04.10.2021 Мінекономіки

Лист Мінекономіки щодо закупівель, необхідних для боротьби з COVID-19

Міністерство економіки України на численні звернення суб’єктів сфери публічних закупівель у зв’язку з набранням чинності Закону України від 01.07.2021 № 1599-IX «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 1599) та постанови Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1012 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», повідомляє.

Закон України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) визначає правові та економічні засади здійснення закупівель для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад.

Разом з тим Законом № 1599, який набрав чинності 24.07.2021, було внесено зміни до пункту 31 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону.

Так, абзацом першим пункту 31 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону регламентовано, що на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб, дія Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є лікарські засоби, вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік лікарських засобів та порядок їх закупівлі затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2021 № 1012 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Водночас звертаємо увагу, що цією постановою визнано такими, що втратили чинність, ряд постанов Кабінету Міністрів України, у тому числі постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 225 «Деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України».

Поряд з цим у разі якщо предметом закупівлі є вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для боротьби з COVID-19, за результатами такої закупівлі оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всіх додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 Закону. У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності відповідно до закону. Слід зазначити, що визначення переліку вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів, необхідних для боротьби з COVID-19, здійснюється замовником самостійно.

Крім цього, абзацом четвертим пункту 31 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону регламентовано, що закупівля товарів (крім лікарських засобів, вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичних виробів для вакцинації від COVID-19, медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, систем постачання медичних газів) та послуг, необхідних для боротьби з COVID-19, здійснюється в порядку, встановленому Законом для спрощених закупівель.

Це положення Закону стосується закупівлі всіх інших необхідних товарів і послуг для боротьби з COVID-19, та не містить обмежень щодо вартості таких предметів закупівель. При цьому слід зазначити, що визначення товарів та послуг, які будуть закуповуватися шляхом застосування спрощених закупівель, здійснюється замовником самостійно, керуючись метою Закону та принципами, закріпленими у статті 5 Закону, не допускаючи зловживань щодо наданого права.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не встановлюють норм права, а мають виключно рекомендаційний та інформативний характер.

лист, протикоронавірусні закупівлі,

Коментарі

Костянтин 2021-10-29 09:12:38
Доброго дня. Якими правовими, чи нормативними документами встановлюється право закупівельника використовувати цей пункт "Поряд з цим у разі якщо предметом закупівлі є вакцини або інші медичні імунобіологічні препарати, розхідні матеріали для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 та медичні вироби для вакцинації від COVID-19, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, системи постачання медичних газів, необхідні для боротьби з COVID-19, за результатами такої закупівлі оприлюднюється звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всіх додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до статті 10 Закону." На основі яких параметрів визначати перелік обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, які саме заклади охорони здоров'я є закладами охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, чи це може бути пункт щеплення, або центр первинної медико-санітарної допомоги ?
Алла 2021-10-11 16:16:08
Добрий день! Чи необхідно згідно нової постанови закупляти маски та антисептики з позначкою covid? Чи правильно я зрозуміла, що ці позиції тепер виключені?