17.06.2024 Мінекономіки

Щодо порядку отримання відомостей про перебування у процедурах банкрутства (неплатоспроможності)

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

(Мінекономіки)

вул. М. Грушевського 12/2, м. Київ, 01008, тел. (044)200-47-53, факс (044)253-63-71

E-mail: meconomy@me.gov.ua, http://www.me.gov.ua, код ЄДРПОУ 37508596

 На №_________від ________

 Органи державної влади,

 органи місцевого самоврядування,

 установи, організації, підприємства

 та інші суб’єкти сфери публічних

 закупівель


Щодо порядку отримання відомостей

про перебування у процедурах

банкрутства (неплатоспроможності)

Мінекономіки як Уповноважений орган, який здійснює регулювання та реалізує державну політику у сфері закупівель, інформує суб'єктів сфери публічних закупівель про зміни щодо порядку отримання відомостей про перебування у процедурах банкрутства (неплатоспроможності).

Закон України “Про публічні закупівлі” (далі – Закон) визначає правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад.

З 19.10.2022 на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі відповідно до Закону з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2023 р. № 471) (далі – Особливості), яка прийнята Урядом на виконання вимог Закону.

Згідно з абзацом п'ятнадцятим пункту 47 Особливостей переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 цього пункту. Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації” та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

Поряд з цим, Міністерство юстиції України листом від 30.05.2024 № 80888/213-11.5-24/21.4 повідомило, що з 1 червня 2024 року впроваджується в дослідну експлуатацію програмне забезпечення автоматизованої системи “Банкрутство та неплатоспроможність”.

До моменту повного наповнення системи інформація з Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), надаватиметься у формі інформаційних листів за запитами.

З огляду на викладене, під час проведення процедури закупівлі, за відсутності вільного доступу замовника до публічної інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, перевірка замовником інформації щодо відсутності підстав, визначених у підпункті 8 пункту 47 Особливостей, здійснюється з урахуванням наявних тимчасових обмежень у вільному доступі до такої інформації.

Тому, під час проведення тендерів, замовник самостійно з урахуванням вимог законодавства правового режиму воєнного стану та інформації, вказаної у листі Мін’юсту, визначає у тендерній документації спосіб підтвердження відсутності підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі, передбаченої у підпункті 8 пункту 47 Особливостей.

У зв’язку з цим, пропонуємо ознайомитися та враховувати під час здійснення закупівель інформацію, що міститься в листі Міністерства юстиції України від 30.05.2024 № 80888/213-11.5-24/21.4, який додається(нижче).

Додаток: на 4 арк.

Виконувач обов’язків директора
департаменту сфери публічних
закупівель та конкурентної політики                                              Валерій ШЕРГІН

Інна Новгородська, 596-68-46

роз'яснення МЕРТУ,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.