02.09.2021 ДП "Прозорро"

Спілкування щодо подання пропозиції та оскарження з експертом із публічних закупівель на форумі Prozorro Infobox

запитання та відповіді щодо оскарження

До 8 вересня у нас на форумі Prozorro Infobox триває спілкування щодо подання тендерної пропозиції та оскарження з експертом із публічних закупівель, керуючим Адвокатського Бюро Zhukov Legal Family Office Микитою Жуковим. Встигніть поставити свої запитання. А зараз публікуємо відповіді на деякі з них. 

Відкриті торги. Три Учасники. Замовник відхилив всіх по черзі. Перших двох, зокрема, за неналежне обгрунтування АНЦ (не оскаржувались). Третій подав скаргу до АМКУ на безпідставне відхилення. Колегія АМКУ задовольнила скаргу, оскільки замовник зазначив не ту підставу ст. 31. Замовником виконано і повернуто на повторну кваліфікацію. Після повторного розгляду всіх учасників по черзі знову «Відхилено». Ми, перший учасник, надали повторно обгрунтування АНЦ. Замовник прикріпив «старий» протокол про відхилення (тобто принятий після першого розгляду). Цей протокол ми не оскаржували — вчасно не встигли, хоча впевнені в безпідставності відхилення. Чи можливо оскаржити відхилення на повторному розгляді? Технічна можливість є до 28.08.21 до 23:59. 

Враховуючи те, що замовник вас поставив на повторну кваліфікацію та повторно зобов'язав надати обгрунтування АНЦ, після чого відхилив, ви можете оскаржити таке відхилення. Річ у тому, що саме поняття "="">повторна кваліфікація» законом не визначена, а отже, дійсно, можливі протиріччя у тому, чи вважати наявним пропущений строк на оскарження.

У тендерній документації та оголошенні про проведення спрощеної процедури встановлені усі кваліфікаційні критерії (чотири) згідно з статтею 16 ЗУ «Про публічні закупівлі». Чи є це порушенням? Чи є сенс оскаржувати такі умови?

Замовник не обмежений у кількості кваліфікаційних критеріїв. Він може обрати як один, так і усі, що визначені у ст. 16 Закону України «Про публічні закупівлі». А отже, оскаржувати саму лише наявність кваліфікаційного критерію не є доречним. Водночас, ви можете оскаржити умови підтвердження відповідності пропозиції учасника певному кваліфікаційному критерію. Можливо, є дискримінація. Що стосується спрощених закупівель, то нагадую, АМКУ не розглядає скарги у цьому виді закупівель.

Замовник в тендерній документації вимагає надати оригінал довідки (або іншого документу) з відповідного уповноваженого органу (підрозділу) Державної фіскальної служби України (Державної податкової служби України), про наявність зареєстрованих рахунків в банківських установах. Чи є це дискримінацією та чи видає взагалі податкова такі довідки?

Так, податкова надає такі довідки у порядку письмового звернення. Це не є дискримінацією. Однак, якщо податкова вам надасть письмову відмову у наданні такої інформації, то зможете оскаржити умову закупівлі. В усіх інших випадках, АМКУ не задовольняє скарги.

Відкриті торги. По результату аукціону наша компанія на 2 місці. Замовник визнає переможцем Учасника №1. Ми подаємо вимогу про неправомірне визначення переможця, де вказуємо на його порушення. Після чого Замовник скасовує рішення про визнання переможця і проводить повторну кваліфікацію першого учасника, та дає йому право на усунення помилок, хоча до кваліфікаційних критеріїв більшість з них не має жодного відношення. Після усунення помилок Замовник знову оголошує Учасника №1 переможцем. Ми подаємо скаргу в АМКУ. АМКУ приймає рішення про відмову у задоволенні. Комісія не звернула уваги на те, що зміни були внесені після повторної кваліфікації і на те, що невідповідності учасника були не в кваліфікаційних критеріях, крім того документи, яких не було в Учасника взагалі були дозавантажені з датою видачі 1-2 дні до оприлюднення повідомлення про усунення (явно, що Учасник спілкувався з Замовником). Чи може Замовник взагалі проводити повторно кваліфікацію учасників? І чому АМКУ упускає той момент, що дозавантажуються не тільки кваліфікаційні документи? Отже, виходить, що у випадку надання права на усунення невідповідностей можна дозавантажити будь-які документи? Як взагалі діяти?

Доцільним буде оскаржити рішення АМКУ до суду. Що стосується повторної кваліфікації, то прямо законом вона не передбачена. Однак, якщо, наприклад, є рішення про скасування відхилення, то воно втілюється саме через повторну кваліфікацію та обрання переможцем.

оскарження,

Коментарі

Володимир 2021-09-03 12:04:01
Добре що ви робите такі спілкування. Мені подобається
Оксана Груба 2021-09-03 12:51:56
Володимире, дяка за ваш відгук:) Будуть іще такі спілкування.
Оксана Груба 2021-09-15 13:19:01
Володимире, ось, наприклад, нове спілкування:) https://infobox.prozorro.org/articles/spilkuvannya-z-ekspertom-z-publichnih-zakupivel-shchodo-tehnichnih-vimog-td