23.01.2020 Ольга Драпогуз

Нововведення у новій редакції Закону «Про публічні закупівлі»

Вже з 19 квітня з початком введення нової редакції Закону «Про публічні закупівлі», уся закупівельна спільнота почне жити по-новому. А відтак вже зараз слід приділити увагу змінам й опанувати

Нова редакція закону "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель від 19.09.2019 № 114-IX, почне діяти 19.04.2020-го, окрім розділу 6 "Процедура торгів з обмеженою участю", що його відтермінували на 12 місяців із дати набрання чинності.

До нової редакції увійшли усі напрацювання, як законодавчі, так й технічні системи. Розробники передбачили усі можливості, важливі як для бізнесу, так і для закувельника. Важливим в ухваленні цієї редакції стало й те, що Україна є учасницею Угоди про асоціацію з ЄС, а отже, має певні міжнародні зобов’язання у гармонізації національних норм, що регулюють публічні закупівлі до європейських.

Електронний каталог – узаконений в системі Прозорро

Багатьом закупівельникам та постачальникам поняття "електронний каталог" або ще як його називають офіційно Прозорро Маркет, знайоме. Оскільки з моменту його пілотного запуску - квітня минулого року чимало з них проводили закупівлі саме завдяки цьому інструменту. Або ж у разі постачальників представили свою продукцію в ньому. Наразі, Прозорро Маркет ще діє як пілот, та вже з квітня цього року буде узаконений й передбачений як альтернатива допороговим закупівлям.

Е-Тендер є підключеним до Прозоро Маркет та надає доступ до роботи у ньому.

Спрощена закупівля - процедура, яка буде стосуватися до закупівель

Спрощена закупівля - процедура, яка буде стосуватися до закупівель, вартість яких дорівнює або більше 50 тис. грн, але менша за ту, що визначена у п.п. 1, 2, ч. 1, ст. 3. Тож такий вид процедури стане обов’язковою для проведення замовниками в системі. Зауважимо, що наразі в системі чимало замовників оголошують такі допорогові закупівлі. Частина з них справді проходить через систему Прозоро, а частина — через укладення з постачальниками прямих договорів поза системою. Також у новому закону визначено й ряд випадків, коли вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, менша за ту, що визначена у п.п. 1, 2, ч. 1, ст. 3, і замовник може не застосовувати спрощену закупівлю.

Торги з обмеженою участю - новий вид процедури

До традиційних чотирьох процедур закупівель - відкриті торги, "переговорка", конкурентний діалог, закупівля за рамковою угодою, у законі додали ще й процедуру торгів з обмеженою участю. Вона передбачає обов'язкову попередню перевірку кваліфікації учасників. Зауважимо, таку процедуру замовники зможуть реалізувати тільки з 10.10.2020.

Визначено поняття «аномальна низька ціна»

З появою нової редакції закону, аномальну низьку ціну система визначатиме автоматично. Так, нею у законі визначено ціна, що є найбільш економічно вигідної пропозиції за результатами аукціону, яка є меншою на:

  • 40 або більше % від середньоарифметичного значення цін тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону;

та/або

  • є меншою на 30 або більше % від наступної ціни тендерної пропозиції за результатами проведеного електронного аукціону.

Таким чином замовник зможе протидіяти ціновому демпінгу. Та це не означає, що учасник, який дав таку ціну, не зможе виграти такий тендер. Але якщо учасник матиме обґрунтування своєї аномальної ціни, тоді все в його руках. Правила застосування таких механізмів доволі чітко прописані в Законі.

Можливість передбачати альтернативні критерії оцінки

Ще один важливий момент у змінах для замовників - можливість передбачати у тендерній документації альтернативні критерії оцінки. Як показало цьогорічне дослідження, проведене Мінекономіки, нецінові критерії застосовують менше ніж в 1 % закупівель. Хоча закон дає замовникам можливість провести тендер не лише за критерієм найнижчої ціни. Звісно, у кожного замовника є на це своя причина. З 500 опитуваних, найбільша кількість респондентів вважає, що саме законодавство вимагає закуповувати тільки за найнижчою ціною, і трохи менша – боїться негативної позиції аудиторів щодо цього.

Більше про це читайте тут.

ДО ВІДОМА
У межах проєкту EU Association Lab створено  електронний конструктор нецінових критеріїв д ля зручності та простоти їх використання.

Додаткові 24 години для учасника

З появою нової редакції, з’явиться й додаткові 24 години для учасника. Оскільки, є норма, яка регламентує розгляд та оцінку пропозицій та дає учаснику ще добу на виправлення невідповідностей в документах, поданих на тендер. Це можуть бути будь-які довідки, складені в довільній формі з інформацією про відповідність кваліфікаційним критеріям, аналогічні договори, установчі документи, фінансова звітність, тощо.

Оскарження тендерів по-новому

Для учасників важливою зміною з початком дії нової редакції закону стане оскарження тендерів. Розробники врахували прогалини практики і оптимізували оскаржуваний процес. Так, провели ряд удосконалень щодо оскарження та ввели деякі нові правила.

Щодо першого, то змінився строк подання скарги на ухвалені рішення, дію чи бездіяльність замовника, які відбулися після оцінки пропозицій учасників. Скарги будуть подавати протягом 10 днів з дня, коли учасник дізнався або повинен був дізнатися про порушення своїх прав унаслідок рішення, дії чи бездіяльності замовника, але до дня укладення договору про закупівлю. Строки щодо подання скарги на умови тендерної документації, залишилися не змінними.

Також удосконалили процедуру подання додаткових матеріалів до скарги. Матеріали, які суб’єкт оскарження та/або замовник бажає долучити до розгляду скарги, можна буде подати через систему не пізніше ніж за три робочі дні до дати розгляду. Що має посприяти кращій організації пояснення між сторонами скарги.

Що ж стосується новацій в оскарженні, то ними є:

  • строк на виконання рішень органу оскарження;
  • оскарження багатолотових закупівель;
  • повернення плати за подання скарги.

Також, учасники зможуть оскаржувати скасування процедури закупівлі, в тому числі й тоді, коли система автоматично скасовуватиме процедуру закупівлі в разі відхилення пропозицій всіх учасників.

Стаття із сайту  https://e-tender.ua/

Закон України про публічні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.