02.05.2024 Крістіна Гуцалова

Що робити уповноваженій особі, якщо в її закупівлі відбувається моніторинг

Дії уповноваженої особи при перевірці закупівлі контролюючими органами

При підготовці цієї статті використані матеріали з вебінарів та публікацій адвокатки, експертки у сфері публічних закупівель Тетяни Руденко

Моніторинг процедури закупівлі – це аналіз дотримання замовником законодавства у сфері публічних закупівель під час проведення процедури закупівлі, укладення договору про закупівлю та протягом його дії з метою запобігання порушенням законодавства у сфері публічних закупівель. Нагадаємо, що моніторинг процедур закупівель здійснює Державна аудиторська служба України виключно в електронній системі закупівель, де відображаються всі основні стадії моніторингу та відбувається спілкування між аудиторами та замовником.

Розпочатий моніторинг закупівлі не зупиняє перебіг процедури закупівлі, а також не впливає на дію договору за результатами закупівлі, якщо він вже укладений. Варто зазначити, що в одній і тій самій закупівлі може бути ініційовано декілька моніторингів. Втім, розпочатий моніторинг не означає автоматичну наявність порушень, а також не вимагає від замовника жодних негайних дій.

Основні строки проведення моніторингу та реагування на моніторинг

Етап проведення моніторингуСтрок
Оприлюднення рішення про початок моніторингу
2 робочі дні з дня прийняття рішення
Проведення моніторингу
Не більше 15 робочих днів з наступного робочого дня від дати оприлюднення повідомлення про початок моніторингу 
Запит про надання пояснень стосовно рішень та дій замовника
Замовник має надати відповідь протягом 3 робочих днів з дня оприлюднення запиту про надання пояснень
Висновок за результатами моніторингу
Оприлюднюється протягом 3 робочих днів з дня його складання
Одноразове звернення до аудиторів за роз’ясненнями щодо змісту висновку за результатами моніторингу
Замовник може звернутись протягом 3 робочих днів з дня оприлюднення висновку
Оприлюднення інформації про усунення порушень, аргументованих заперечень до висновку або інформації про неможливість усунення порушень
Протягом 5 робочих днів з дня оприлюднення висновку
Оскарження висновку до суду 
Протягом 10 робочих днів з дня оприлюднення висновку

Отже, першою дією після розпочатого моніторингу для замовника є підготовка відповіді на запит Державної аудиторської служби України про надання пояснень. Слід уважно вивчити запит, щоб надати аудиторам вичерпні пояснення. Відповідь надається протягом 3 робочих днів з дня оприлюднення запиту.

Подальші дії замовника залежать від того, який висновок за результатами проведення моніторингу буде оприлюднено аудиторами. Якщо порушення було виявлено, то після отримання висновку є виключно два варіанти дій:

  • виконання зобов’язань щодо усунення порушень, викладених у висновку;
  • оскарження висновку до суду.

Як саме діяти далі – вирішує замовник з урахуванням наявних обставин: яке порушення було встановлено, яке зобов'язання покладено на замовника, можливі наслідки тощо. 

Перший варіант. Якщо замовник вирішив виконати викладене у висновку зобов'язання, воно має бути виконано:

  • в строк;
  • по суті;
  • з оприлюдненням в системі.

Замовник оприлюднює в електронній системі закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про усунення порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку, або аргументовані заперечення до висновку, або інформацію про причини неможливості усунення виявлених порушень протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку.

Проте слід пам’ятати, що надання аргументованих заперечень не вважається виконанням зобов'язань, а отже в Держаудитслужби залишається право притягнути уповноважену особу до відповідальності.

Другий варіант. На оскарження висновку до суду замовнику надається 10 робочих днів. Для того, аби зрозуміти, чи варто оскаржувати висновок моніторингу, варто проаналізувати відповідну судову практику або проконсультуватись з цього приводу з експертами у сфері публічних закупівель. Зокрема, варто оскаржувати висновок за результатами моніторингу, якщо висновок:

  • не містить чіткого, конкретного заходу (варіанта поведінки), який слід вжити уповноваженій особі замовника для усунення порушень;
  • містить зобов’язання розірвати договір про закупівлю або вчинити дії, необхідні для його розірвання, адже висновки Держаудитслужби не наділяють сторони правом одностороннього розірвання договору.

При оскарженні висновку за результатами проведення моніторингу в судовому порядку, замовник зазначає в електронній системі закупівель:

  • про оскарження висновку до суду – протягом наступного робочого дня;
  • про відкриття провадження у справі – протягом наступного робочого дня з дня отримання інформації про відкриття такого провадження та його номер.

Приклад позовної заяви, підготованої адвокатом Іваном Шекуном за посиланням.

моніторинг, дасу, моніторинги, уповноважена особа,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.