29.12.2021 Максим Коломієць

Найважливіші події в системі Prozorro за 2021 рік

Максим Коломієць, фахівець відділу розвитку державних закупівель 

Щороку в світі з'являються нові тренди, які кожен хоче повторити. Та вже багато років, з наближенням 31 грудня, в лідерах залишається тренд “підбиття підсумків”. Що досить логічно, бо перш ніж планувати наступний рік, потрібно проаналізувати все, що було минулого року. Які найважливіші події відбулись у Prozorro у 2021 році?

Зміни до Закону України "Про публічні закупівлі" від 26.06.2021 № 1530 IX

Зміни до ЗУ “Про публічні закупівлі” дали поштовх до покращення роботи замовників в системі. Ознайомитись з повним переліком змін можна за посиланням. А ми коротко поговоримо про найбільш суттєві: 

Спрощена закупівля. У ст. 14 тепер чітко прописані терміни публікації закупівлі. Мінімальний термін періоду уточнень складає 3 робочі дні, а періоду прийому пропозицій — 2 робочі дні. Також у спрощеній закупівлі договір можна підписувати на наступний день після визначення переможця. 

Звіт про виконання договору. Раніше на публікацію звіту було 20 робочих днів з моменту виконання або розірвання договору, або з моменту закінчення строку дії договору. Тепер в цьому пункті зробили уточнення — якщо ви обираєте подію “закінчення строку дії”, публікувати звіт можна за умови виконання договору. Якщо ж умови не були виконані, його необхідно розірвати і після цього вже публікувати звіт.

Переговорна процедура. Внесли зміни і до порядку публікації переговорної процедури. Раніше в повідомленні про намір укласти договір потрібно було вказувати посилання на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури. Тепер в повідомленні мають бути не посилання, а, власне, самі документи.

Електронний каталог Prozorro Market

Запит ціни пропозиції. Каталог працює як державний онлайн-магазин, де замовнику без підготовки документації необхідно лише вибрати товар та купити його. Але на початку року, в Prozorro Market, проводити закупівлі можна було лише за очікуваною вартістю до 50 тис. грн на рік. Однак, Постанова Кабміну №822 внесла зміни до порядку роботи каталогу. Із лютого, замовники можуть проводити закупівлі з очікуваною вартістю вже до 200 тис. грн, а монополісти до одного мільйона. Для цього з'явився новий інструмент “Запит ціни пропозиції”. Завдяки ньому замовники вже купили товарів на суму понад 258 млн грн. Як опублікувати “Запит ціни пропозиції” дивіться в інструкції за посиланням.

Електроенергія. З жовтня замовники можуть купувати електричну енергію у Prozorro Market. Раніше, щоб придбати електроенергію, на суми до 200 тис. грн (1 млн грн — монополісти), потрібно було проводити спрощену закупівлю. Однак, це потребувало часу на підготовку документації та кваліфікацію учасників. У середньому на це йшло мінімум 7 робочих днів. Для закупівлі через Prozorro Market вам потрібно лише зайти в каталог та вибрати постачальника або оголосити запит ціни пропозиції. І це набагато швидше, аніж спрощена закупівля. Дізнатись більш докладно про порядок закупівлі електроенергії в каталозі допоможе запис нашого вебінару із заступником директора з розвитку Державної установи “Професійні закупівлі” Андрієм Кузьменко. 

Нові можливості системи

Життєвий цикл закупівлі. Завдяки інструменту життєвий цикл пропозиції постачальників можна оцінювати не лише за ціною товару, а й за вартістю його подальшої експлуатації. Тобто за сукупними витратами на використання товару (його утримання, обслуговування та додаткових витрат). Доцільно застосовувати життєвий цикл у закупівлях, якщо предмет закупівлі має тривалий строк експлуатації, або передбачаються значні витрати, пов’язані з експлуатацією/утилізацією предмета закупівлі, тощо.

Ціна за одиницю товару. Із серпня замовники можуть зазначати ціну за одиницю кожної номенклатурної позиції, в окремому електронному полі, коли вони оприлюднюють договір або додаткову угоду. Дана інформація, допоможе замовникам аналізувати ціни на конкретні товари в певний проміжок часу. 

Забезпечення тендерних пропозицій та виконання договору. З квітня замовники мають можливість вимагати забезпечення в електронному форматі в спеціальних полях. Для чого це потрібно? Щоб вберегти себе від недобросовісних дій зі сторони учасника тендера. Так як, бувають випадки коли постачальник може відмовитись від підписання договору або підписавши його, не виконує свої зобов’язання. У такому разі банк чи інша установа, що видала забезпечення, перерахує замовнику суму, зазначену у ньому.  

Країна походження товару. 10 листопада набули чинності зміни до ЗУ “Про публічні закупівлі”. Відповідно до них, замовники при публікації звіту про виконання договору повинні вказувати інформацію про країну походження товару в окремому електронному полі. При чому по кожній номенклатурній позиції предмета закупівлі. Робити це необхідно лише у разі закупівлі товару. 

Тестування Уповноважених осіб

Із 8 листопада в системі Prozorro стартувало онлайн-тестування Уповноважених осіб. Вони повинні його пройти і підтвердити свій рівень знань у сфері публічних закупівель. Тестування відбувається на веб-порталі Prozorro.gov.ua. Важливо не затягувати. Так як з першого січня, замовники, які не склали тест, не зможуть публікувати в системі закупівлі з очікуваною вартістю понад 50 тис. гривень. Якщо хочете дізнатись як буде відбуватись тестування — переходьте за посиланням. А щоб ви були впевнені у своїх силах та могли добре підготуватися до тесту,  використовуйте наш  спеціальний тренажер. Запитання у ньому такі ж, як і у реальному тесті. Але результат ні на що не впливає. Тож можна тренуватися скільки забажаєте. 

Прозорро Маркет,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.