23.03.2021 ДП "Прозорро"

Підсумки коронавірусних закупівель за рік

актуальна інформація щодо коронавірусних закупівель

Рівно рік тому в Україні ухвалили постанову №225, що встановила порядок проведення закупівель для боротьби з COVID-19. Так державні замовники отримали можливість швидко та напряму закуповувати товари, роботи і послуги для протидії коронавірусної інфекції.

Відтоді лікарні та інші державні структури провели 148,5 тисяч закупівель на 30,9 млрд грн.

На основі даних з системи Prozorro аналітики Transparency International Ukraine  (проєкт DOZORRO) підбили підсумки року коронавірусних закупівель.

На які групи товарів для боротьби з COVID-19 було витрачено найбільше коштів?

  • 14,7 млрд грн — закупівлі медобладнання (апарати штучної вентиляції легень, ультразвукової діагностики, рентгенівське обладнання, томографи та кисневі концентратори);
  • 7 млрд грн — лікарські засоби;
  • 2,4 млрд грн — автомобілі швидкої допомоги;
  • 1,4 млрд грн — тести для виявлення COVID-19;
  • 1,3 млрд грн — засоби індивідуального захисту;

ТОП-3 замовники за процедурою COVID-19

  • 8 млрд грн — ДП “Медичні закупівлі України”. Підприємство було уповноважене проводити централізовані закупівлі для боротьби з COVID-19, і заощадило на них понад 1 млрд грн з бюджету. Купували великі партії комп’ютерних томографів, тести на COVID-19, автомобілі швидкої допомоги, ЗІЗ тощо.
  • 1,65 млрд грн — Київська міська державна адміністрація. Зокрема, на медичне обладнання (ШВЛ, рентгени, УЗД) пішло понад 630 млн грн, а на  фармацевтичну продукцію та лікарські засоби — понад 411 млн грн.
  • 1,27 млрд грн — Міністерство внутрішніх справ. На ці гроші правоохоронці купували необхідні засоби індивідуального захисту,  дезінфекційні та антисептичні засоби та медичне обладнання.

Найбільше коштів на закупівлі проти COVID-19 було витрачено у грудні 2020 року. Це можна пов’язати з намаганням замовників оперативно витратити всі виділені кошти та низкою великих коронавірусних угод (зокрема, закупівлю вакцини від Sinovac Biotech за 1,9 млрд грн). В інші місяці спостерігається більш чіткий зв’зок між кількістю захворювань та обсягом закупівель.

Порушення при закупівлях за процедурою COVID-19

Серед порушень, які найчастіше трапляються у коронавірусних закупівлях, у Transparency International Ukraine називають переплати (деякі замовники можуть купувати товари у 2-3 дорожче, ніж їхні колеги) та закупівлі під виглядом боротьби з COVID-19 товарів, які не належать до затвердженого Кабміном переліку.

Екстренні закупівлі для протидії COVID-19 мають дві сторони медалі. З одного боку, вони дозволяють нашим лікарням закривати гострі потреби в життєво необхідних товарах. З іншого, відсутність тендерних процедур приховує цілу низку ризиків неефективного витрачання коштів. Прозорість — це важливий запобіжник від порушень, але його не завжди є достатньо. Саме конкуренція серед постачальників дозволяє замовникам отримувати найкращі умови закупівлі.

У Transparency International Ukraine відзначають, що зваженим рішенням було б переглянути постанову №225 та обмежити перелік справді найнеобхіднішими товарами, роботами та послугами, закупівлі яких не можна спланувати. А крім того, визначити, хто з замовників може використовувати цю спеціальну процедуру.  Це дозволить і підтримати лікарні в ці непрості часи, і максимально захистити бюджетні кошти від неефективного використання.

коронавірусні закупівлі, підсумки,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.