10.11.2020 Денис Левченко

Окремі питання захисту інтересів замовників в АМКУ. Частина друга

У продовження щодо захисту інтересів замовників в АМКУ

Що ще ураховувати Замовникам під час захисту своїх прав та інтересів в Органі оскарження.

І. Порушення скаржником 10 денного строку на оскарження одного з двох рішень замовника в одній процедурі закупівлі=відсутність підстав для встановлення порушень Органом оскарження у частині пропуску строку для оскарження такого рішення.

Скаржники часто оскаржують і рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції і рішення Замовника про визначення переможця в одній скарзі.

В такому випадку, Замовнику варто звертати увагу на строк подання такої скарги, як кажуть «два в одній», в частині того чи дотримався скаржник строку на оскарження рішення Замовника про відхилення тендерної пропозиції Учасника-Скаржника.

Непоодинокі випадки, коли Замовники відхиляють тендерну пропозицію Учасника (тендерні пропозиції Учасників) і приймають рішення про визначення переможця в одній процедурі закупівлі у різні дні, а тому перебіг 10 денного строку на оскарження кожного з наведених рішень починається і закінчується, відповідно, у різні календарні дні.

Оскільки, скарга подається на два вищенаведені рішення  в одній процедурі закупівлі дуже часто одна, то трапляються випадки, коли скаржник поки чекав на рішення Замовника про визначення переможця міг пропустити строк на оскарження рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції у цій самій процедурі закупівлі.

Отже, варто звернути увагу на практику Органу оскарження з цього питання, яка зводиться до наступного:

«Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, (протокол засідання уповноваженої особи Замовника від 04.08.2020 № 95), рішення про відхилення Пропозиції Скаржника оприлюднено 04.08.2020. 

Враховуючи наведене, Скарга щодо відхилення Пропозиції Скаржника могла подаватись не пізніше, ніж протягом десяти днів з дня, коли Скаржник дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав унаслідок рішення, дії чи бездіяльності Замовника, тобто не пізніше, ніж 14.08.2020. 

Скарга подана 17.08.2020, отже в цій частині з порушенням строку, визначеного частиною восьмою статті 18 Закону. 

За таких умов, у Колегії відсутні визначені Законом підстави для встановлення порушень в цій частині. 

Відповідно до частини вісімнадцятої статті 18 Закону орган оскарження за результатами розгляду скарги орган оскарження має право прийняти рішення, зокрема, про встановлення або відсутність порушень процедури закупівлі. 

Враховуючи наведене, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині».

Як приклад рішення Органу оскарження:

Орган оскарження, звичайно, дивиться на строки оскарження відповідних рішень, однак, усе таки, Замовникові не завадить звернути увагу Органу оскарження на пропуск строку оскарження відповідного рішення Замовника якщо такий пропуск мав місце, для того, щоб Орган оскарження не встановлював порушення у частині оскарження рішення про  відхилення тендерної пропозиції Учасника-Скаржника, особливо, якщо Замовник розуміє, що його відповідне рішення може не відповідати тій підставі/тим підставам для відхилення тендерної пропозиції, яка/які у ньому зазначена/зазначені.

ІІ. Пояснення Замовника по суті скарги, що подані до Органу оскарження, які містять додаткові підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника-Скаржника, не будуть розглядатися Органом Оскарження

Не зважаючи на усю очевидність зазначеного вище у цьому пункті, деякі Замовники, усе таки намагаються обґрунтувати в Органі оскарження підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника-скаржника посиланням на додаткові підстави для відхилення тендерної пропозиції Учасника, які НЕ БУЛИ зазначені у рішенні тендерного комітету/уповноваженої особи Замовника про відхилення, яке оскаржується.

Суть зазначених рішень Органу оскарження з вищенаведеного питання  зводиться до наступного:

«Слід зазначити, що наведені вище Замовником у своїх поясненнях додаткові невідповідності Пропозиції Скаржника не були підставою для відхилення Пропозиції скаржника, у зв'язку з чим зазначене питання не може бути предметом розгляду органу оскарження за Скаргою». Таких рішень Органу оскарження чимало, наприклад:

 рішення від 08.10.2020 № 18983 (скарга UA-2020-07-25-000031-a.c1);

 рішення від 16.10.2020 № 19433 (скарга  UA-2020-06-17-001243-b.a22).

Ще одну статтю автора щодо захисту інтересів замовника в АМКУ читайте за покликанням:  https://cutt.ly/EgVkztC

амку, Кваліфікація і оскарження, оскарження,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.