03.06.2024 Ірина Литвинчук

Розбір вебінару: "Як приховувати чутливу інформацію в закупівлі?"

Чи можна видалити інформацію з Прозорро

Нещодавно ми провели черговий вебінар на тему: Як приховати чутливу інформацію в Прозорро.

Спікери:

Микола Ткаченко, генеральний директор ДП «Прозорро»;
Наталія Шимко, заступниця генерального директора ДП «Прозорро»;
Валерій Шергін, директор департаменту сфери публічних закупівель Міністерства економіки України;
Іван Лахтіонов, директор програми інноваційних проєктів Трансперенсі Інтернешнл Україна.

Чи можна видалити інформацію з Prozorro?

Як відомо, на Prozorro неможливо видалити інформацію, проте якщо її зміст чутливий, то такі дані можна приховати, звернувшись до комісії Міністерства економіки. Також існують механізми, які дозволяють убезпечити себе під час організації закупівель.

Як подати звернення до комісії Міністерства економіки?

Головні критерії подачі звернення:
  • Звернення має бути офіційним та оформленим належним чином. Його можна подати в електронному вигляді на e-mail meconomy@me.gov.ua;
  • Варто посилатися на конкретну закупівлю та докладно описати інформацію, яку необхідно приховати. Також вказати де саме вона розміщена.

Як працює комісія?

Комісія створена з 2016 року. Питання приховання чутливих даних є не єдиним, а одних із ключових напрямків даної комісії. Також комісія займається питаннями підключення або відключення майданчиків до системи, фіксує технічні збої, розглядає скарги на майданчиках та інші питання, що пов’язані з функціонування електронної системи публічних закупівель.
Після того, як Замовник звернувся до відповідної комісії - звернення розглядається протягом десяти днів. Проте бувають випадки, коли комісія збирається протягом одного-двох  днів, якщо Замовник вказує, щодо терміновості приховання певних даних, вказавши обґрунтування такої нагальності приховання інформації.
За результати звернення комісія приймає рішення приховувати таку інформацію чи ні. 
Якщо комісія прийняла позитивне рішення, тобто інформацію потрібно приховати у системі - адміністратор системи, а саме ДП “Прозорро”, здійснює таке приховання в електронній системі.

Розгляд звернення може тривати до 10 днів або швидше. Якщо рішення комісії позитивне, то доступ до інформації буде обмежено. Водночас він залишиться в контролюючих і правоохоронних органів. 

Як приховується інформація?

Перше, що слід зауважити - інформацію з системи ніколи не видаляється! Інформація може лише замаскуватись або обмежити доступ до певних даних цієї закупівлі.
Технічно, є два варіанти приховання інформації:
  1. Приховання до окремого файлу або до декількох файлів, які бути прикріплені до закупівлі. Наприклад до тендерної документації або до договору про закупівлю.
    Тобто в такому варіанті приховання вся інформація до закупівлі залишається доступною, за винятком цих файл. Прихований файл технічно відкрити буде неможливо.
Важливо! Якщо потрібно саме цей варіант приховання - необхідно у зверненні зазначити точне найменування (назва файла), який або які потребують приховання. 
       2. Другий варіант стосуються приховання саме в полях конкретної закупівлі. Тобто в полях системи. Приховати окремі поля технічно неможливо, тому, якщо потрібно приховати інформацію яка зазначена в полях - нам доводиться приховувати всю закупівлю в цілому. 
В такому випадку приховання - зайшовши до замаскованої закупівлі, в цілому користувач бачить напис “Щоб русня не підглядала”.
Важливо! Якщо потрібно приховати закупівлю вцілому, тут варто розуміти, що досить актуальним є питання - на якому етапі зараз знаходиться закупівля. Якщо Ваша закупівля наразі є активна, тобто відбувається етап розгляду пропозицій/визначення переможця тощо - приховавши її на одному із активних етапів - Ви не зможете завершити таку закупівлю! Тож пам’ятайте про це. 

Хто має доступ до прихованої інформації?

Після того, як дані із закупівлі приховуються - ми повідомляємо про це Державну Аудиторську службу України.
Це має велике значення, оскільки інформація приховується і з публічного доступу. Проте, якщо потрібно, доступ до такої інформації можуть отримати контролюючі та правоохоронні органи. Тобто це означає, що ДАСУ та інші органи можуть мати доступ до інформації, що було прихованою. 

Як найкраще убезпечити чутливі дані в Прозорро?

Все дуже просто - не публікуйте їх взагалі. Оскільки з моменту коли ви опублікувати інформацію та до моменту її приховання, пройде щонайменше 1-2 дні. Тобто так чи інакше якийсь період часу дану в системі будуть публічними! 
Рекомендуємо переглянути запис вебінару:
Вдалих закупівель! 
оприлюдненння інформації, приховання, вебінар,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.