16.05.2022 Тетяна Руденко

Щодо Наказу ДП «Прозорро» від 10.05.22 № 13 про відміну допорогових закупівель

Щодо чергових змін в закупівельному законодавстві, а саме внесення змін до наказу ДП «ПРОЗОРРО» № 10 від 19.03.2019 (далі Наказ). Зміни стосуються насамперед тих замовників, що працюють відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі Закон), а не відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 169 від 28.02.2022, яка регулює проведення закупівель під час дії воєнного стану.

Отже, ДП «Прозорро» наказом від 10.05.2022 № 13 внесло зміни у затверджену Наказом інструкцію про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в частині 3 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі».

Відповідно до внесених змін, замовники у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, а також не замовники в розумінні Закону при закупівлях на будь-які суми можуть використовувати електронну систему закупівель шляхом здійснення спрощених закупівель, або проводячи закупівлі через електронний каталог, у порядку визначеному законодавством. Тобто, замовник для проведення закупівлі обирає один із таких варіантів: спрощена закупівля; закупівля за допомогою електронного каталогу «Prozorro-market»; проведення закупівлі без використання електронної системи закупівель (укладання прямого договору). Допорогової закупівлі в електронній системі закупівель вже не буде. Чи зміниться щось для замовників? Практично нічого не зміниться.

При закупівлі товарів, робіт та послуг вартістю до 50 000 грн замовники можуть використовувати електронну систему закупівель, а можуть і не використовувати. Але в тих випадках, коли замовники застосовували допорогову закупівлю, вони тепер зможуть укладати договори за результатами спрощеної закупівлі. Порядок проведення спрощеної закупівлі визначений у статті 14 Закону та практично є ідентичний порядку проведення допорогової закупівлі. І не можу не відповісти на запитання, яке протягом останніх днів повторювалося нескінченне число разів: «Так що, тепер на закупівлю вартістю 200 (або 500 або 1000) гривень треба розробляти умови і оприлюднювати оголошення»?

Ні, не треба. Прямий договір, електронний каталог чи спрощена закупівля – це виключно ваш вибір. Всі варіанти відповідають Закону.

Вдалих закупівель!

допорогові закупівлі, наказ,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.