30.09.2022 Тетяна Руденко

Щодо закупівель природного газу на 2023 рік

актуальна інформація щодо закупівель природного газу на січень-березень 2023рік
Стаття була опублікована на Facebook

Стосовно укладення договору про закупівлю природного газу на січень – березень 2023 року


Постановою Кабінет Міністрів України № 812 від 19.07.2022 ( https://www.kmu.gov.ua/.../pro-zatverdzhennia-polozhennia... ) затверджено Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам.

Положення покладає спеціальні обов’язки, зокрема, на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» — щодо забезпечення постачання природного газу споживачам, що є бюджетними установами відповідно до Бюджетного кодексу України, закладам охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо), закладам охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо).

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» постачає з 01.08.2022 по 31.03.2023 (включно) природний газ бюджетним установам на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством на період до 31.12.2022, за ціною, що становить 16 390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу.

Дане Положення не позбавляє виробників теплової енергії права обирати постачальника природного газу і права придбавати природний газ за цінами, що вільно встановлюються сторонами договору постачання природного газу згідно із Законом України «Про ринок природного газу».

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» розробило алгоритм дій щодо укладання договорів зі споживачами природного газу на І квартал 2023 року Замовники отримують пропозиції укласти договір з постачання природного газу на цей період в результаті проведення переговорної процедури закупівлі.

Переговорна процедура має бути проведена після відміни двох оголошених раніше відкритих торгів. Такий алгоритм відповідає нормам законодавства у сфері закупівель, що діє на даний час.

Разом з тим, очікуються зміни до закупівельного законодавства. Їх запровадження носить системний характер, внаслідок чого запропонована схема стане неактуальною.

Перш за все, змінами не передбачається проведення переговорної процедури закупівлі. Пропонується, що замовник матиме право укласти прямий договір із постачальником, у разі якщо відмінено відкриті торги через відсутність учасника процедури закупівлі (учасників процедури закупівлі), у тому числі за лотом.
Що стосується відкритих торгів, то вони теж зазнають змін. Будуть скорочені строки їх проведення, зміняться вартісні пороги, а також вимоги до документів, які необхідно подавати у складі тендерної пропозиції.

Враховуючи строки, за які проведення відкритих торгів є мінімально можливим, а також строки, в які замовник має право укласти договір після визначення переможця, не вважаю можливим для замовника встигнути укласти договір з постачання природного газу до набуття чинності змін до законодавства у сфері закупівель.

Рішення щодо початку дій, необхідних для укладення договору з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» залишається за замовником.
газ,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.