09.07.2024 Ірина Литвинчук

Розбір вебінару "Роз'яснення щодо оновлення переліку локалізованих товарів"

Відповідаємо на найактуальніші запитання

У зв'язку зі змінами до Постанови КМУ №861 28 червня відбулось оновлення Переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації (далі - Перелік). Це оновлення викликало  велику кількість питань від представників бізнесу та замовників. Тому Мінекономіки разом з ДП Прозорро провело вебінар, на якому надавались відповіді на такі запитання.

Запрошений спікер вебінару: 

Роман Кропивницький - директор департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економіки України, який відповідає за питання локалізації.

Що робити з попередніми заявками на включення товару до Переліку? 

Відповідь

Оскільки внести зміни в попередні заявки в системі Prozorro не можна, то потрібно подати оновлені заявки з повним переліком документів, що вимагається Постановою 861. 

Чи потрібно учаснику звернутись з анулюванням раніше поданих заявок? 

Відповідь

Ні, учаснику не потрібно звертатись з анулюванням раніше поданих заявок, адже після 28 числа вони будуть автоматично приховані системою (наразі вони вже приховані).

Чи потрібно учаснику окрім прикріплення документів до заявки на підтвердження вимог по локалізації, повторно надавати їх Замовнику, у складі своєї ТП (наприклад ISO) згідно з п.4 Постанови 861? 

Відповідь

Так, потрібно, але не всі. Адже згідно п.13-1 Постанови 861 Замовник повинен визначати в тендерній документації на закупівлю предмета закупівлі, внесеного до переліку, вимогу щодо надання учасником процедури закупівлі сертифіката відповідності системи управління якістю у виробництві, а для колісних транспортних засобів - ще й сертифіката типу обладнання. 

Якщо комплектуючих в товарі декілька, але подати документи, а саме ISO 9001 на всі комплектуючі немає змоги оскільки виробники не їх оформлювали, то як позначити ці комплектуючі в сертифікаті?

Відповідь

Сертифікат ISO 9001 не видається на окремі комплектуючі товару. Сертифікувати потрібно виробництво, яке виготовляє цей товар. Мета сертифікату - підтвердження якості виробничих потужностей та процесів.

Чи підпадають під блокування згідно п. 15 Постанови 861 товари, що подані після 28 травня, проте без повного переліку документів?

Відповідь

Ні, виключення таких товарів з Переліку здійснюється на підставі пункта 12 Постанови 861.

Натомість  згідно з п. 15. під блокування потрапляють товари, що виключені через процедуру оскарження.

Під блокування будуть потрапляти також виробники, що продовжують вносити до Переліку товари без документів або з недостовірними документами після того, як внаслідок рішення відповідної Комісії, товари були виключені з Переліку  як такі, що не відповідають вимогам Постанови.

Що робити, якщо виробник не здає форму державного статистичного спостереження №1, звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції?

Відповідь

Ви можете самостійно подати цей звіт у Держстат через програму фінансової звітності, оскільки форма є відкритою до доступу. Після цього звіт можна завантажити до переліку необхідних документів.

Вам потрібно звернутись до бухгалтера вашої установи, який в свою чергу через програму фінансової звітності формує такий світ, та подає його в Держстат. Після чого, Держстат робить  відмітку та повертає вам звіт з відміткою про прийняття документу. 

Що робити Замовнику, якщо під час виконання договору товар виключили з Переліку?

Відповідь

Нагадаємо, що Постанова, як і Закон,  не мають зворотної дії в часі. Тобто якщо Ви розпочали закупівлю до того як з’явилася зміни до Постанови 861 - ви завершуєте її з тим переліком документів, які були в Постанові на момент оголошення закупівлі. 

Якщо в минулому році був зареєстрований товар, а зараз він знятий з виробництва та його подальше виробництво неможливе, чи потрібно виробнику вчиняти якісь дії щодо видалення цього товару з реєстру?

Відповідь

Перелік товарів, з підтвердженим ступенем локалізації оновлюється щороку. Товари, внесені в Перелік 2023 року, залишаються в ньому до кінця 2023 року. Для закупівель 2024 року потрібно повторно внести товар до Перелік.

Тобто якщо Замовник буде оголошувати закупівлю в 2024 році - ваш товар він не буде бачити, якщо ви повторно не внесете його на початку 2024 року. 

Чи треба виробнику повторно реєструвати товар, якщо калькуляція буде суттєво відрізнятись у порівнянні травня із жовтнем?

Відповідь

Якщо зміни в калькуляції товару не впливають на відсоток локалізації, товар можна повторно не переподавати. Якщо відсоток локалізації зменшився, потрібно звернутися до Міністерства економіки для виключення товару з Переліку, аби уникнути підстави накладати санкції на вас, як на виробника, у вигляді блокування можливості в подальшому подати цей чи інший товар. 

Чи передбачена подача іншого документа замість заповненої річної форми з державного статистичного спостереження № 1П-НПП товару, якщо виробник новостворений? 

Відповідь

Якщо виробник новостворений, можна подати документ із пустими полями. Для новостворених установ це буде альтернативний вихід із ситуації. 

А вже по розшифруванню вашого КЕПу буде видно його дату створення, що і буде сигналом, що на дату створення підприємства подача річного звіту була неможлива.

Висновки:

  • Оновлена Постанова щодо локалізації товару вимагає подачі певних документів для підтвердження ступеня локалізації товарів українських виробників.
  • Цей крок потрібен для запобігання використанню реєстру для продажу товарів не українського виробництва без підтверджуючих документів.
  • Постанова вимагає прийняти рішення щодо автоматичного виключення всіх товарів з реєстру, документи по який відсутні
  • Станом на сьогодні перелік локалізованих товарів що були завантажені виробниками в систему до набрання чинності змін до Постанови - анульовано.
  • Всі товари і товаровиробники які будуть виключені через механізм автоматичної чистки реєстру 28 числа - не підпадають під блокування.

Запис вебінару можна переглянути нижче:

Актуальні статті в даній темі:

Відповіді на питання по локалізації

Чи повинні оборонні замовники застосовувати локалізацію?

Чи потрібно оновлювати локалізацію щороку?

локалізація, вебінар, бізнес-сніданок,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.