03.05.2024 Радник в сфері державних закупівель

Питання-відповіді від Радника у квітні 2024

Група компаній «Радник» пропонує ознайомитися з відповідями на актуальні питання, які виникали у наших користувачів у квітні 2024 року.

Чи можна вносити зміни до оголошення про проведення відкритих торгів, враховуючи зміни до Особливостей від 09.04.2024?

Відповідь

Вітаємо! Уряд постановою № 382 від 02.04.2024 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 166 і від 12 жовтня 2022 р. № 1178» вніс зміни, зокрема, до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, що затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості). Детальніше — у статті « Двадцять другі зміни до Особливостей набули чинності 09.04.2024! Порівняльна таблиця».

Зазначені зміни, зокрема, торкнулися пункту 54 Особливостей. З 09.04.2024 його викладено в новій редакції. Що змінилося, дивіться у таблиці.

Редакція пункту 54 Особливостей
До внесення змін
Після внесення змін

54. Надання роз’яснень щодо тендерної документації та внесення змін до неї здійснюється замовником відповідно до цього пункту.

Фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру.

Усі звернення за роз’ясненнями та звернення щодо усунення порушення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дати їх оприлюднення надати роз’яснення на звернення шляхом оприлюднення його в електронній системі закупівель.

Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів, таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у вигляді нової редакції тендерної документації додатково до початкової редакції тендерної документації. Замовник разом із змінами до тендерної документації в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації у машинозчитувальному форматі розміщуються в електронній системі закупівель протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.

У разі несвоєчасного надання замовником роз’яснень щодо змісту тендерної документації електронна система закупівель автоматично зупиняє перебіг відкритих торгів.

Для поновлення перебігу відкритих торгів замовник повинен розмістити роз’яснення щодо змісту тендерної документації в електронній системі закупівель з одночасним продовженням строку подання тендерних пропозицій не менш як на чотири дні.

54. Надання роз’яснень щодо тендерної документації та внесення змін до неї та/або оголошення про проведення відкритих торгів здійснюється замовником відповідно до цього пункту.

Фізична/юридична особа має право не пізніше ніж за три дні до закінчення строку подання тендерної пропозиції звернутися через електронну систему закупівель до замовника за роз’ясненнями щодо тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення тендеру (далі — звернення).

Усі звернення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника. Замовник повинен протягом трьох днів з дня їх оприлюднення надати відповідь на звернення та оприлюднити його в електронній системі закупівель.

Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів. У разі внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме ― в оголошенні про проведення відкритих торгів таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів.

Зміни, що вносяться замовником до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у новій редакції зазначених документації та/або оголошення додатково до їх попередньої редакції. Замовник разом із змінами до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться. Зміни до тендерної документації та/або оголошення про проведення відкритих торгів у машинозчитувальному форматі розміщуються в електронній системі закупівель протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.

У разі несвоєчасного надання замовником відповіді на звернення електронна система закупівель автоматично зупиняє проведення відкритих торгів. Для поновлення проведення відкритих торгів замовник повинен розмістити відповідь в електронній системі закупівель з одночасним продовженням строку подання тендерних пропозицій не менше ніж на чотири дні.
Внесення змін до оголошення з 09.04.2024 дозволено новою редакцією пункту 54 Особливостей. Тобто починаючи з 09.04.2024 замовники надають роз’яснення та вносять зміни як до тендерної документації, так і до оголошення про проведення відкритих торгів.
Фізична/юридична особа може звернутися до замовника за роз’ясненнями, зокрема щодо оголошення про проведення відкритих торгів. 
Замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень вимог законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни, зокрема до оголошення про проведення відкритих торгів. 
Зміни, що вносяться замовником, зокрема до оголошення про проведення відкритих торгів, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у новій редакції оголошення додатково до попередньої редакції. Замовник разом із змінами, зокрема до оголошення про проведення відкритих торгів, в окремому документі оприлюднює перелік змін, що вносяться до оголошення про проведення відкритих торгів. Також ці зміни у машинозчитувальному форматі розміщує в електронній системі закупівель протягом одного дня з дати прийняття рішення про їх внесення.
Які зміни необхідно внести замовнику в умови тендерної документації, детально розібрано у статті « Тендерна документація та інші документи, які слід відредагувати УО, здійснюючи закупівлі з 09.04.2024».

Провели закупівлю через електронний каталог Прозорро Маркет. Учасник відмовляється підписувати проєкт договору, який був внесений у систему. Викреслює пункт про штрафні санкції. Від підписання договору не відмовляється. Як правильно відмовити?

Відповідь
Вітаємо. Відповідно до пункту 49 постанови КМУ від 14.09.2020 № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу» у разі непідписання постачальником договору на умовах, зазначених замовником у запиті пропозицій постачальників, замовник може подати звернення з інформацією про таке порушення через електронну систему закупівель до адміністратора.
Адміністратор розглядає звернення з інформацією про порушення протягом 10 робочих днів з дня отримання такого звернення. Усі звернення оприлюднюються на вебпорталі Уповноваженого органу.
Відповідно до пункту 51 Постанови № 822 за результатом розгляду звернення з інформацією про порушення адміністратор приймає рішення щодо наявності чи відсутності порушення з боку постачальника. Адміністратор повідомляє замовнику та постачальнику про результати розгляду звернення через електронну систему закупівель.
У разі наявності в постачальника трьох випадків порушень протягом одного календарного місяця або п’яти випадків порушень протягом трьох календарних місяців можливість подавати таким постачальником пропозиції на запити замовників блокується адміністратором в електронному каталозі на 90 календарних днів з дня оприлюднення адміністратором рішення на вебпорталі Уповноваженого органу.
Після закінчення строку, визначеного абзацом першим цього пункту, можливість подавати постачальником пропозиції на запити замовників поновлюється автоматично.

Після того як ми повідомили адміністратора про такого постачальника, слід визначитись із тим, як відхилити такого учасника, який відмовляється підписувати договір в редакції, що була оприлюднена в запиті пропозицій постачальників.
Однією з підстав для відхилення переможця відбору в ЗПП є те, що постачальник письмово відмовився від укладення договору на умовах, визначених замовником у запиті пропозицій постачальників, зокрема у проєкті договору, що є складовою частиною запиту пропозицій постачальників.

Однак у ситуації, що ми описали на початку статті, постачальник не дає своєї письмової відмови від укладення договору та намагається підписати договір, відмінний від договору, що був складовою ЗПП. Що може зробити замовник у такому разі?
Після того як замовник поскаржився на такого постачальника адміністратору каталогу, пропонуємо йому направити на офіційну адресу (та за потреби фактичну адресу постачальника) переможця ЗПП офіційний рекомендаційний лист щодо підписання договору на умовах ЗПП у встановлені законодавством строки. У листі важливо акцентувати на:
  • строках укладення договору про закупівлю;
  • тому, що умови договору не можуть відрізнятися від договору, що оприлюднено в ЗПП;
  • тому, що у разі недотримання таких норм замовник може відхилити такого переможця ЗПП.
Для вас ми сформували повний приклад звернення щодо укладання договору про закупівлю за результатом запиту пропозицій постачальників, який ви можете завантажити на порталі Радник.

Тож, документальним підтвердженням відхилення переможця в ситуації, що ми описали, може бути надісланий офіційний лист замовника; повідомлення про вручення рекомендаційного листа поштовою службою.
питання, зміни до оголошення,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.