23.04.2021 ДП "Прозорро"

Формульне ціноутворення

випуск «Професійно про закупівлі»

У продовження відеокурсу «Професійно про закупівлі» проєктний менеджер команди підтримки реформ Мінекономіки Олексій Бахтінов доступно розповідає про сутність формульного ціноутворення, особливості розрахунку вартості ціни за цим методом, допустимі для використання біржові котирування та наявний досвід використання цього методу. 

Формульне ціноутворення базується на прив'язці цін у договорах до ціни газу або паливно-мастильних матеріалів на європейських та українських біржах з урахуванням коливання курсу гривні. Реалізується така ідея шляхом внесення до договору між замовником та постачальником формули як такої, що враховує зазначені вище показники та прив'язки до неї зміни вартості товарів за договором. Такий підхід є ефективним, коли ситуація на ринку змінюється непередбачувано. З цього можна зробити висновки, що формульне ціноутворення є порятунком для замовників, які мають закупити такі товари, як природний газ або паливо. Завдяки роботі міжвідомчої робочої групи було напрацьовано механізм ціноутворення на природний газ, що передбачає використання формули: 

Модель формули для ринку газу: 

CP = PCP × Kc/ Kb + (Avg NCG - NCG bas)×

CV × Kc × 0, 95 × 1,2 + (Avg UEE - UEEx bas)×0, 05 

*Формула вміщує три блоки: розрахунок зміни курсу валюти, розрахунок зміни котирувань для хабу NCG, розрахунок зміни котирувань Української енергетичної біржі. 

CP — уточнена вартість природного газу, яку ми розраховуємо 

PCP — це поточна вартість газу, відповідно до умов договору 

Kc — середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо євро за п'ять попередніх банківських днів до дня уточнення ціни. Вихідні дані беруться на офіційному сайті Національного банку України. З отриманих даних виводиться середнє арифметичне значення. 

Kb — це офіційний курс НБУ гривні щодо євро в день укладення договору. Це значення також можна отримати на сайті НБУ. 

Avg NCG — середнє арифметичне щоденних котирувань на німецькому газоперекачувальному вузлі, котирування на якому є одними із найбільших релевантних для України, за 20 попередніх біржових днів таким чином, щоб останнім днем був день, що передує уточненню ціни.

NCG bas — котирування в день укладення договору. 

CV — коефіцієнт, який визначається відповідно до інформації, наведеної на офіційному веб-сайті оператора газотранспортної системи Словаччини. 

Avg UEEx — середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс місяця початку поставки природного газу, на який уточнюється ціна, в попередній біржовий день до дня уточнення ціни з ПДВ.

UEEx bas — середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс поточного місяця з ПДВ на день укладення договору. 

Формульне ціноутворення базується на відповідній нормативно-правовій базі — Законі України «Про публічні закупівлі». Законом передбачено, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов'язань сторонами в повному обсязі, крім низки випадків: зміна біржових котирувань або показників Platts, ARGUS у разі встановлення у договорі про закупівлю порядку зміни ціни. Це дозволяє використовувати формулу, яка прив'язана до них. Формула та принципи її використання також описані в листі Мінекономрозвитку щодо розрахунку ціни на природний газ. Також варто ознайомитись із дослідженням Київської школи економіки щодо методу формульного ціноутворення. Крім того корисним інструментом є калькулятор вартості природного газу. Автоматичний розрахунок здійснюється калькулятором на підставі офіційних котирувань ARGUS та може бути використаний в будь-який час для перевірки правильності розрахунків за формулою. 

Наприклад, відділ освіти уклав договір із газовою компанією на постачання 400 000 кубічних метрів природного газу на суму 2 992 000 грн з ПДВ. Ціна за 1 000 кубічних метрів газу на момент укладення договору складає 7 480 грн з ПДВ. Через 2 місяці спостерігається зміна ціни на ринку природного газу. 

CP = 7480 × 32, 2940/ 31, 4614 + (27, 32 - 24, 221)×

10, 5743 × 32, 2940 × 0, 95 × 1,2 + (12371, 49 - 10 444, 85)×

0, 05 = 7677, 95 + 1206, 42 + 96, 33 = 8980 (грн з ПДВ)

Ціна на газ може бути підвищена на 20, 06 % згідно з реальним зростанням ціни газу на європейських хабах. 

З урахуванням того, що формульне ціноутворення використовується у публічних закупівлях протягом кількох років — зараз є позитивний досвід його застосування низкою замовників. 

До прикладу, «Укрзалізниця», що за цей час отримала значний досвід у цій сфері. Варто зауважити, на рівні із формульним ціноутворенням ПАТ «Укрзалізниця» використовує такий інструмент, як рамкові угоди. Одночасне використання обох цих інструментів є дуже ефективним. Передусім підприємство запровадило застосування формульного ціноутворення у договорах на закупівлю дизельного палива. При цьому використовується котирування від агентства Platts (агентство, що має репутацію такого, що більше спеціалізується саме на ринках дизельного палива. Проте використання котирувань від одного чи іншого агентства різними організаціями не є свідченням його переваги перед іншими.

Формула, яку використовує ПАТ «Укрзалізниця»: 

Ц = Platts × Kдолар + (A × Kєвро Гк+ М) × Кпдв

Важливим у досвіді «Укрзалізниці» є те, що використання формульного ціноутворення протягом значного проміжку часу дає змогу оцінити економічний ефект від його використання. 

Економія «Укрзалізниці»:

9 місяців 2020 року — 186 661 987, 73 грн 

2019 — 110 235 222, 94 грн

Варто звернути увагу на те, що економія за 2019 рік фактично сформована лише за останніх п'ять місяців року. 

З досвіду «Укрзалізниці» видно, що використання формульного ціноутворення дозволяє отримати практичний результат — економію. Серед переваг застосування формульного ціноутворення можна виділити такі: потенційна економія, яка може сягнути 2,7 % від вартості договорів, спрощення орієнтації при закупівлі товарів з нестійкою ціною для невеликих замовників, об'єктивний підхід до корегування вартості товару, який має бути поставлений, покращення взаємодії замовників та постачальників через встановлення об'єктивних критеріїв визначення актуальної ціни товару. 

Метод формульного ціноутворення має безліч переваг попри можливі складнощі з його використанням. Та не варто зупинятись на використанні лише формульного ціноутворення, а поєднувати з іншими дозволеними Законом інструментами, наприклад, з рамковими угодами, що дає змогу максимально забезпечувати інтереси замовника на ринку.

професійно про закупівлі, закупівля газу, формульне ціноутворення,

Коментарі

Вікторія 2021-07-08 15:04:34
все ж таки , є питання об'єм природного газу потрібно змінювати( зменшувати), чи об'єм не змінюємо?
Андрей 2021-05-07 12:52:03
Я би навіть сказав можна про формульне ціноутворення ще писати й писати
Оксана Груба 2021-05-12 21:31:47
Андрей, дяка за висловлений запит.
пан Володимир 2021-04-28 14:56:57
Все зрозуміло і достатньо
Оксана Груба 2021-05-12 20:57:23
пане Володимире, дяка за ваш відгук.