21.09.2020 Лілія Кулик

Продовження строку укладання договору. Чи публікувати щось в Прозорро

Одне з нововведень Закону - можливість продовжити строк для укладання договору. Раніше такої можливості не було.

Наразі в частині 6 статті 33 Закону зазначено, що:

"Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі. У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладання договору може бути продовжений до 60 днів."

Чи потрібно публікувати в Прозорро повідомлення про продовження строку укладання договору

Насправді в Законі не зазначено, що Замовник має опублікувати дану інформацію в системі. Відповідно, немає необіхдності цього робити. Саме тому в Прозорро не передбачений даний функціонал.

При цьому рішення про продовження строку укладання договору оформлюється протоколом тендерного комітету/уповноваженої особи.

Чи можна продовжувати строк укладання договору в спрощеній закупівлі

Ні, в частині 6 статті 33 Закону зазначено, що Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі... А так як спрощена закупівля не є процедурою закупівлі, то дана можливість не стосується спрощеної закупівлі.

Тому в спрощеній закупівлі не можна продовжити строк на укладання договору до 60 днів.

Чи є виключний перелік випадків в яких можна продовжувати строк укладання договору

Ні, немає. Законом не визначено конкретного переліку випадків щодо продовження строку для укладення договору про закупівлю. Тому Замовник самостійно визначає такі випадки та обґрунтовує їх. Це може бути, наприклад, укладання договору з нерезидентом, довга погоджувальна процедура у Зачмовника чи Постачальника тощо.

Укладення договору, договір, спрощені закупівлі, процедури закупівлі,

Коментарі

Костянтин 2020-11-17 15:36:52
Продовження строку укладання договору оформлюється протоколом ТК/УО? Звідки таке твердження?
Ліля 2020-11-17 18:16:19
Костянтин, відповідно до роз'яснень Мінеко https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=f88a9416-6d9c-471a-b487-884f82645fa5&lang=uk-UA
Ігор 2020-09-29 10:08:16
А я думаю, що продовжувати строк для укладення договору до 60 днів, потрібно в момент публікації повідомлення про намір укласти договір. Це пояснюється тим, що існує такий ризик індикатор як RISK-1-8-2(Замовник опублікував договір із порушенням встановлених Законом строків (після 20 днів з дати оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю)). Тобто, у нас існує ситуація, коли не можливо забезпечити принцип прозорості на всіх етапах закупівель( у випадку не публікації повідомлення про продовження строку укладення договору). Саме тому, виникає питання: якщо протокол не потрібно публікувати, тоді навіщо нижня границя для укладення договору (20 днів), якщо кожен зможе представити протокол про продовження строку укладення договору під час моніторингу закупівлі, який зроблений за 1 день до моніторингу цієї закупівлі? При цьому, конкретний перелік "обгрунтувань" нічим не встановлений, а тому потенцій аудитор не зможе довести недостатність, цих самих, "обгрунтувань" для продовження строку, тобто можна писати будь яку причина і не дивитись на 20 днів для укладення договору. Саме тому, на мою думку, обгрунтовувати продовження строку укладення договору, потрібно в момент публікації повідомлення про намір укласти договір.
Надія 2020-09-30 09:38:36
Ігор, не згодна з вами. На серпень місяць нам виділили кошти на страхування з місцевого бюджету. Провели відкриті торги, акцептували переможця, чекали 10 днів, щоб укласти договір. А потім з ясувалося, що фінансування з серпня забрали, та кошти дадуть в вересні-жовтні. І що робити? відміняти торги? І цього ми зовсім не могли передбачити.
Ігор 2020-09-30 09:58:34
Надія, передбачати в договорі фінансування видатків відповідно до планових надходжень в наступному місяці. Так як наприклад роблять з фінансуванням робіт, не тільки в наступному році, але й в наступному місяці.
Галина 2020-12-03 16:31:39
У нас схожа ситуація. Планували за кошти субвенції зробити капітальний ремонт у трьох школах, замінити старі вікна. Провели спрощені закупівлі, отримали дуже гарну економію. Зараз іде період укладання договору, але субвенція ще не надійшла. У фінуправлінні повідомили, що коштами субвенції можна буде скористатись і в наступному році. А що робити з договорами? Період укладання договору закінчується у 2020 році, термін дії договору до 31.12.2020 року.
Валентин 2020-09-24 19:50:47
ви абсолютно неправдиву інформацию подаєте. це не відповідає дійсності! Подумайте добре
Ліля 2020-09-25 11:17:35
Валентин, Буду рада, якщо ви надасте свої аргументи