10.04.2020 ДП "Прозорро"

Що робити після перемоги в аукціоні

На що звернути увагу та як не пропустити строки і подати всі документи вчасно після пермоги в аукціоні

У статті ми розглянемо шлях, який  проходить постачальник після перемоги в аукціоні. На що звернути увагу та як не пропустити строки і подати всі документи вчасно.

Тож, давайте більш детально подивимось на шлях переможця аукціону.

  • Перемога в аукціоні
  • Розгляд пропозиції замовником
  • Публікація повідомлення про намір укласти договір
  • Надання документів постачальником. Стаття 17 Закону України "Про публічні закупівлі"
  • Довідка про несудимість. Як подати запит на отримання довідки про несудимість онлайн

А тепер детально розглянемо ці етапи та Ваші дії на кожному з них.

Перемога в аукціоні

Вітаємо, Ви обійшли своїх конкурентів по ціні та стали переможцем аукціону!

До цього моменту Ви вже подали свою тендерну пропозицію для участі в торгах, а також у потрібний час зайшли в аукціон та перемогли в ньому.

Що ж відбувається далі?

Розгляд пропозиції замовником

Далі закупівля переходить на етап “Кваліфікація переможця” та Замовник починає розгляд Вашої пропозиції. Інформація про те, що закупівля перейшла на цей етап прийде Вам в особистий кабінет на майданчику та/або на електронну пошту.

На цьому етапі Замовник буде перевіряти всі документи, що Ви надали в складі своєї пропозиції та оцінювати їх відповідність вимогам тендерної документації. Пам’ятайте, що всі документи, які вимагались замовником в тендерній документації, мали бути подані до закінчення строку подання пропозицій.

В учасника є можливість виправити невідповідності в інформації та/або документах тендерної пропозиції, у разі їх виявлення Замовником, протягом 24 годин після розміщення Замовником вимоги про усунення таких невідповідностей згідно з ч.9 ст.26 Закону "Про публічні закупівлі". Детальніше - за посиланням

Коли Ваша пропозиція знаходиться на розгляді у Замовника, то на порталі prozorro.gov.ua це видно так:

Розгляд пропозиції

На розгляд Вашої пропозиції у Замовника є 5 робочих днів. Якщо тендер складний і з великою кількістю документів - замовник може продовжити цей строк до 20 робочих днів. Але в такому разі він повинен прикріпити в систему обґрунтування такого довгого розгляду.

У даний період Ви нічого не маєте робити, “м’яч знаходиться на боці замовника”. Але Ви вже маєте подумати про наступний період, тобто про надання оригіналів довідок згідно з статтею 17 Закону і вже можете починати їх замовляти.

Відповідно до ч.2 ст. 17 Закону Замовник може відхилити тендерну пропозицію в разі, якщо учасник не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю з цим самим Замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків - протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору.

Учасник може надати підтвердження вжиття заходів для доведення своєї надійності, довівши, що сплатив або зобов’язався сплатити відповідні зобов’язання та відшкодування завданих збитків.

Якщо замовник вважає таке підтвердження достатнім, учаснику не може бути відмовлено в участі в процедурі закупівлі.

Публікація повідомлення про намір укласти договір

Якщо в складі Вашої пропозиції були наявні всі документи, що вимагались тендерною документацією замовника - він приймає Вашу пропозицію. У цей момент система формує повідомлення про намір укласти договір з вами. Як Ви про це дізнаєтесь? Дуже просто. Вам має прийти сповіщення від майдачника.

На порталі prozorro.gov.ua в розділі “Протокол розкриття” навпроти назви Вашої компанії буде написано “Переможець”. І в розділі “Повідомлення про намір укласти договір” теж буде назва Вашої компанії.

Повідомлення про намір укласти договір

Також зверніть увагу на дату та час формування повідомлення про намір укласти договір. Ця дата важлива для Вас, адже саме від цієї дати буде відраховуватись 10 днів, протягом яких Ви маєте надати додаткові документи згідно з статтею 17 Закону.

Надання документів постачальником. Стаття 17 Закону України "Про публічні закупівлі"

Після того, як Ваше підприємство стане переможцем у торгах (буде сформовано повідомлення про намір укласти договір) замовник буде вимагати у Вас надати протягом 10 календарних днів оригінал довідки про несудимість з МВС. Це не забаганка замовника, а вимога Закону України "Про публічні закупівлі", яку замовник має виконувати.

Довідка про відсутність не знятої чи непогашеної у встановленому порядку судимості за злочини, вчинені з корисливих мотивів, зазвичай надається про керівника підприємства та/або особу, що підписувала тендерну пропозицію (якщо підписував не керівник, а інша уповноважена на це особа).

Ця довідка видається уповноваженим органом МВС. Зазвичай час видачі довідки складає від 5 робочих днів. Детальніше про те, де отримати цю довідку, як оформити запит на отримання тощо Ви можете прочитати на сайті МВС за посиланням.

Довідка про несудимість. Як подати запит на отримання довідки про несудимість онлайн

Довідку про несудимість можна замовити та отримати в електронному вигляді через ресурс http:// hsc.gov.ua. Що для цього необхідно зробити:

1. Зареєструватися через Електронний цифровий підпис (фізичної особи) або Bank ID.
2. Заповнити електронну форму, вказавши спосіб отримання:

  • електронний варіант – довідка надійде на вказану у формі заповнення електронну адресу;
  • паперовий варіант – довідку можна забрати у бажаному сервісному центрі МВС.

3. Отримати лист про реєстрацію заявки на отримання довідки. Також, завдяки інформації з цього листа Ви зможете перевірити статус готовності довідки онлайн.

Довідка МВС про несудимість
4. Отримати повідомлення про готовність документу, приклад показано на малюнку нижче.
Отримання довідки МВС

Як Ви могли побачити на скріншотах, довідка була замовлена онлайн 21 лютого 2018 р. о 21:36, а отримана на електронну пошту 24 лютого 2018 р. о 21:54. Тобто отримання довідки онлайн зайняла 3 доби.

5. Забрати довідку обраному сервісному центрі МВС пред’явивши документ, що посвідчує особу Представника. Чи завантажити довідку та УЕП, що були надіслані сервісним центром МВС на Вашу електронну адресу.

Інформація про те, що довідка може бути подана в електронному вигляді має бути зазначена в тендерній документації замовника. Завантажуючи цей документ в систему (через електронний майданчик), Ви маєте завантажити обидва файли, що Вам прийшли на електронну пошту (довідка та УЕП).

Для перевірки достовірності цієї довідки Ви можете зайти на сайт центрального засвідчувального органу. Натиснувши "Оберіть", завантажити обидва файли, що Вам прийшли на електронну пошту. Результат Ви маєте отримати такий, як показано на малюнку нижче.

Перевірка ЕЦП
Обов’язково прочитайте, в якому вигляді* та на яку дату ** має бути довідка з МВС.

*Форму подання такої довідки визначає Замовник. Він може просити прикріпити скан-копію оригіналу документи або прикріпити електронну довідку з УЕП. Ненадання довідки, невчасне її надання  або надання не в формі, яку вимагав замовник - підстава для відхилення Вашої пропозиції.

** Довідка з МВС не має терміну дії, але замовники зазвичай просять довідку не більше ніж місячної давнини тощо.

Та якщо Ви вже перемогли в аукціоні і певні, що в Вашій тендерній пропозиції були всі документи, що вимагав замовник, то починайте готувати запит в наведений вище орган, адже отримання цієї довідки займе певний час.

Зверніть увагу, що замовник може вимагати якісь інші документи або ж навпаки, при проведенні спрощеної закупівлі може не вимагати довідку про несудимість.

Готуйте свою тендерну пропозицію ретельно і тоді відхилення Вам не загрожує ;)

аукціон, договір, довідка, стаття 17, відсутність судимості, ДФС, мвс, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

Микола 2022-01-11 13:18:41
Сервіс ВМС не робить вже декілько днів. Є альтернативи?
Александр 2020-12-21 22:23:09
Доброго дня. Після обрання переможця надали необхідні документи протягом 10 днів, але не додали документ про відсутність заборгованности. Після закінчення терміну 10 днів обновмили весь пакет документів переможця шляхом заміни файла, але вже з доданням довідки про відсутність заборгованності. Попередня версія файлу збережна на прозорро. Чи є це порушенням та приводм ля скасування закупівлі?
Оксана 2020-08-14 09:20:05
Доброго дня. Що робити, коли довідка про відсутність судимості не надійшла вчасно. Вже минуло 5 днів, статус готовності довідки - в процесі обробки. Можливо хтось стикався з такою проблемою.
Natan 2020-07-08 11:55:04
Как посмотрю на эти тендеры, на этих Замовників - жэсть. Как только не изгаляются, разве только анализы мочи и кала еще не требуют. Бюджетники наши деньги не считают.
Олександр
Форму подання таких довідок визначає замовник. Він може просити прикріпити ці довідки в електронному вигляді, надати ці довідки в паперовому вигляді або надати і в тій і в іншій формі. Але ж, згідно стаття 14. ЗУ "Про публічні закупівлі" маємо чітке, однозначне, імперативне визначення: Подання інформації під час проведення процедури закупівлі 1. Подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Питання: на підставі якого іншого Закону замовник має право вимагати надання довідок не в електронному, а в паперовому вигляді "в обхід" системи "Прозорро"?
Ксенія
Згодна з колегою на всі 100% . В Законі прописана, одна імперативна норма в ст. 17 : "...надати замовнику документи шляхом оприлюднення їх в електронній системі закупівель..." інших варіантів форм документів даним пунктом не передбачено, а ч. 8 ст 12 забороняє вимагати паперові документи у учасників. Надайте коректну відповідь, на питання, яке цікавить більшість!!!
Олександр
Задав низку питань з цього приводу так званій "команді Прозорро" - у відповідь тиша... Ну я нічого іншого в підсумку і не очікував, все як завжди в Україні: "іди туди, не знаю куди, знайди собі те, не знаю що..." Все з Вашою консультацією зрозуміло: бла-бла-бла ні про що... якщо у Вас працюють некомпетентні в питаннях закупівель люди- то так і пишіть відразу та й взагалі навіщо тоді Ваша сторінка?.. Більш того, Ви ж прекрасно розумієте, що на сайті МЕРТ мені не нададуть НІЯКОЇ відповіді і свідомо мене туди відсилаєте. А самим слабо отримати консультацію в МЕРТ чи в Мінюсті стосовно трактування букви Закону і написати про цю кричущу невідповідність у Законі і про надану цим можливість замовникам маніпулювання Законом як їм заманеться?
Олександр
Чергова спроба знайти відповіді і чітку правову оцінку з цього питання у переписці зі"спеціалістами" Прозорро: Форму подання таких довідок визначає замовник. Він може просити прикріпити ці довідки в електронному вигляді, надати ці довідки в паперовому вигляді або надати і в тій і в іншій формі. Але жСтаття 14. Подання інформації під час проведення процедури закупівлі 1. Подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. 12:18 PM avatar Доброго дня, підскажіть, будь ласка, звідки ви взяли верхній текст? 12:22 PM https://infobox.prozorro.org/articles/shcho-robiti-pislya-peremogi-v-aukcioni?utm_source=prozorro.gov&utm_medium=referral&utm_campaign=tender_card 12:27 PM avatar Зараз впроваджується система при якій довідки автоматично підтягуються з уповноважених органів. Тому всі довідки будуть згідно до закону онлайн. Дякую за вашу уважність, статтю зараз виправимо 12:30 PM система "впроваджується, але не впроваджена, тобто наразі замрвники мають змогу діяти поза законом в обхід системи і закону, а право таке мають? Згідно чого? 12:32 PM avatar Система вже реалізована, у закупівлях довідки підтягуються, але знаходиться у тестовому режимі, тому можуть бути помилки. 12:34 PM Не зовсім зрозумів Вашу відповідь... На сьогодні згідно статті 14. ЗУ "Про публічні закупівлі" маємо чітке, однозначне, імперативне визначення: Подання інформації під час проведення процедури закупівлі 1. Подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Питання: на підставі якого іншого Закону замовник має право вимагати надання довідок не в електронному, а в паперовому вигляді "в обхід" системи "Прозорро"? Тому що, наприклад, ненадання прі певній на наш погляд незаконній вимозі замовника довідок в паперовому вигляді може наВаш погляд прізвести до відхилення пропозиції.Прошу чітко розтлумачити в статті і тут (по можливості), що саме має право вимагати замовник, а що не має згідно діючого на сьогодні!!! законодавства.Дякую 12:44 PM Тому що 14 ст. неяк не відноситься до подання інформації. Довідки чітко зазначені у 17 ст закону про публічні закупівлі 3. Замовник у тендерній документації зазначає, що інформація про відсутність підстав, визначених у частинах першій і другій цієї статті, надається в довільній формі. Спосіб документального підтвердження згідно із законодавством відсутності підстав, передбачених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої та частиною другою цієї статті, визначається замовником для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі. Замовник не вимагає документального підтвердження інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним. Переможець торгів у строк, що не перевищує п’яти днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір, повинен надати замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої цієї статті. Замовник не вимагає від учасників документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 1 і 7 частини першої цієї статті. Уповноважений орган щороку до 20 січня та додатково в разі потреби оприлюднює інформацію про перелік відкритих єдиних державних реєстрів, доступ до яких є вільним, на веб-порталі Уповноваженого органу. avatar У законі чітко сказано про довільну форму довідок. Замовник у тендерній документації зазначає, що інформація про відсутність підстав, визначених у частинах першій і другій цієї статті, надається в довільній формі. Якщо вам потрібна детальна юридична консультація ви можете звернутись у МЕРТСГ 12:51 PM Ваше твердження: "Тому що 14 ст. неяк не відноситься до подання інформації... " є вкрай незрозумілим... В такому випадку прошу дати визначення в Вашій ст можна детальніше куди саме звернутись В такому випадку прошу дати визначення в Вашій статті де саме і на якому етапі завершується "процедура закупівлі щодо якої подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель", і де починається процедура анархії для замовників щодо можливості маніпулювання "поданням-неподанням" документив на папері. Крім того вкажіть детальніше куди саме звернутись за зазначеною вами консультацією і як уникнути ари цьому абстрактної відповіді, а натомість отримати чітку законодавчо-підтверджену. Дякую. 1:13 PM avatar Як ви запитували, сайт міністерство на якому можно чітко отримати законодавчу відповідь - http://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA Та стаття про надання довідок https://infobox.prozorro.org/articles/dovidka-po-statti-17 та довідки дфс https://infobox.prozorro.org/updates/teper-dovidku-z-podatkovoji-mozhna-otrimati-v-elektronnomu-viglyadi 1:34 PM Ну я нічого іншого в підсумку і не очікував, все як завжди в Україні: "іди туди, не знаю куди, знайди собі те, не знаю що..." Все з Вашою консультацією зрозуміло: бла-бла-бла ні про що... якщо у Вас працюють некомпетентні в питаннях закупівель люди- то так і пишіть відразу та й взагалі навіщо тоді Ваша сторінка?.. Більш того, Ви ж прекрасно розумієте, що на сайті МЕРТ мені не нададуть НІЯКОЇ відповіді і свідомо мене туди відсилаєте. А самим слабо отримати консультацію в МЕРТ чи в Мінюсті стосовно трактування букви Закону і написати про цю кричущу невідповідність у Законі і про надану цим можливість замовникам маніпулювання Законом як їм заманеться? 7:18 AM avatar Із якою невідповідністю? В законі все чітко прописано про довідки, як я вам уже два рази і відповів. МЕРТ надає офіційну відповідь на всі листи, що до них приходять. 7:40 AM Так, в Законі чітко написано: "Подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель." А чому замовники по Вашому ствердженню мають право вимагати надання доідок в паперовому вигляді? На підставі чого? І чому всупереч ст.14 Закону? Чи по Вашому закупівля закінчується разом з аукціоном? І, до речі, в МЕРТ ми звертались, отримали у відповідь таку саму лабуду, як і від Вас: Зверніться ще Ви, проявіть, так би мовити, компетентність і відповідність прямому призначеннб "команди Прозорро", а потім опублікуйте відповідь на сторінці... 8:20 AM Звичайно, можете видалити її...
Oleg
Олександр, якк я бачу, то ця платформа ігнорує майже будь-які запити. А з вас, колего, ця платформа насміхається, так як ігнорування - це найвища форма неповаги.