звітувати за договорами, укладеними за Законом, починаючи з 10.09.2022 року

 

Як ми вже зазначали вище, 10.09.2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526, яким, зокрема, доповнено розділ Х “Прикінцеві та перехідні положення” Закону пунктом 3-8 .

Це означає, що за результатами всіх закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн, та які здійснюються замовником без використання електронної системи закупівель, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Насправді таких закупівель в Законі не так багато, і всі вони здійснюються відповідно до частини 7 статті 3 Закону. Це єдиний спосіб, наведений в Законі, який дає право замовнику здійснювати закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, шляхом укладення «прямого» договору.

 

Що ж стосується інших «прямих» договорів укладених відповідно до Закону, то у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може використовувати електронну систему закупівель, у тому числі електронні каталоги для закупівлі товарів. У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 цього Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель – протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.

Якщо ви здійснюєте закупівлю згідно з Постановою КМУ № 169 в порядку проведення спрощених закупівель, Вам напевне знадобиться зразок протоколу про затвердження оголошення та вимог до предмета закупівлі, який розміщений на Медіаресурсі професійних закупівель за покликанням

Постанова 169, Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.