03.07.2024 Радник в сфері державних закупівель

Питання-відповіді від Радника за червень 2024

Група компаній «Радник» пропонує ознайомитися з відповіддю на найактуальніше питання, яке виникало у наших користувачів у червні 2024 року.

Чи вимагати довідку за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей? Учасник визнаний банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура.

Згідно з підпунктом 8 пункту 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, що затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли учасник процедури закупівлі визнаний в установленому законом порядку банкрутом та стосовно нього відкрита ліквідаційна процедура.

Чи вимагати від учасника довідку за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей під час подання тендерної пропозиції?

Ні. Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в електронній системі закупівель будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у цьому пункті, крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі відповідно до абзацу шістнадцятого цього пункту.

Чи вимагати від переможця довідку за підпунктом 8 пункту 47 Особливостей під час подання тендерної пропозиції?

Редакція порталу Радник не рекомендує вимагати від переможця тендеру документальне підтвердження за цим підпунктом. Таку інформацію замовник може перевірити власноруч. Наприклад: за допомогою відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань; отримавши відповідь з Мін’юсту; згідно з відомостями Єдиного державного реєстру судових рішень / Опендатабот (відсутність судових рішень про визнання особи, стосовно якої запитується інформація, та про відкриття ліквідаційної процедури щодо такої особи і є підтвердженням відсутності підстави для відмови цій особі в участі в процедурі закупівлі, передбаченої пунктом 8); використовуючи систему нормативних актів НАУ або ЛІГА; за допомогою аналітичної системи YouControl.

Щодо підтвердження з Мін’юсту підпункту 8 пункту 47 Особливостей. Нещодавно Уповноважений орган оприлюднив листа № 3323-04/43036-06 від 13.06.2024, де, зокрема, зазначено таке: «Міністерство юстиції України листом від 30.05.2024 № 80888/213-11.5-24/21.4 повідомило, що з 1 червня 2024 року впроваджується в дослідну експлуатацію програмне забезпечення автоматизованої системи “Банкрутство та неплатоспроможність”.

До моменту повного наповнення системи інформація з Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), надаватиметься у формі інформаційних листів за запитами».

У листі Мін’юсту № 80888/213-11.5-24/21.4 від 30.05.2024 також сказано, що такий запит може бути письмовий або електронний.

Вимоги до запитів про надання відомостей з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) у формі інформаційного листа:

  • у запиті вказуються такі параметри: 

інформація про запитувача: 

найменування і код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб); 

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) (для фізичних осіб); 

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата і номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про проведення державної реєстрації (для фізичних осіб — підприємців);

повна адреса місцезнаходження (для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців) / місця проживання (перебування) (для фізичних осіб); 

інформація про суб’єкта, щодо якого запитується інформація: 

найменування і код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб); 

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта у формі книжечки / номер паспорта у формі картки (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) (для фізичних осіб); 

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата і номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про проведення державної реєстрації (для фізичних осіб — підприємців); 

повна адреса місцезнаходження;

  • у запиті вказуються підстави для отримання відомостей з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) та обґрунтування необхідності в оперативному отриманні таких відомостей;
  • запит повинен містити особистий підпис запитувача (власноруч у разі направлення письмового запиту або із застосуванням кваліфікованого електронного підпису при поданні електронного запиту / направлення запиту засобами електронної пошти).

Зверніть увагу, що інформаційний лист з відомостями з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) не надається у разі, якщо адреса місцезнаходження (для юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців), місця проживання (перебування) (для фізичних осіб) запитувача належить до території, на якій ведуться активні бойові дії, або до тимчасово окупованої, інформація про яку міститься в переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженому Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Відомості з Реєстру боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) є актуальними на дату підписання інформаційного листа.


питання, відповіді,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.