16.01.2024 Денис Левченко

Кошти на покриття додаткових витрат в будівництві у зв'язку з інфляцією - що змінилося в практиці Органу оскарження

Чи можна не зазначати в розрахунку договірної ціни не враховувувати кошти на покриття додаткових витрат в будівництві у зв’язку з інфляцією. Що передбачає законодавство та яка практика АМКУ

Кошти на покриття додаткових витрат в будівництві

Як відомо, з 02.10.2023 року кошти  на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, спричинене інфляцією, яка може відбутися протягом будівництва МОЖУТЬ враховуватися у ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни незалежно від її виду).

Раніше, якщо у складі тендерної  пропозиції Учасника надано договірну ціну, в якій у графі розрахунку (кошти на покриття додаткових витрати, пов'язаних з інфляційними процесами) вказані "-" – позиція Органу оскарження полягала у наступному (одне з численних рішень):

«Учасником у складі пропозиції надано договірну ціну, у якій не передбачені кошти пов’язані з інфляційними процесами. Таким чином, пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації" (рішення Органу оскарження від 16 травня 2023 року № 6678 – р/пк-пз  у процедурі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-04-12-011248-a).

Практика АМКУ щодо коштів на покриття додаткових витрат в будівництві у зв’язку з інфляцією

Приклад, рішення Органу оскарження від 11.12.2023 № 19897-р/пк-пз ( з «новою практикою») у процедурі https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-10-10-014845-a

Суть скарги - у складі тендерної пропозиції переможця "ДОГОВІРНА ЦІНА" не включає в себе кошти на покриття додаткових витрат на інфляційні процеси.

Суть позиції Органу оскарження (сторінка 7 наведеного рішення):

«Відповідно до пункту 5.33 (з урахуванням внесених змін № 3) розділу V [Визначення вартості об’єкта будівництва при складанні ціни пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни)] "Настанови з визначення вартості будівництва": 

"У ціні пропозиції учасника процедури закупівлі (договірної ціни незалежно від її виду)можуть враховуватися кошти на покриття додаткових витрат, пов’язаних з інфляційними процесами, призначені на відшкодування збільшення вартості трудових та матеріально-технічних ресурсів, спричинене інфляцією, яка може відбутися протягом будівництва".

Слід зазначити, що Зміна № 3 до кошторисних норм України у будівництві "Настанова з визначення вартості будівництва", затвердженої наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України 22 вересня 2023 № 854 набрала чинності 02.10.2023. 

Скаржник не довів та документально не підтвердив, що надана Договірна ціна складена не у відповідності до Настанови з визначення вартості будівництва».

Чи можна не зазначати в розрахунку договірної ціни не враховувувати кошти на покриття додаткових витрат в будівництві у зв’язку з інфляцією

Відповідно до змін в "Настанові з визначення вартості будівництва" та практики Органу оскарження можна зробити висновок, що в договірній ціні можна не враховувувати кошти на покриття додаткових витрат в будівництві у зв’язку з інфляцією, якщо інше не передбачено тендерною документацією.

ЛЕВЧЕНКО ДЕНИС - консультант з публічних закупівель

орган оскарження, оскарження, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.