10.04.2020 Ольга Драпогуз

Прекваліфікація

Формування протоколу розгляду та оскарження на етапі прекваліфікації

Що таке прекваліфікація

Як здійснити прекваліфікацію

Як провести прекваліфікацію після задоволення скарги АМКУ

Що таке прекваліфікація

Прекваліфікація - це розгляд пропозицій Учасників на відповідність технічним вимогам, кваліфікаційним критеріям та відсутність підстав для відмови в участі згідно зі ст. 17 Закону України ”Про публічні закупівлі” (далі - Закон) під час проведення процедури.

Етап прекваліфікації є у таких типів процедур в системі Prozorro:

  • відкриті торги з публікацією англійською мовою;
  • конкурентний діалог (перший етап);
  • конкурентний діалог з публікацією англійською мовою (перший та другий етап);
  • відкриті торги на закупівлю енергосервісу;
  • рамкова угода;
  • торги з обмеженою участю.

Як здійснити прекваліфікацію

На етапі прекваліфікації Замовник розглядає тендерні пропозиції Постачальників та має підтвердити відповідність кожного з них технічним вимогам, кваліфікаційним критеріям та відсутність підстав для відмови в участі згідно зі ст. 17 Закону. Відповідно по кожному Постачальнику Замовник має прийняти рішення та обрати в системі одну з двох опцій:

  • допустити до аукціону (другого етапу);
  • відхилити пропозицію.

До участі в аукціоні допускаються лише ті Постачальники, які відповідають усім вимогам і по яких Вами було прийнято рішення "допустити до аукціону". Щоб допустити учасників до аукціону, Вам необхідно зазначити (підтвердити) відповідність учасника кваліфікаційним критеріям та відсутність підстав для відмови в участі згідно ст. 17 Закону України ”Про публічні закупівлі” та зберегти рішення про допуск до аукціону (як показано на малюнку нижче).

  1. прекваліфікація, протокол розгляду

    Щоб відхилити пропозиції Учасників, які не відповідають критеріям, Ви маєте вказати при відхиленні тендерної пропозиції одну або декілька причин, обираючи їх з випадаючого списку:

    1. учасник не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, установленим статтею 16 Закону та/або наявні підстави, встановлені частиною першою статті 17 Закону;
    2. учасник не відповідає встановленим абзацом першим частини третьої статті 22 Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства;
    3. учасник зазначив у тендерній пропозиції недостовірну інформацію, що є суттєвою при визначенні результатів процедури закупівлі, яку замовником виявлено згідно з частиною п’ятнадцятою статті 29 Закону;
    4. учасник не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або забезпечення тендерної пропозиції не відповідає умовам, що визначені замовником у тендерній документації до такого забезпечення тендерної пропозиції;
    5. учасник не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей;
    6. учасник не надав обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції протягом строку, визначеного в частині чотирнадцятій статті 29 Закону;
    7. учасник визначив конфіденційною інформацію, що не може бути визначена як конфіденційна відповідно до вимог частини другої статті 28 Закону;
    8. тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації;
    9. тендерна пропозиція учасника викладена іншою мовою (мовами), аніж мова (мови), що вимагається тендерною документацією;
    10. тендерна пропозиція учасника є такою, строк дії якої закінчився.

    Додатково у довільній формі зазначаєте підстави відхилення та аргументацію у текстовому полі. Це допомагає Учасникам зрозуміти, яка саме невідповідність була в їхній тендерній пропозиції. Після цього зберігаєте рішення про недопуск до аукціону.

    прекваліфікація, протокол розгляду

    Зауважте, що до завершення формування протоколу розгляду Ви маєте можливість внести зміни до рішення по учасниках:

    1. відхилити пропозицію учасника, якого помилково допустили до аукціону;
    2. допустити до аукціону учасника, тендерну пропозицію якого помилково відхилили.

    Після виконання всіх необхідних дій і заповнення всіх необхідних полів Ви завершуєте розгляд пропозицій, натиснувши кнопку “Сформувати протокол розгляду пропозицій”. Після цього системою автоматично формується протокол розгляду пропозицій на веб-порталі prozorro.gov.ua. Вносити зміни щодо рішень по учасниках на даному етапі неможливо.

    прекваліфікація, протокол розгляду

    Під час проведення відкритих торгів з публікацією англійською мовою після формування Протоколу розгляду починається п’ятиденний період оскарження, згідно зі статтею 18 Закону. Будь-який учасник, який подавав пропозицію на попередньому етапі, може подати скаргу на рішення, дії або бездіяльність Замовника.

    Важливо! У Замовників немає можливості підвантажити будь-який документ до свого рішення по кожному Постачальнику.

    Як провести прекваліфікацію після задоволення скарги АМКУ

    У випадку подання учасником скарги  на рішення Замовника та її задоволення Вам необхідно здійснити наступні дії:

    1. скасувати своє рішення по відповідному кваліфікованому учаснику (на котрого було подано скаргу);
    2. допустити до аукціону або відхилити пропозицію цього учасника;
    3. прозвітувати АМКУ про виконання скарги натисканням відповідної кнопки (може виглядати по-різному на кожному майданчику).

    Після виконання вищевказаних дій статус скарги переходить у “Виконано”, формується новий протокол розгляду, етап “Прекваліфікація (період оскарження)” розпочинається заново.

    Важливо! Не натискайте відразу кнопку “Звітувати до АМКУ”. Спочатку вчиніть усі необхідні дії згідно з рішенням АМКУ і лише після цього її натискайте.

    Відхилення учасника, що попередньо був допущений до аукціону

    Для прикладу, на малюнку нижче зображено порядок дій Замовника у випадку необхідності відхилення учасника, що попередньо був допущений до аукціону.

    прекваліфікація, протокол розгляду

    Відхилення одного з учасників і допуск до аукціону іншого учасника

    Якщо скаргу подано (та задоволено) одночасно на відхилення одного з учасників і допуск до аукціону іншого учасника, то Ви маєте змінити рішення по обох учасниках (як показано на малюнку нижче).

    Важливо! Обов’язково прозвітуйте АМКУ про виконання скарги, щоб процедура закупівлі розблокувалася та перейшла на наступний етап.
оскарження, амку,

Коментарі

Тетяна 2021-09-11 12:28:51
Доброго дня, цей алгоритм діє в ЄСЗ і зараз, чи щось змінилось (в зв'язку зі змінами (26.06.21) по ст.18 ч.17 абз. 5 ЗУ)?
Олена 2021-03-30 11:36:45
Дякую за корисну статтю.