20.07.2023 Роман Куліш

Інструкція для новачків по роботі модуля аналітики BI Prozorro

Як перевірити, що купують на Prozorro

Чи знаєте ви, що взагалі закуповують у вашому місті чи селі? Можливо, хочете дізнатися більше про тендери певного органу влади? Подивіться у модулі аналітики BI Prozorro від Transparency International Ukraine. Це безкоштовний та доступний інструмент, з яким ви можете аналізувати всю інформацію про публічні закупівлі в Україні. 

Розповідаємо як це зробити.

Зайдіть у модуль аналітики за посиланням bi.prozorro.org та оберіть лист “Етап закупівель (2022-2023)”. Усі відображені в ньому закупівлі здійснювалися протягом двох років.

Перейдіть на лист “Організатори”. 

Праворуч у листі, що відкриється, натисніть на відбір “Місто організатора” – впишіть назву свого населеного пункту та натисніть enter. Затвердіть вибір, натиснувши ✔️.

Ліворуч з'явиться список організаторів тендерів в обраному населеному пункті. 

Можете натиснути на назву конкретного організатора та підтвердити свій вибір ✔️, що з’явиться, або не обирати жодного. Детальна інформація про закупівлі організаторів міститиметься в листі “Тендери/Лоти (2022-2023)”. Переходьте на нього, натиснувши у правому верхньому кутку на “Листи” (“Sheets” англійською мовою).

Ви побачите інформацію про закупівлі організаторів у вашій громаді – назви, статуси закупівель, очікувану вартість тощо. Натиснувши на назви колонок “Очікувана вартість” та “Дата оголошення тендера”, ви зможете сортувати закупівлі за сумами або шукати нещодавно оголошені тендери.

Відібрати організаторів для аналізу їхніх закупівель можна й у цьому листі – у відборі внизу праворуч. Радимо шукати організаторів за кодами ЄДРПОУ – їх можна легко загуглити.

Коли знайдете тендер, що зацікавить – тисніть “Лот” з посиланням на нього.

Ви перейдете на сторінку тендера на prozorro.gov.ua та одразу побачите очікувану вартість і тип процедури закупівлі (наприклад, “закупівля без використання електронної системи” означатиме, що замовник не проводив конкурентний тендер та уклав прямий договір). 

Далі можна переглянути документи з детальною тендерною документацією, яку завантажив замовник. 

Після того зазначатиметься, хто брав участь в тендері та які цінові пропозиції подавали. В разі завершення тендеру ви знайдете в кінці сторінки назву переможця та зможете завантажити укладений договір.


Якщо тендер вас збентежить, наприклад, через зависоку ціну або сам предмет закупівлі – зверніться до організатора тендеру за роз’ясненням. 

Ви також можете розповісти про знайдений тендер у соціальних мережах, додавши посилання на закупівлю. Так кожен охочий з вашої громади зможе дослідити її й разом з вами розпитати місцеву владу про доцільність її здійснення.

Якщо вважаєте, що натрапили на цілу корупційну схему в закупівлях – радимо ознайомитися з антикорупційною інструкцією з перевірки закупівель на Prozorro.

Пам’ятайте – Ви та ваші друзі, колеги, знайомі теж можете впливати на закупівлі громади. Зрештою саме громадський розголос зупинив закупівлю барабанів в укриття Києва та змусив владу Ківерців відмовитися від ремонту стадіону.

BI Prozorro,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.